Home Știri (Video) Hidrogenul, cheia călătoriilor lungi? Mercedes-Benz Vans prezintă Concept Sprinter F-CELL, Toyota pleacă pe mare cu Energy Observer

(Video) Hidrogenul, cheia călătoriilor lungi? Mercedes-Benz Vans prezintă Concept Sprinter F-CELL, Toyota pleacă pe mare cu Energy Observer

de Aurel Niculescu

În ciuda aparentei prevalențe a tehnologiei acumulatorilor în zona mobilității eco, sistemele alimentate cu hidrogen (pila de combustibil) nu renunță la luptă – ci doar par să se adapteze către zone specifice.

Mercedes-Benz are o strategie generală foarte bine definită pe zona eco-mobilității, care include nu doar modele de pasageri ci și vehicule comerciale, zona utilitarelor ușoare fiind guvernată de planurile „eDrive@VANs” – și include deja două modele de serie: furgonul eVito și noua generație a legendarului Sprinter, devenit eSprinter. Ambele sunt propulsate electric, energia fiind stocată cu ajutorul unor acumulatori – însă iată că Mercedes nu a uitat nici de cealaltă tehnologie, fuel cell. Alimentarea cu hidrogen a fost popularizată de Toyota, însă mai există destule companii care cercetează și dezvoltă proiecte în acest domeniu, precum Hyundai – care s-a aliat recent cu Audi, sau GM – care lucrează cu Honda.



Dacă Mercedes ne-a fascinat deja cu SUV-ul GLC F-Cell, un PHEV / fuel cell care îmbină ambele tehnologii, acum a sosit timpul să facem cunoștință cu ideile lor în privința segmentului comercial ușor. Astfel, dacă eVito și eSprinter sunt gândite pentru a deservi operatorii comerciali pe distanțe destul de reduse, Concept Sprinter F-CELL ilustrează oportunitățile comerciale ce implică călătorii cu mult mai îndelungate. Prototipul a luat forma unui „motorhome” – însă Mercedes discută și despre rute de curierat pe distanțe mari sau de minibusuri.



Și, la fel ca în cazul inovatorului GLC F-CELL, Concept Sprinter F-CELL combină capabilitățile unui PHEV (plug in hibrid) pe baterii cu cele ale sistemului de pilă de combustibil – acumulatorii oferă o autonomie de 30 km, în timp ce rezervoarele de hidrogen (3 sau 4, în funcție de configurație) oferă o autonomie de 300 – 500 km. Propulsorul electric oferă 147 kW și 350 Nm, în timp ce integrarea rezervoarelor în structură și a sistemului fuel cell în zona ocupată de propulsorul clasic permit o structură flexibilă, în locul „casei” de pa șasiu putând fi montate numeroase alte elemente.



Dacă tot am vorbit despre Toyota și alimentarea cu hidrogen, vă putem spune și despre un parteneriat inedit între compania japoneză și… prima ambarcațiune din lume propulsată de un sistem fuel cell. „Energy Observer” este un catamaran venit direct din viitor – propulsia electrică este dublată de utilizarea unui mix de energii regenerabile, între ele și un sistem care produce hidrogen fără emisii de CO2 direct din apa mării. Pentru a demonstra capabilitățile și viabilitatea unui astfel de sistem EO a pornit deja într-un voiaj de șase ani în jurul lumii, sponsorizați – printre alții – de Toyota Motor Europe. Astfel, după Franța în 2017, Mediterana anul acesta și Europa de Nord în 2019, Energy Observer va naviga către Japonia la timp pentru a asista la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.