Știri Video

(Video) Iată cele mai importante noutăți ale Salonului Auto de la Beijing – Auto China 2018

Poate este lipsit de tradiția unui GIMS – Geneva International Motor Show – însă cu siguranță are anvergura necesară pentru a rivaliza evenimente de anvergură, care pun accent mai ales pe piața locală, precum recentul Salon Auto de la New York.

Există totuși premiere cu anvergură internațională – precum cea de-a șaptea generație a sedan-ului Lexus ES, pe care l-am putut admira recent într-un teaser extrem de sugestiv. Acum avem imagini din toate unghiurile posibile și imposibile, precum și primele detalii, ES venind cu o încrucișare a stilului angular de pe mai micul și sportivul LC și mai marele LS. Lexus mai debutează la Beijing pe ES și noua platformă „Global Architecture – K (GA-K)”, mărește dimensiunile (inclusiv ale polarizantei grile, acum cu bare verticale) și optează pentru un profil în stil coupé, pentru a fi în ton cu trendurile.


La capitolul design este clar – noile Lexus-uri merg pe ideea extremismului – fie îți place stilul extrem de sculptural, fie îl desconsideri total. Interiorul este mai ales inspirat de limuzina de lux LS, cu sistemul de infotainment cu ecran de 12.3 inch amplasat la loc de cinste și controlat de la touchpad-ul amplasat pe tunelul median. Momentan știm detaliile tehnice doar pentru versiunea ES 350 (la nivel de design există desigur și linia F-Sport), dotată cu un V6 de 3,5 litri și 300 CP / 355 Nm. Nu vor lipsi desigur nici versiunile hibride – precum ES 300h, prezent și el la Beijing.Un alt debut major – inclusiv la nivel internațional – este și noul Mercedes-Benz Clasa A Sedan. Totuși, parcă pentru a demonstra cât de importantă este piața din China pentru constructorul german, primul sedan Clasa A din istoria modelului a fost prezentat… în versiunea L, modelul cu ampatament mărit fiind destinat în exclusivitate pieței locale. Acesta se va lupta cu modele precum BMW Seria 1 Sedan în China, fiind în mod evident o alternativă mai practică la modelul CLA – linia de design frontală este împrumutată direct de la Clasa A hatchback, la fel și interiorul, deci noutățile sunt de fapt… doar în spate. În Europa vom vedea versiunea standard la toamnă – moment în care vom începe să-l confundăm cu mai marele CLS


De acum încolo trecem cu adevărat în zona produselor exclusiv locale – unde le avem pe noile Volkswagen Lavida și SUV-ul Audi Q5 L. Modelul Volkswagen este un sedan compact accesibil, destinat întregii familii, care s-a bucurat de un succes major pe piața locală și acum este prezentat sub forma unei noi generații – a treia, care acum trece la arhitectura MQB. Mai încăpător datorită unei subtile creșteri a dimensiunilor, Lavida este disponibil și drept Gran Lavida, așa cum este cunoscută pe piață versiunea station wagon – și da, senzația de deja vu este cât se poate de îndreptățită, deoarece avem practic de-a face cu un Passat „redus la scară”.Despre noul Audi Q5 L nu sunt multe de spus – producătorul german premium promite disponibilitatea unei „opulențe de spațiu” în spate, primul sport utility cu ampatament lung din istoria Audi adăugând 88 de milimetri în lungime pentru confortul pasagerilor de pe banchetă (care au parte de încă 110 mm spațiu pentru genunchi).


În schimb ne interesează să discutăm mai multe despre Nissan Sylphy Zero Emission. Pe la noi acest nume este un ilustru necunoscut – însă Nissan vinde deja acest sedan compact orientat către familie încă din 2000. Acum, a treia generație (lansată cam de multișor, în 2012) este pregătită să renunțe la clasicul propulsor cu combustie internă în favoarea trenului de rulare ultra-modern al modelului internațional Leaf – promițând pentru clienții chinezi o autonomie de 338 kilometri.


Designul este o combinație între modelul standard, cu facelift și faimosul hatchback electric, cu Sylphy Zero Emission având pachetul de acumulatori amplasat sub scaune pentru a nu afecta spațiul interior sau cel pentru cargo. În plus, Sylphy Zero Emission marchează și un moment important pentru Nissan – el fiind primul model electric construit local și destinat exclusiv pieței Chineze, fără șanse de a deveni un model global.


Aceeași premieră și pentru Honda – primul lor model complet electric, construit în China pentru China – Everus EV, un concept care pare bine pregătit să facă pasul către linia de asamblare a joint-venture-ului GAC Honda (asta se va întâmpla înainte de sfârșitul anului). Chiar dacă va fi primul model de serie EV al japonezilor de la Honda, acest SUV complet electric nu va purta sigla Honda, ci pe cea a mărcii Everus, astfel încât sunt șanse minime să-l vedem disponibil și la nivel internațional.


Iată că am ajuns acum și la cea mai spectaculoasă și bizară premieră a Salonului Auto de la Beijing – noi știam câte ceva despre diferențele culturale dintre orient și occident, dar sincer nu ne gândeam că asiaticilor le surâde ideea unui SUV-sedan… Poate nici ei nu știau asta, până nu a sosit noul Maybach Vision Ultimate Luxury – cel mai nou efort conceptual al sub-mărcii de ultra-lux a celor de la Mercedes-Benz. Poate au auzit ei ceva despre noul Rolls-Royce Cullinan și au vrut să… fie mai ciudați – oricum, nu prea contează, deoarece (sperăm noi) va rămâne un unicat.


Pe numele său complet Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury, noul concept a sosit la Auto China 2018 pentru a prezenta năstrușnica idee a creatorilor: ei au luat pur și simplu cele două cele mai populare segmente din China (SUV și sedan) și le-au combinat într-un singur vehicul. Să lăsăm deoparte stilul cel puțin exagerat, deoarece interiorul merită totuși atenția noastră. Accentul este încă odată pus pe locurile din spate, individuale și cu tot confortul (piele Nappa, set de ceai complet în tunelul median!) – în timp ce șoferul are parte de obișnuita „pereche” de ecrane, de 12,3 inch fiecare aici.Propulsia este asigurată de un tren de rulare complet electric, cu tracțiune integrală – patru motoare electrice produc un total combinat de 550 kW / 738 CP, cu acumulatorul nu foarte mare, de doar 80 kWh (Tesla Model X are până la 100 kWh) oferind o autonomie decentă, de peste 320 km. Există însă la bord și un sistem de încărcare rapidă – ce permite recuperarea energiei pentru aproximativ 100 km în doar 5 minute.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta