Mic, dar puternic, așa se anunță show-ul elvețian, cel mai „intim” dintre marile evenimente ale lumii auto. Și va avea de toate, de la mici bombe pe roți marca Brabus la electrice, roadstere și exotice GFG. În plus, în afara „concursului”, Aston a dezvăluit specificațiile complete pentru Valkyrie.
Cu doar câteva ore rămase până la deschiderea oficială a zilelor dedicate presei la Salonul Auto de la Geneva, noutățile continuă să se înghesuie pentru a defila pe podiumul „online” – înainte de fi disponibile fizic la standurile producătorilor. Începem cu GFG Style Kangaroo, un supercar electric, un crossover sau ambele la un loc. Poate vă mai aduceți aminte de anul de grație 2013, atunci când Italdesign Giugiaro introducea conceptul Parcour – o combinație între puterea modelului Gallardo, aerodinamica de supercar și alura unui crossover. Giorgetto Giugiaro și fiul său Fabrizio sunt acum în spatele companiei GFG Style și au decis să mai încerce odată să ne propună un astfel de mix interesant – sub forma prototipului Kangaroo.
Designul de supercar sosit din viitor este îmbinat cu un tren de rulare complet electric și cu tracțiune integrală/direcție pe toate roțile și o suspensie cu trei moduri de ajustare: Racing (140 mm), Road (190 mm) și Off-Road (260 mm). O pereche de motoare electrice de 180 kW oferă un total de 360 kW / 483 CP, suficient pentru a sprinta la 100 km/h în 3,8 secunde și apoi până la 250 km/h. Acumulatorii de 90 kW ar trebui să ofere o autonomie de 450 km – iar GFG deja a construit un prototip funcțional împreună cu specialiștii de la CH Auto.
Seat nu s-a mulțumit să aducă la Geneva doar conceptul Minimo, oferind lumii întregi și viziunea pentru viitorul model complet electric, prevăzut să „aterizeze” în 2020. În spatele designului foarte dinamic – dar în continuare capabil să adăpostească o întreagă familie – se află arhitectura MEB a grupului Volkswagen, aceeași care deservește și familia VW ID. el-Born vrea să fie de sorginte latină, totuși, deoarece a primit numele unuia dintre cele mai faimoase cartiere din Barcelona, acolo unde de altfel a și fost creat de echipa Seat. el-Born și hatchback-ul VW ID. vor fi produse în același loc – fabrica Germană din Zwickau, din 2020 – Seat devenind a doua marcă care utilizează noua arhitectură specializată pentru EV a grupului.
Conform detaliilor oferite de compania spaniolă, el-Born are parte de versiunea de 62 kWh a pachetului de acumulatori de pe MEB (la fel ca platforma, bateriile sunt modulare), suficient pentru o autonomie WLTP de 420 km. La fel cum se obișnuiește în ultimul timp (am văzut și la e-208), el-Born are inclusiv o pompă de căldură – gândită pentru a încălzi rapid habitaclul și pentru a conserva consumul de energie pe frig. Propulsorul electric oferă 150 kW (204 CP), sprintul la 100 km/h fiind rezolvat în 7,5 secunde, în timp ce reîncărcarea poate dura doar 47 minute la o stație DC de mare putere (100 kW) pentru un plin de 80%. el-Born arată precum un concept, însă la fel ca în cazul modelului VW ID. ne putem aștepta la schimbări minime pentru versiunea de producție. Exteriorul este o mostră de măiestrie aerodinamică – inclusiv jantele de 20 inch au funcții avansate – în timp ce interiorul oferă mult spațiu datorită arhitecturii EV.
Toyota a prezentat – după îndelungi așteptări, am putea spune – noua generație Supra, însă constructorul japonez a ținut neapărat să le ofere vizitatorilor de la Geneva încă un concept bazat pe modelul sportiv: GR Supra GT4. După o serie de prototipuri ce au mai inclus și modele precum GR Supra Racing sau GR Supra Super GT, Toyota își face cunoscute intențiile de a oferi în viitorul apropiat o versiune de curse pregătită conform rigorilor competițiilor de GT4. Conceptul a fost dezvăluit în cadru european deoarece a și fost dezvoltat pe Bătrânul Continent – în Germania, de către Toyota Motorsport GmbH. Bazat pe Supra A90, noul prototip primește toate ingredientele necesare unui sezon reușit pe circuit – kit aerodinamic amenințător, dotat inclusiv cu o masivă aripă deportantă care se dezvoltă direct din spoilerul „ducktail” integrat.
Interiorul a fost preluat în mare parte de la versiunea de serie, însă inginerii Toyota au dat deoparte mai toate elementele inutile pentru a scădea greutatea cât mai mult posibil. Volanul OMP face casă bună cu scaunele scoică din fibră de carbon – în timp ce elementele din exterior sunt construite tot din compozite, însă realizate din fibre naturale pentru un impact mai redus asupra mediului. Jantele OZ, suspensia pregătită pentru competiții și frânele Brembo completează pachetul, Sub capotă, propulsorul pe benzină de 3 litri, cu șase cilindri în linie, a fost păstrat, însă pentru un plus de putere a primit un nou ECU și alte modificări subtile – alături de un nou diferențial cu alunecare limitată.
Mercedes-Benz are un stand de invidiat la Geneva. Pentru pasionații de călătorii sub cerul liber, divizia AMG a constructorului german a prezentat în sfârșit (la trei ani distanță!) versiunea cabrio a modelului GT R. Specialiștii din Affalterbach urmăresc să creeze un model de colecție, deoarece noul GT R Roadster va fi disponibil în doar 750 de exemplare. Și fanii se vor supăra cu siguranță pentru lipsa unei disponibilități mai largi, deoarece GT R Roadster are cu ce se lăuda. V8 biturbo de 585 CP și un sprint la 100 km/h de doar 3,6 secunde – cifre identice cu ale modelului coupé. Doar viteza maximă este un pic mai redusă… 317 km/h. În rest, versiunea cabrio are parte de toate bunătățile: suspensie tip „coil-over” ajustabilă, sistem de direcție pentru toate cele patru roți sau aerodinamică activă. Soft-top-ul are o structură din magneziu/oțel/aluminiu pentru o greutate redusă și, în plus, AMG oferă și două pachete AMG Carbon-Fibre pentru un plus de stil și un minus de kg.
Brabus este unul dintre cei mai faimoși specialiști care modifică automobile Mercedes-Benz. Sau Smart – doar fac parte din același concern. Însă, la Geneva, tunerul a prezentat ceva pentru fanii… ambarcațiunilor. În cinstea bărcii cu motor 500 Shadow Ops (493 CP / 50 noduri – 93 km/h), Brabus a dus lângă Lacul Geneva un companion: Brabus Ultimate E Shadow Edition. Bazat pe Smart Fortwo Electric Drive Cabriolet, acest model va fi disponibil într-o serie extrem de limitată, de doar 24 exemplare – fiecare pentru un preț „modic” de 64.900 euro! Ultimate E Shadow are un motor electric mai puternic – de 91 CP în loc de 81 CP și 180 Nm versus 160 Nm. Micul aventurier urban electric ajunge astfel la 100 km/h în 10,9 secunde și se oprește la 130 km/h, în timp ce autonomia este de doar 125 km.
Aston Martin ne tot oferă – puțin câte puțin – informații despre hypercarul dezvoltat împreună cu specialiștii motorsport de la Red Bull Racing. Și nu numai, deoarece alături de experții de la Cosworth (preocupați de V12-le de 6,5 litri), Aston Martin a cerut ajutorul și celor de la Rimac /Integral Powertrain pentru partea electrică a sistemului de propulsie hibrid. De acum cunoaștem și puterea totală – cei 1000 CP ai motorului clasic sunt ajutați de sistemul hibrid dezvoltat cu Rimac și Integral pentru un plus de 160 CP și 280 Nm. Totalul general ajunge la 1160 CP / 10.500 rpm și 900 Nm / 6000 rpm – iar de acum nu mai trebuie să așteptăm decât să aflăm cifrele exacte de performanță de care se vor bucura cei doar 150 de clienți globali.