Hyundai propune clienților europeni o nouă versiune a crossover-ului Kona, electrificată de un sistem hibrid clasic. 35 de ucenici de la Skoda nu se lasă mai Mountiaq decât colegii de la Volkswagen, în timp ce compania părinte este preocupată să celebreze noul record electric stabilit de prototipul ID. R pe Nürburgring.
Constructorul sud-coreean pare interesat de noțiunea de „familie” – seria Ioniq are trei membri (hibrid, plug in hybrid și EV), iar de acum gama crossover Kona se poate lăuda tot cu trei membri: versiunea cu propulsie convențională, cea complet electrică și noul hibrid clasic. Kona Hybrid va ajunge pe Bătrânul Continent din august, motorizată de un ansamblu ce include un patru cilindri de 1,6 litri și un motor electric pentru un total combinat de 141 CP și 265 Nm.
Propulsorul pe benzină GDI oferă 105 CP și 147 Nm, în timp ce motorul electric livrează încă 43,5 CP și 170 Nm, alimentat de acumulatorii de doar 1,56 kWh cu tehnologie Li-Ion-Polymer. Singura transmisie disponibilă este o automată cu șase rapoarte și dublu-ambreiaj. Conform estimărilor constructorului, versiunea Hybrid atinge 100 km/h în 11,2 secunde, precum și o viteză maximă de 160 km/h. Consumul va fi unul foarte eficient, de 3,9 litri/100 km. Noua versiune nu diferă la nivel vizual de modelul convențional, însă primește câteva detalii aparte: noi jante de 16 sau 18 inch și o combinație bi-ton alb/negru pentru interior.
Doar ce am văzut „operele” tehnice ale ucenicilor de la Volkswagen la festivalul GTI de la Wörthersee, însă se pare că studenții grupului mai au și alte surprize. Mai exact, 35 de participanți la școala vocațională a constructorului ceh Skoda s-au pus pe treabă… acum nu mai puțin de opt luni. Ei au avut nevoie de nu mai puțin de 2000 de ore de lucru pentru a crea propriul concept unicat – botezat cât se poate de potrivit: Mountiaq. Aceasta deoarece ucenicii de la școala din Mladá Boleslav au creat un pickup gata de aventură pe baza marelui SUV Kodiaq.
Noul prototip a transformat blândul și neinteresantul SUV de clasă mare într-un excentric pickup dotat cu tot ce este nevoie pentru parcursuri lungi în teren accidentat, dar și pentru a căra marfă supradimensionată. Bena a fost creată de ucenici prin eliminarea întregii părți superioare din spate – până la nivelul portierelor față (mai scurte și ele, de acum), în timp ce plafonul este și el mai scurt și dotat cu o linie de lumini LED. Compartimentul cargo este și el iluminat și include chiar și un compartiment ascuns sub podea.
Finisat în atractiva culoare Sunset Orange, Mountiaq este din păcate doar un unicat – și nu un succesor spiritual al bătrânei Skoda Felicia Pickup. Cum producția nu intră în discuție, ucenicii au dotat conceptul Mountiaq cu tot ce și-au dorit: jante de 17 inch cu pneuri off-road, snorkel, lumini LED în bara față, bullbar și vinci. Interiorul este plin de elemente „Simply Clever” – frigider, sistem audio cu amplificator și subwoofer de 2000 de wați, două walkie-talkie sau ornamente printate 3D pentru jante. Mountiaq este lung de 4999 mm, lat de 2005 mm și înalt de 1710 mm – semnificativ mai mare decât Kodiaq, în timp ce greutatea ajunge la nu mai puțin de 2450 kg. Sub capotă se regăsește un TSI de 2 litri și 190 CP, iar garda la sol este de 29 cm.
VW doar ce a deschis rezervările pentru primul său model electric dedicat – ID.3 și deja este preocupat de alte fapte mărețe… EV. Mai exact, așa cum a promis încă de când obținea cel mai bun timp electric la Pikes Peak, prototipul ID. R a atacat și cucerit Nürburgring Nordschleife. Astfel, monopostul complet electric a reușit să termine un tur de circuit cu timpul de 6:05.336. Acesta este mai bun cu 40 de secunde decât al precedentului deținător al recordului – modelul Nio EP9, care stabilea cel mai rapid tur pe Iadul Verde în 2017.