Home ȘtiriSaloane Auto (Video) Geneva extremelor: Ferrari F8 Tributo sau Smart Forease+

(Video) Geneva extremelor: Ferrari F8 Tributo sau Smart Forease+

de Aurel Niculescu
(Video) Geneva extremelor: Ferrari F8 Tributo sau Smart Forease+

Căluțul cabrat revine la denumirile cu litera „F” pentru înlocuitorul modelului 458/488, în timp ce Smart pare gata să ne propună cel mai mic concept cabrio – Forease+ – de la ediția actuală a Salonului Auto de la Geneva. Nu uităm nici de facelift-ul pentru Kia Niro Hybrid și Niro Plug-in Hybrid, de Maserati Levante Trofeo Launch Edition sau VW Passat Variant R-Line Edition.

Ferrari pare să aibă o logică în denumirile modelului său supersport de bază. Generația anterioară a purtat numele de 458 Italia și apoi 488 GTB (Gran Tourismo Berlinetta), în timp ce predecesorul acestora se numea F430. Iar înainte de el a existat un 360. De această dată italienii par să le fi combinat în numele F8 Tributo – care adoptă câte ceva de la fiecare în parte. Iar F8 pare să fie un adevărat tribut adus performanței – fiind dotat cu cel mai puternic V8 creat de companie în întreaga sa istorie. Avem, astfel, 50 CP în plus și 40 de kg în minus față de ceea ce odinioară reprezenta una din referințele clasei – 488 GTB. De acum, F8 Tributo preia coroana cu 720 CP și 770 Nm, la egalitate cu foarte dedicatul Pista, cu care împarte multi-premiatul V8 twin-turbo de 3,9 litri.Suficient pentru a atinge 100 km/h în doar 2,9 secunde (o îmbunătățire de o zecime comparativ cu GTB), 200 km/h în 7,8 secunde (-0,5s) și o viteză maximă de 340 km/h – un plus de 10 km/h față de predecesor. Cu toate opțiunile de reducere a masei la bord, F8 Tributo cântărește doar 1330 kg, adică cu 40 kg mai puțin decât 488. Acel Tributo din nume nu a fost utilizat degeaba, deoarece Ferrari vrea să facă legătura – la nivel de stil – cu originalul 308 GTB, precum și cu iconicul F40 (dacă luăm în calcul elementul „Lexan” de acoperire a propulsorului). În plus, designul asigură și o eficiență sporită a elementelor aerodinamice – pentru un câștig de 10% comparativ cu generația anterioară, conform casei din Maranello. Interiorul a fost și el complet restilizat, fiind dotat cu o nouă generație HMI (Human Machine Interface) ce include un nou volan și elemente de comandă, precum și un nou ecran tactil de 7 inch… amplasat în dreptul pasagerului.


https://youtu.be/vNr2eqmJBXE
Smart pare pregătit să își continue saga urbană – acum pe calea electrificării. Pentru ediția 2019 a GIMS (Geneva International Motor Show), constructorul a decis să continue povestea conceptului Forease, prezentat prima oară anul trecut, în toamnă, la Salonul Auto de la Paris. De această dată, Forease+ renunță la atitudinea de „speedster” pentru una mi clasică de cabriolet, fiind dotat cu un foarte colorat acoperiș textil amovibil. Cum dimensiunile minuscule nu permit stocarea acoperișului la bord, Forease+ se poate transforma la loc în model speedster – în timp ce constructorul a dotat soft top-ul și cu o dublură interioară specială, ce îi va asigura durabilitate în cazul unei utilizări îndelungate. Stilul este evident tributar modelului anterior, însă Forease+ se inspiră și din trecut – mai precis prototipurile Forstars și Fourjoy din 2012. Alura generală nu este foarte diferită de modelul Fortwo de serie, însă în față farurile LED sunt complet expuse iar în spate stopurile LED au un interesant efect 3D.


Elementul definitoriu pentru Forease+ ar putea să nu fie totuși soft top-ul portocaliu intens, ci stilul spatelui – ce adoptă formula „ducktail” (coadă de rață). În plus, Forease+ este bazat pe EQ Fortwo cabrio, dar renunță la geamurile laterale și lunetă, în timp ce parbrizul are și el dimensiuni minione. Conceptul nu renunță și la sistemul de propulsie electric, deoarece Smart este pe cale să devină un brand EV undeva în 2020. Daimler vrea să-și adjudece onoarea de a deține primul brand auto din lume care a făcut conversia completă de la sisteme de propulsie cu combustie internă la cele bazate pe electricitate, cu emisii locale zero.


Kia a decis că este timpul să alinieze versiunile Niro Hybrid și Niro Plug-in Hybrid la nivelul modelului complet electric e-Niro, prezentând la Geneva versiunile cu facelift și celebrând în același timp cele peste 100.000 de unități Niro vândute în Europa din 2016 încoace (din totalul mondial de 270.000). Crossover-ul Niro are parte de un nou design exterior, un interior modernizat și mai multe opțiuni de personalizare. Niro Hybrid și Plug-in Hybrid dispun de asemenea de sistemul telematic UVO Connect, care aduce o funcționalitate suplimentară de conectivitate a automobilului. După prezentarea din Elveția, Niro Hybrid și Niro Plug-in Hybrid vor ajunge pe piețele din Europa din trimestrul doi al anului, standard cu garanția unică de 7 ani, 150.000 kilometri.


Stilul exterior este în ton cu e-Niro, iar în plus Niro Hybrid oferă două noi modele de jante din aliaj de 16 inch sau 18 inch în două tonuri de culori. Niro Plug-in Hybrid are jante din aliaj de 16 inch, cu inserții de culoare gri închis. La interior, Niro este disponibil în pachetele de culori roșu-portocaliu sau „plum”, iar transmisia cu dublu ambreiaj cu șase rapoarte poate fi de acum comandată și de la padele din spatele volanului. În plus, Kia echipează noile modele cu frână pentru parcare electronică, însoțită de discuri de frână spate mai mari. Niro este printre primele modele ale casei, din Europa, echipat cu sistemul de infotainment UVO Connect, opțional cu display de 10.25 inch și legat la smartphone-ul utilizatorilor (prin UVO App), care utilizează propriul card SIM pentru a colecta și sincroniza informațiile. Tehnologia autonomă de nivel 2, Lane Following Assist (Sistemul de asistență la păstrarea benzii de rulare), este de asemenea disponibilă pentru prima dată pentru modelele Niro Hybrid și Plug-in Hybrid, după introducerea sa pe e-Niro.Vârful de lance al debuturilor de la ediția 2019 pentru producătorul premium italian Maserati este Levante Trofeo Launch Edition. Această ediție specială va fi produsă în doar 100 de exemplare și a fost construită pornind de la versiunea de vârf a crossover-ului – dotată de acum cu elemente din fibră de carbon la exterior ce se vor asorta cu nuanțele Blu Emozione Matte, Giallo Modenese și Rosso Magma. Jantele de 22 inch pot fi și ele asortate cu etriere de culoare argintie, albastră, galbenă sau roșie, în timp ce la interior Maserati oferă piele neagră naturală Pieno Fiore și cusături… albastre, galbene sau roșii. Din punct de vedere mecanic nu s-a schimbat nimic – Levante Trofeo are în continuare 590 CP. În plus, la Geneva Maserati a debutat și noua piele Pelletessuta Nappa realizată de Ermenegildo Zegna și dezvoltată în exclusivitate pentru compania italiană. În plus, producătorul a adus și un GranTurismo MC în noua nuanță Grigio Lava Matte și dotat cu Nerissimo Carbon Pack.


Volkswagen a decis că și „cel mai important automobil de familie din lume” merită un minut de atenție la Geneva, aducând versiunea restilizată de curând a Passat-ului în varianta R-Line Edition. Oferit doar în versiunea Passat Variant, R-Line Edition va fi limitat la doar 2000 de exemplare – însă clienții vor avea parte cam de tot ce și-ar putea dori. Standard, VW oferă 4Motion, propulsoarele de top 2.0 TSI de 272 CP și 2.0 Bi-TDI de 240 CP, o nouă nuanță – Moonstone Grey și elemente de contrast de culoare neagră, inclusiv acoperișul. Jantele de 19 inch, farurile matrix LED și stopurile LED, sau pielea Nappa / carbon nu lipsesc nici ele din pachet.

(Video) Geneva extremelor: Ferrari F8 Tributo sau Smart Forease+

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.