Știri Video

(Video) Model Y – Tesla electrizează falia California

Probabil la fel de anticipat precum fratele Model 3, SUV-ul Model Y ar putea reprezenta un adevărat cutremur electrizant în clasa compactă, cu epicentrul în California. Însă nici rivalii nu stau pe margine de această dată – dovadă fiind competitori precum Mercedes EQC sau Jaguar I-Pace.

Atunci când Tesla a lansat Model S, SUV-ul de clasă mare Model X – ba chiar și când a introdus sedan-ul compact Model 3, constructorul din California trona liniștit în segmentul electricelor premium, fără urmă de concurență din partea producătorilor clasici sau exotici. Astăzi, contextul introducerii noului Model Y este cu totul altul. În primul rând deoarece constructorii tradiționali au început să ofere și ei primele motive de a deveni fani ai segmentului EV. Iar anii următori vor deveni și mai interesanți – deoarece numeroase premiere electrice vor supune la adevăratul test al competiției directe producătorul condus de vizionarul Elon Musk.Din punct de vedere tehnic, noul Model Y este îndeaproape înrudit cu Model 3. Stilistic, însă, Model Y privește cu admirație către SUV-ul Model X – iar noul crossover ar putea reprezenta exact ce-și dorește o lume întreagă. Anume, un SUV compact, electric – care să arate precum Model X și să coste cam tot cât un Model 3. După îndelungi așteptări, Tesla a ridicat oficial cortina și a oferit primele imagini și informații oficiale despre Model Y. Acesta oferă spațiu pentru până la șapte persoane, cu prețuri ce încep (în SUA) de la $39.000 pentru modelul „Standard Range”. Acesta din urmă va deveni disponibil din 2021, iar din această toamnă clienții vor avea întâi la dispoziție versiunile Long Range, AWD și Performance – cu prețuri ce pornesc de la minim $51.000.Versiunea de bază – Standard Range – va fi un SUV eficient și rapid: 0-96 km/h (60 mph) în 5,9 secunde, cu o autonomie maximă de 230 mile (370 km). Urmează versiunea Long Range, care coboară timpul pentru sprint la 5,5 secunde și urcă autonomia la 300 de mile (483 km), în timp ce varianta Performance este și mai rapidă – 3,5 secunde la 60 mph, cu o autonomie de 280 mile. Există, desigur, varianta cu tracțiune integrală AWD Dual Motor, pentru cei dispuși să facă mici compromisuri: 0-60 mph în 4,8 secunde, 280 mile autonomie (450 km). Mulțumită incredibil de extinsei rețele Supercharger, Model Y va avea parte de reîncărcări rapide – 270 km de autonomie după o pauză de reîncărcare de 15 minute.


Firma britanică Redux a decis că este timpul să rezolve enigma pasionaților seriei clasice E30 de la BMW – oferind ceea ce este mai bun din ambele lumi: o serie „restomod” pentru versiunea E30 M3. Seria inițială este compusă din doar 30 de exemplare, toate păstrând aspectul clasic al micii bombe pe patru roți, în timp ce componentele sunt toate restaurate sau schimbate cu unele moderne. Sub capotă se află o versiune de 2,5 litri a propulsorului vintage de 2,3 litri – cu sau fără turbo, conform cerințelor fiecărui client și un maxim de 390 CP și 529 Nm.


Compania mai oferă și posibilitatea dotării cu o transmisie manuală cu cinci trepte scurte sau una cu șase rapoarte, în timp ce axa spate are parte și de aportul unui diferențial cu alunecare limitată. Suspensia are încorporate noi amortizoare ajustabile în trei poziții, în timp ce frânele (opțional cu discuri carbon-ceramică) sosesc de la AP Racing. Caroseria păstrează liniile originale nealterate, însă de acum capota, parașocurile, aripile și acoperișul sunt din fibră de carbon. La interior, clienții au parte de un tratament de lux – scaune Recaro îmbrăcate în piele, în timp ce restul habitaclului este îmbrăcat în Alcantara.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta