Constructorul din Stuttgart a oferit lumii săptămâna care tocmai a trecut două premiere extrem de importante pentru viitorul său – noul cap tractor Actros dar și primul său model complet electric oferit sub brandul de mobilitate alternativă EQ.
Pentru că nu suntem exact experți în zona autovehiculelor comerciale grele, vom fi cât se poate de succinți în prezentarea „monstrului” – model pe care totuși nu-l puteam trece cu vederea, având în vedere statutul legendar printre cunoscătorii segmentului vehiculelor de transport marfă de cursă lungă. De fapt, dacă nu am fi menționat numele Actros, ci doar câteva din principalele noutăți – sistem semi-autonom Active Drive Assist, reducere a consumului de 5%, MirrorCam standard, Active Brake Assist 5, sau Multimedia Cockpit – am fi putut cu ușurință crede că vorbim despre cel mai nou model de automobil al constructorului german. De altfel, Actros are chiar și un sistem de propulsie alternativă – NGT, pe bază de gaz natural comprimat, ce dispune de 302 CP și până la 15% mai puține emisii CO2.
Prezentat în premieră mondială la Berlin, înaintea lansării oficiale cu public de la Salonul Auto de Autovehicule Comerciale IAA, desfășurat Salonul Auto de Autovehicule Comerciale IAA, la Hanovra, în Germania, Actros este purtătorul de stindard al Mercedes-Benz Trucks: „Cu mai mult de 60 de inovații, noul Actros introduce astăzi, pe șosele, viitorul autovehiculelor comerciale grele,” conform Stefan Buchner, membru al diviziei Daimler Trucks și Director General Mercedes-Benz Trucks. Iar Actros o ia în anumite privință înaintea automobilelor diviziei de pasageri – Active Drive Assist este un sistem semi-autonom (accelerație, frânare, viraj) ce funcționează indiferent de viteza camionului, pentru prima oară pe un model de serie greu. Tot o premieră absolută este și noul sistem MirrorCam, care înlocuiește oglinzile convenționale, principale și pe cele auxiliare, utilizând doar camere video și afișaje digitale – două display-uri de 15 inch, cu o rezoluție de 720 x 1920 pixeli, amplasate pe stâlpii A din interiorul cabinei.
La Stockholm – opțiunea scandinavă nu a fost aleasă întâmplător, desigur, doar știm apetitul nordicilor pentru automobile electrice – a fost prezentat în premieră mondială (înainte de startul vânzărilor prevăzut pentru mijlocul anului viitor) primul automobil de serie al noului brand de mobilitate alternativă: crossover-ul complet electric EQC. Acesta lansează o întreagă nouă atitudine automobilistică pentru Mercedes – de acum încolo culoarea albastră, dar și panoul negru amplasat acolo unde în mod normal ar fi existat fantele de aerisire din grilă vor fi elemente cât se poate de recunoscut, menite să desemneze modelele complet electrice EQ. Caroseria de crossover SUV este cu siguranță la modă, iar designul suficient de futurist pentru a ajuta clienții să treacă peste asemănarea cu mai convenționalul GLC din anumite unghiuri.
https://youtu.be/1iT3TKHLq90
Sigur, elementele importante cele mai importante aici sunt caracteristicile tehnice ale sistemului de propulsie electric – Daimler promite un consum de 22,2 kWh/100 km și o autonomie de 450 de km din acumulatorii de 80 kWh, conform vechiului standard NEDC (ne așteptăm la o scădere drastică în momentul afișării rezultatului conform WLTP). Interiorul este conform noului standard Mercedes – sistemul de infotainment MBUX – Mercedes-Benz User Experience își face și aici apariția, fiind însă personalizat cu numeroase funcții specifice pentru brand-ul EQ. Producția va avea loc la fabrica companiei din Bremen, Germania – iar EQC se dorește un SUV utilizabil în mai toate condițiile, Mercedes promițând inclusiv un rating de 1800 kg pentru capacitatea de remorcare.
Nici incursiunile în teren accidentat nu ar fi o problemă – EQC are parte de câte un motor electric pe fiecare punte pentru caracteristici AWD și împreună livrează un total de 300 kW (408 CP) și 765 Nm. Dacă este cerută întreaga putere, EQC va atinge 100 km/h în 5,1 secunde și o viteză maximă de 180 km/h – în timp ce capacitatea de reîncărcare variază între 7,4 kW dacă se utilizează OBC-ul integrat (on-board charger) și 110 kW atunci când se utilizează stații rapide DC (40 de minute de la 10 la 80% încărcare).
Dacă Mercedes se gândește doar la viitor cu noul SUV electric EQC, va exista și concurență venită din „trecut” – Ford, prin noua divizie Ford Team Edison, anunțând cu ajutorul unei prime imagini teaser viitoarea apariție a unui crossover electric propriu… inspirat de legendarul Mustang. Conform companiei americane, SUV-ul complet electric inspirat din designul lui Mustang va fi disponibil începând cu anul 2020, iar autonomia prevăzută va fi de 482 de kilometri – parte a investițiilor Ford de 11 miliarde de dolari în proiecte alternative, ce includ planuri pentru 16 mașini complet electrice în portofoliul global de 40 de vehicule electrificate până la orizontul anului 2022.
































