Abundența de noutăți de la ediția 2019 a Geneva International Motor Show este precum o adevărată avalanșă din munții Alpi, iar „GimsSwiss” are cu siguranță atu-uri impresionante anul acesta.
Înainte de toate, să nu uităm că anumite mărci – extrem de puține, totuși, față de alte evenimente de aceeași importanță – au ales să privească de pe margine la desfășurarea de forțe de la Palexpo. Un bun exemplu este Jaguar Land Rover, britanicii având totuși grijă să ne prezintă o noutate în același timp cu GimsSwiss: noul Range Rover Sentinel. Așa cum sugerează și numele, avem de-a face cu o adevărată fortăreață mobilă, versiunea blindată a SUV-ului de lux fiind creată oficial chiar de companie, prin intermediul Land Rover Special Vehicle Operations. RR Sentinel, față de predecesorul său din 2015, trece acum de la o motorizare V6 la V8-ul Supercharged de 5 litri și 380 CP. Cei 40 de CP în plus ajută „mastodontul” să ducă cu el peste o tonă de plăci armate și sticlă specială, Sentinel fiind în același timp capabil să accelereze la 100 km/h în 10,4 secunde și să atingă o viteză maximă de 193 km/h.
Construit la Centrul Tehnic SV din Warwickshire, Sentinel a fost totuși prezentat la un eveniment dedicat – de această dată fiind vorba despre show-ul „Home Office Security and Policing” de la Farnborough, Anglia. Versiunea cu „armură” a primit numeroase recalibrări la nivelul suspensiei, sistemelor de stabilitate electronică, șasiului și frânelor pentru a face față cu brio sarcinilor în plus. În plus, o privire atentă va descoperi și anumite schimbări față de variantele standard de Range Rover – luminile LED din bare și grila radiatorului, grosimea portierelor sau jantele speciale dotate cu pneuri „run-flat” ce permit parcurgerea a peste 50 km la viteze de 80 km/h cu un pneu perforat. La interior, Sentinel a primit noul sistem de infotainment Touch Pro Duo, noi scaune și chiar opțiunea de a deschide totuși fereastra față… cu doar 150 mm pentru acele momente când trebuiesc livrate documente sensibile fără a pune în pericol ocupanții din interior.
Jaguar a fost prezent – aproape neoficial – la GimsSwiss, deoarece a câștigat marele trofeu 2019 European Car of the Year cu modelul complet electric I-Pace. SUV-ul a fost anul acesta la egalitate de puncte cu Alpine A110, ambele primind 250 de puncte, însă ți-a adjudecat titlul deoarece mai mulți jurați l-au plasat pe primul loc decât pe sportiva franceză. Locurile trei și patru au fost adjudecate de reprezentante ale zonei accesibile – fiind selectate din intens disputatul segment compact: Kia Ceed pe trei, cu 247 și Ford Focus pe patru, cu 235 puncte.
Skoda a început în forță evenimentul elvețian, aducând pe scenă nu doar un produs de serie – micul SUV Kamiq, ci și conceptul Vision iV, gândit pentru a da semnalul de pornire pentru planurile de electrificare ale mărcii din Cehia. Relevanța sa este una majoră – spre deosebire de alte concepte electrificate din trecut, Vision iV este primul produs Skoda construit pe baza noii arhitecturi a grupului dedicată modelelor electrice: MEB. Dacă el-Born de la Seat este mai apropiat de hatchback-ul VW ID., Vision iV în schimb se alătură prototipului ID. Crozz, fiind un crossover cu alură de coupé. Designul este surprinzător de incitant pentru un model Skoda, chiar dacă elemente precum jantele de 22 inch, camerele exterioare sau grila iluminată nu se vor regăsi și pe produsul de serie.
La fel și interiorul, care adoptă un ton minimalist pentru prezentarea demnă de momente din viitor – ne putem aștepta oare la o reinventare a habitaclului pentru modelele Skoda din următoarea decadă? Până atunci, Vision iV sosește la GimsSwiss pentru a oferi noi posibilități de conectare – smartphone-ul poate fi integrat direct în sistemul de infotainment și poate servi inclusiv drept cheie de acces digitală. Fiind un crossover, conceptul Skoda primește o versiune a platformei MEB cu două motoare electrice – câte unul pe fiecare punte – precum și un pachet de acumulatori de dimensiuni considerabile, integrat în podea, pentru o autonomie de până la 500 km în noul ciclu WLTP. Alături de cele două premiere majore , constructorul Ceh a mai adus la Geneva și prototipul Klement, un concept electric pe două roți gândit drept intrarea Skoda în câmpul micro-mobilității.
Despre T-Roc R știm deja că se va metamorfoza într-un model de serie, în ciuda titulaturii de „concept” primită la GimsSwiss, însă avem rezerve majore în legătură cu cealaltă premieră majoră a standului Volkswagen. Constructorul german a decis să îmbogățească familia electrică ID. cu un nou concept: ID. Buggy. Dacă ideea nu vi se pare atât de nouă, ci mai degrabă „vintage”, este pentru că Volkswagen privește încă odată în viitor… prin intermediul trecutului. La fel ca în cazul modelului ID. Buzz, o reinterpretare modernă a clasicului Bulli (Transporter), ID. Buggy este viziunea pentru viitor a faimosului „VW dune buggy” – odinioară un adevărat concept al unui stil de viață. Dacă modelele californiene din anii 1960 se bazau pe legendarul Beetle, de această dată VW preia drept mostră a modularității sale noua platformă EV MEB.
Probabil cel mai fascinant concept expus de producătorii tradiționali la Geneva anul acesta, ID. Buggy este perfect pregătit pentru vară: nu are uși, nu are acoperiș – iar singurele elemente de protecție sunt parbrizul ranforsat, bara de protecție stil Targa și un pavilion retractabil din material negru. Interiorul este tratat pentru a rezista la orice fel de intemperii, fiind dotat cu o finisare rezistență la apă – și aceleași accente Fern Green cu care a fost împodobit exteriorul. Designul este cât se poate de clar orientat către aventură, însă partea tehnică rămâne cât se poate de ancorată în realitate. Astfel, ID. Buggy este complet electric, iar platforma MEB pune la dispoziție un motor de 204 CP amplasat pe puntea spate – precum și posibilitatea configurării cu un al doilea, pentru tracțiune integrală.
Și mai mult, conceptul ID. Buggy este fie pregătit pentru doar doi ocupanți, fie gândit pentru un aranjament 2+2. De altfel, VW pare să utilizeze acest prototip drept demonstrator al posibilităților MEB – caroseria din materiale compozite se poate detașa de pe platformă – Volkswagen anunțând că este dispus să ofere arhitectura MEB și competitorilor săi, mari și mici. Al cincilea concept al familiei ID. este dotat cu versiunea de 62 kWh a pachetului de acumulatori – suficient pentru o autonomie WLTP de 250 km, mai puțin decât compactul ID. Însă, ID. Buggy compensează prin performanțele mai bune – 0-100 km/h în 7,2 secunde și serioasele abilități din off-road. Dovada clară sunt pneurile BF Goodrich All-Terrain TA asimetrice ce îmbracă jantele de 18 inch.
Lamborghini a uimit, la Geneva, oferindu-ne două noutăți majore. Astfel, pe lângă prezentarea micului Huracán Evo Spyder, constructorul exotic italian a livrat și o „mare” surpriză, tot descoperită: Aventador SVJ Roadster. Cel mai performant Aventador va deveni disponibil și în versiune decapotabilă, moștenind V12-le de 770 CP și 720 Nm de pe versiunea coupé. Plafonul amovibil din fibră de carbon este stocat sub capot față, iar modificările aduse versiunii Superveloce Jota Roadster au adăugat 50 de kg față de fratele cu pavilion fix. Asta înseamnă o zecime de secundă furată la sprintul de la 0 la 100 km/h (2,9 secunde), însă Lamborghini a avut grijă să păstreze nealterate caracteristicile de manevrabilitate – inclusiv datorită prezenței sistemului ALA 2.0.
Constructorul britanic Bentley ne-a dezvăluit – online – cu ceva timp înainte de GimsSwiss premiera sa majoră pentru ediția 2019: Bentayga Speed. Totuși, ei au mai avut ceva de arătat: Continental GT Number 9 Edition By Mulliner. Aceasta deoarece Bentley a îmbrăcat hainele de sărbătoare la Geneva, fiind preocupați să celebreze cei 100 de ani de existență. Producătorul din Crewe le oferă fanilor fix 100 de exemplare – unul pentru fiecare an de existență – din seria specială Continental GT Number 9, toate construite manual de specialiștii de la Mulliner. Numărul 9 este o trimitere directă la un model istoric legendar – Bentley Blower, un cal de curse pur-sânge, supercharged, condus de Sir Henry Ralph Stanley “Tim” Birkin la ediția din 1930 a cursei de 24 de ore de la Le Mans.
Renault, care a prezentat noua generație Clio – online – cu mult înaintea debutului pe scena GimsSwiss, a revenit și cu informațiile complete cu privire la zona trecută sub tăcere anterior: specificațiile tehnice. Astfel, noul Clio are o gamă complet nouă de motorizări pe benzină, alături de cele diesel, oferind între 65 și 130 CP. Alături de noile 1.0 TCe și 1.3 TCe dezvoltate de alianța Renault-Nissan-Mitsubishi, cap de afiș este noul propulsor hibrid E-Tech, ce va fi disponibil din 2020. Astfel, motorul pe benzină este însoțit de două motoare electrice, de o cutie de viteze multi-modală și de o baterie de 1,2 kWh. Alături de el mai sunt disponibile variantele 1.0 SCe (3 cilindri, aspirat) de 65 și 75 CP cu transmisie manuală cu cinci rapoarte. Urmează recentul 1.0 TCe (3 cilindri turbo) de 100 CP și 160 Nm, sosit în locul versiunii TCe 90, disponibil cu transmisii manuale sau X-Tronic și cu alimentare pe GPL. Vârf de gamă, momentan, va fi 1.3 TCe FAP, sosit de pe Captur, Megane, Scenic și Kadjar. Acesta oferă 130 CP și 240 Nm, fiind oferit exclusiv în combinație cu transmisia EDC cu 7 rapoarte. Ramura diesel este reprezentată de versiunile dCi 85 și 115, oferite în combinație cu o transmisie manuală cu șase trepte.
Citroen a fost adeptul conceptelor extreme la ediția 2019 GimsSwiss, aducând alături de micul Ami One și marele SpaceTourer The Citroënist Concept. Acesta a fost însoțit la eveniment și de un model exclusiv de bicicletă – „Rider The Citroënist by Martone” – gândit pentru momentele în care șoferul renunță la adăpostul oferit de SpaceTourer pentru o aventură sub cerul liber. Conceptul de rulotă bazat pe spațiosul van include un interior dezvoltat de specialiștii de la Pössl și face aluzie directă atât la istoria de 100 de ani a mărcii cât și la prolifica comunitate de fani ai companiei. Lung de 4,95 metri și înalt de aproape doi, SpaceTourer The Citroënist Concept a fost dotat cu portiere spate electrice „hands-free”, dar și o gardă la sol sporită și sistem de tracțiune integrală dezvoltat de partenerii de la Automobiles Dangel.
BMW îşi continuă evoluţia în electrificare, prezentând la Geneva un stand cât se poate de plug in. Astfel, compania bavareză a adus în capitala Elveției noile variante electrificate ale noului BMW Seria 7, dar și 330e, X5 xDrive45e sau 530e şi 225xe Active Tourer – de acum cu autonomie electrică extinsă datorită noilor baterii. Constructorul german a oferit și o surpriză – premiera mondială a versiunii plug in hybrid X3 xDrive30e. Din decembrie 2019 clienții vor putea alege încă un SAV cu propulsie plug-in hybrid, la ediţia 2019 a Salonului Internaţional Auto de la Geneva, BMW aducând fratele mai mic al electrificatului X5: X3 xDrive30e. Sistemul plug in hybrid al SUV-ului compact are de această dată un motor pe benzină cu doar patru cilindri în linie și un motor electric. Puterea este transferată prin intermediul unei transmisii Steptronic cu opt trepte şi a sistemului inteligent de tracţiune integrală. Aceasta este de 252 CP – însă utilizarea temporară a puterii maxime a motorului electric adaugă un plus de 41 CP – suficient pentru a sprinta de la 0 la 100 km/h în 6,5 secunde. Bateria litiu-ion este amplasată sub bancheta spate, volumul portbagajului fiind de 450 de litri pentru o capacitate de transport la nivelul variantelor echipate cu motor convenţional.
Geneva mai este cunoscut și drept un salon al exponatelor exotice, astfel încât nu trebuie să ne mirăm că acestea s-au înghesuit pe covorul roșu încă din prima zi. Un bun exemplu este reprezentat de Rimac C_Two, model care de fapt a fost prezentat sub formă de prototip încă de anul trecut. La GimsSwiss croații s-au întors cu o nouă versiune de pre-producție pentru a ne arăta că totul merge bine. Și arată bine, în același timp, hypercar-ul complet electric C_Two fiind vopsit în nuanța Arctic White – combinată cu elemente din fibră de carbon albastre. Interiorul este și el îmbrăcat în accente petroleum blue pentru a merge la fix cu tematica fibrei de carbon. În plus, constructorul indică posibilitatea unor îmbunătățiri tehnice pentru momentul 2020, atunci când vor ajunge la clienți primele exemplare.
Casa de design Pininfarina este o prezență venerabilă, apreciată și constantă la Geneva, la ediția din acest an GimsSwiss sosind cu primul produs al noului brand Automobili Pininfarina: Battista. Trăgându-și seva din experiența de aproape nouă decade a Carrozzeria, Automobili Pininfarina Battista a devenit la Geneva cel mai puternic model de serie produs vreodată în Italia. Și nu vorbim aici despre vreo țară oarecare, ci de tărâmul legendar pe care s-au născut nume precum Ferrari, Lamborghini sau Pagani. Ei bine, noul model nu poartă degeaba numele fondatorului Battista „Pinin” Farina, însă legăturile cu trecutul nu trec dincolo de acest omagiu. În rest, Automobili Pininfarina Battista este un model al viitorului – câte un motor electric dedicat fiecărei roți oferind un total de 1397 kW (1873 CP) și 2300 Nm.
În mod evident, Battista privește către modele precum viitoarele Tesla Roadster sau Rimac C_Two, atingând 350 km/h și primii 10 km/h în doar două secunde. Chiar și reprizele sunt strălucite, deoarece accelerarea la 300 km/h ar trebui să nu dureze mai mult de 12 secunde. Foarte interesant, acumulatorii de 120 kWh sunt furnizați chiar de unul din viitorii rivali din segmentul hypercar-elor electrice – Rimac, oferind o autonomie estimată la aproximativ 450 km. Producția va începe din 2020, cu doar 150 de exemplare programate pentru producție – toate disponibile clienților în urma unui vast program de personalizare. Dovada, la Geneva Battista a sosit în mai multe scheme de culori, fiind gândit pentru clienții cu bugete virtual nelimitate din Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu sau Asia. Desigur, prețul nu a fost încă comunicat…
Nu plecăm din Italia, deoarece carosierul napolitan Puritalia a decis să ofere replica… în stil plug in hybrid. Astfel, la GimsSwiss am făcut cunoștință cu frumosul și electrificatul coupé Berlinetta, model ce aduce în joc aproape 1000 CP. Sub capota prelungă se ascunde un V8 supercharged de 5 litri și 750 CP. Acesta este ajutat de un motor electric amplasat în spate, sistemul Purhydrive oferind un total de 965 CP și 1248 Nm. Puterea este trecută printr-o transmisie cu șapte rapoarte pentru un sprint la 100 km/h în doar 2,7 secunde și o viteză maximă de 335 km/h. Motorul electric, construit de specialiștii britanici de la Yasa, cântărește doar 25 de kg și livrează nu mai puțin de 215 CP și 370 Nm, acumulatorii LiFePO 4 având 5,2 kWh și oferind o autonomie EV de 20 km.
Vă mai aduceți aminte de Ferdinand Piëch, omul care până în 2015 se identifica practic cu Grupul Volkswagen? Ei bine, cu ajutorul noului brand Piëch Automotive acesta se întoarce în fața publicului de la Geneva. De această dată automobilele sunt în prim plan – mai exact conceptul noului supercar electric Mark Zero, primul dintr-o nouă linie de produse pe care compania le va introduce în următorii trei ani. Piëch Mark Zero este un gran tourer complet electric lung de 4,32 metri, un ampatament de 2,62 metri și o înălțime de doar 1,25 metri. Prototipul prezentat la GimsSwiss este dotat cu trei motoare electrice – unul pentru puntea față, de 204 CP (150 kW) și încă două de aceeași putere pentru roțile din spate. Conform caietului de sarcini, sprintul la 100 km/h va dura doar 3,2 secunde, în timp ce viteza maximă se situează la valoarea de 250 km/h.
Conform Piëch Automotive, acumulatorii utilizează procese chimice noi, rezultând într-un proces de încărcare/descărcare fără efecte termice majore – și capabilitatea unei reîncărcări la valoarea de 80% din total în doar cinci minute! Cum nu este nevoie de sisteme complicate de răcire, pachetul de acumulatori este mai ușor cu aproximativ 200 kg față de unul normal, în timp ce greutatea totală a noului Mark Zero ar trebui să nu atingă o valoare mai mare de 1800 kg. Fantasticele noi baterii sunt furnizate de Desten Group Ltd., un expert în baterii din Hong Kong, în timp ce rețeaua de reîncărcare este pusă la dispoziție de Qingdao TGood Electric – furnizor ce operează în peste 300 de orașe din China și oferă peste 210.000 puncte de încărcare, inclusiv în Hong Kong. Piëch a dezvoltat Mark Zero pe baza unui noi platforme modulare – având planuri pentru a oferi și modele cu patru locuri, precum și un SUV sportiv. În plus, sistemul de propulsie poate fi și el modificat – clienții putând alege sisteme hibride sau tip fuel cell, cu alimentare pe hidrogen.
Brabus a pregătit pentru Geneva și ceva cu mult mai mare decât micul Ultimate E Shadow. Și ceea ce a pregătit nu este deloc electrificat, deoarece faimosul G-Wagen trebuie păstrat cât mai mult posibil pur și nealterat în plăcerea utilizării unui sistem de propulsie cu combustie internă. De altfel, Brabus a livrat la Geneva noul 800 Widestar. Bazat pe noua generație a clasicului off-roader, 800 Widestar este un Mercedes-AMG G63 pe (mulți) steroizi: kit-ul de caroserie „widebody” adaugă 10 cm la capitolul lățime și oferă spațiu pentru imensele jante de 23 inch. Sub capotă se ascunde același V8 de 4 litri twin-turbo, dotat însă de acum cu 800 CP și 1000 Nm, suficient pentru un sprint la 100 km/h în doar 4,1 secunde. Și o viteză maximă – limitată electronic datorită greutății – de 240 km/h.