Motorsport Știri Video

(Video) Noutăți cu aromă mioritică – sosește Kia Ceed, iar M4 GT4 este foarte român

Constructorul sud-coreean anunță începerea vânzărilor noii compacte Ceed și în România din luna iulie, iar noi vă promitem impresii la cald despre aceasta în viitorul număr AMS, după ce am participat la testele internaționale pentru presă, desfășurate în Portugalia.

În schimb, BMW are o noutate demnă de atenția noastră din sfera motorsport – prima victorie absolută din istorie pentru BMW M4 GT4 a fost obținută de pilotul român Răzvan Umbrărescu alături de Gabriele Piana (Italia) în cursa de GT4 European Series de sâmbăta trecută, desfășurată pe circuitul de la Misano. Echipajul a încheiat apoi un weekend de succes cu a doua poziție în cursa de duminică, făcând cinste echipei lor – RN Vision STS. Borna este istorică și pentru constructorul din Munchen, care triumfă în cea mai importantă serie de sprint din universul GT4 cu marele pariu al programului de Customer Racing, la mai puțin de un an de la omologarea noului model. Următoarea etapă pentru echipajul #111 al RN Vision STS va fi la Spa-Francorchamps, pe 21-22 iulie, iar cursele pot fi urmărite live.Întorși la Kia Ceed, aflat acum la cea de-a treia generație, noul Ceed – proiectat, dezvoltat și construit în Europa sosește în curând și în România cu un nume schimbat (din ciudatul „cee’d”), un design evoluat, plus numeroase tehnologii menite să-l facă mai sigur, mai confortabil și mai ușor de condus. Construit pe noua platformă “K2” a Kia, noul hatchback cu cinci uși Ceed este cu 20 mm mai lat (1,800 mm) și cu 23 mm mai scund (1,447 mm) decât modelul precedent – însă ampatamentul este același. Versiunea Ceed Sportswagon este în schimb cu 95 mm mai lungă decât predecesorul său – versiunea în cinci uși oferă acum 395 de litri (+15 litri), în timp ce la modelul SW capacitatea de încărcare este cu 97 de litri (18%) mai mare, acum la valoarea de 625 litri (în dotare există și un sistem inteligent de deschidere a portbagajului, care se deschide automat când detectează cheia inteligentă).


Noul Ceed a fost gândit pentru piața europeană – are de acum suspensie independentă pe ambele punți, o direcție cu 17% mai precisă decât predecesorul său, precum și ajutoare tehnologice – un exemplu fiind sistemul „Torque Vectoring by Braking”. Inginerii au lucrat mult și la capitolul reducerea zgomotelor și vibrațiilor (NVH), valorile la 60 km/h și 110 km/h fiind de 66,5 și 63 dB acum (câte un dB față de generația anterioară). Motorizările sunt și ele noi sau îmbunătățite – popularul T-GDi de 1.0 litri pe benzină are de acum 120 CP și un cuplu de 172 Nm, cu emisii de la 125 g/km, sau 122 g/km cu opțiunea ECO Pack. Nou este T-GDi Kappa de 1.4 litri, sosit în locul vechiului 1,6 litri aspirat, cu 4% mai puternic – 140 CP și un cuplu de 242 Nm, ambele propulsoare fiind dotate cu filtru de particule pentru benzină, atingând standardul Euro 6d TEMP. Gama diesel este condusă de noul motor ‘U3’ dezvoltat intern, de 1.6 litri CRDi și 115 sau 136 CP, cu un cuplu de 280 / 300 / 320 Nm în funcție de transmisia aleasă.


De anul viitor Ceed va fi disponibil cu noua tehnologie ‘EcoDynamics+’ mild-hibrid 48V, însă clienții vor avea parte încă de pe acum de tehnologiile oferite în cabină: sistem de infotainment cu ecran touchscreen de 7 sau 9 inch, cu integrare Apple CarPlay și Android Auto dar și sistem de navigație și servicii connected. Kia are o paletă largă de opțiuni pentru Ceed, de la sistemul audio JBL Premium la tehnologia de acces fără cheie, parbriz încălzit, încărcare wireless pentru smartphone, sau sisteme avansate de siguranță și asistență la condus („Lane Following Assist” este spre exemplu o tehnologie autonomă de nivel 2).

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE