Pe măsură ce ne apropiem de startul „Mondial de l’Automobile” de la Paris, de la începutul lui octombrie, aproape că nu mai putem face față abundenței de noutăți: Mercedes-AMG A35 4Matic, Seat Tarraco, Ferrari Monza SP1 & SP2, Citroen C3 JCC+, Aston Martin DBZ Centenary Collection și BMW Z4.
Pasionații de performanță în format compact vor avea motive bune să aleagă un Mercedes, deoarece divizia AMG a prezentat cea mai nouă iterație a sa, bazată pe coloana vertebrală oferită de noua generație a Clasei A: A35 4Matic, un model gata de luptă cu nume precum VW Golf R sau Honda Civic Type R. Practic, aceste este și noul punct de intrare în materie de accesibilitate în marea familie din Affalterbach – iar Clasa A va primi apoi și versiunile gata de luptă pentru supremație în segmentul hot hatch: A45 și A45 S.
Până atunci, A35 se prezintă la apel cu ajutorul noului propulsor de 2 litri turbo care dezvoltă 306 CP și 400 Nm, livrați cu ajutorul cutiei de viteze cu dublu-ambreiaj și șapte rapoarte către sistemul integral 4Matic. Mulțumită acestui aranjament, compania promite un salt de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde și o viteză maximă, limitată electronic, de 250 km/h. AMG a mai operat schimbări la nivelul esteticii și aerodinamicii, a montat frâne mai potente și a îmbunătățit rigiditatea torsionară a caroseriei, în timp ce cutia DCT 7G are rapoarte schimbate pentru un răspuns mai rapid al propulsorului.
Seat nu a pierdut timpul cu vreo campanie prelungită de promovare înainte de a dezvălui cel de-al treilea membru al familiei sale de SUV-uri: după micul Arona și compactul Ateca, este timpul să facem cunoștință cu noul Tarraco, cel mai mare crossover din oferta sa. Frate „de cruce” – adică de platformă – cu alte modele din grupul VW (ne vin rapid în minte Skoda Kodiaq și VW Tiguan Allspace), noul Tarraco poate lua la bord cinci sau șapte persoane dacă se optează pentru adăugarea celui de-al treilea rând de locuri, aflat pe lista de opționale. Numele – așa cum a fost decis în trecut prin votul popular al fanilor mărcii – provine de la orașul Mediteraneean Tarragona și a fost oferit unui model bazat pe arhitectura MQB A+, lungimea sa totală fiind de 4735 mm.
Stilat, noul Tarraco sosește cu nu mai puțin de opt opțiuni de culoare – Dark Camouflage, Oryx White, Reflex Silver, Atlantic Blue, Indium Grey, Beige Titanium, Deep Black și Uranus Grey, în timp ce interiorul are parte de tot ce este mai nou din punct de vedere tehnologic. Avem astfel instrumentarul de bord digital Virtual Cockpit cu ecran de 10,25 inch, precum și sistem de infotainment cu ecran tactil de 8 inch și control prin gesturi, în timp ce lista de echipamente standard și opționale de siguranță și asistență este cât se poate de cuprinzătoare. Patru propulsoare vor fi disponibile inițial – două pe benzină și două diesel, toate cunoscute deja de la alte modele din grup. Avem astfel 1.5 și 2.0 TSI de 150 sau 190 CP – în timp ce turbodiesel-ul de 2 litri are… fix aceleași puteri, în timp ce în funcție de configurație clienții pot opta pentru transmisii manuale sau automate și tracțiune față sau integrală.
Ferrari – acel incredibil constructor exotic italian care reușește să fie obiectul fanteziilor oricărui pasionat de automobile – ne mai oferă un motiv, pardon două, pentru a visa cu ochii deschiși la „căluți cabrați”. Să facem cunoștință cu noile Ferrari Monza SP1 și SP2, prezentate în cadrul evenimentului Capital Market’s Day la fabrica de la Maranello. Cele două fac parte dintr-o nou înființată serie specială de ediții limitate inspirată de modele din trecutul glorios și denumită sugestiv „Icona”. Dedicate clienților speciali și colecționarilor, SP1 și SP2 aduc referințe actualizate la modelele „barchetta” din trecut, precum 166 MM din 1948 sau 750 Monza și 860 Monza.
Cele două sunt foarte asemănătoare – Monza SP1 este un speedster cu un singur loc, în timp ce Monza SP2 elimină copertina de tip „tonneau” și adaugă un al doilea ecran protector în față și roll-bar în spate pentru a oferi loc și pentru un pasager adițional. În afară de acest detaliu, ambele sunt făcut pentru un singur lucru: viteză. Ferrari promite cel mai bun raport putere/greutate în clasa sa, mulțumită construcției ușoare ce utilizează fibra de carbon din plin, dar mai ales datorită prezenței celui mai puternic propulsor destinat unui model stradal din istoria casei din Maranello. Un V12 de 6,5 litri, dotat cu 810 CP – capabil să propulseze cele două Monza la 100 km/h în 2,9 secunde și apoi până la 200 km/h în 7,9 secunde, în drum spre viteza maximă de 300 km/h.
Dacă vă doriți colecții cu stil, avem două propuneri incitante: Citroen a prezentat acasă în Franța ediția limitată C3 JCC+, cu un design realizat de Jean-Charles de Castelbajac, modelul urmând să fie prezentat la Salonul Auto de la Paris pentru a-și lua locul de „fashion car” în cadrul zonei special dedicate din cadrul „La Maison Citroën”. Peste Canalul Mânecii ne întâlnim cu un nou episod din legendarul parteneriat dintre Aston Martin și casa de design italiană Zagato. „Prieteni” de aproape 60 de ani, britanicii au decis să celebreze cum se cuvine centenarul companiei de „coachbuild” din peninsulă – cu ajutorul Aston Martin DBZ Centenary Collection. Aceasta cuprinde două automobile, oferite doar în pereche în doar câte 19 exemplare: DB4 GT Zagato Continuation și DBS GT Zagato. Primul este un clasic reînviat pentru o producție modernă, în timp ce al doilea este cât se poate de misterios… și cel mai probabil spectaculos.
Nu în ultimul rând, să discutăm un pic despre noua generație Z4, care se pregătește de premiera oficială în fața publicului european după cea mondială de la Pebble Beach – iar BMW are în sfârșit toate detaliile cu privire la versiunile disponibile pentru clienți. Versiunea de top M40i va rămâne se pare vârful de gamă (adio Z4 M), oferind două praguri de putere în funcție de regiune: șase cilindri în linie, 340 CP și 500 Nm în Europa, în timp ce legislația mai permisivă din SUA va oferi clienților locali un propulsor mai puternic, de 382 CP și 500 Nm.
În plus, vor mai fi disponibile și versiunile Z4 sDrive20i și sDrive30i – ambele dotate cu un propulsor de 2 litri turbo, în patru cilindri, capabil să ofere 197 sau 258 CP și 320 / 400 Nm pentru o dinamică pe măsură – primul va sprinta la 100 km/h în 6,6 secunde, în timp ce versiunea mai puternică va avea nevoie de doar 5,4 secunde, vitezele maxime fiind de 240 sau 250 km/h. Puriștii nu vor mai avea parte de opțiunea cutiei manuale – doar automata cu opt rapoarte, iar pasionații de tehnologie nu vor avea de ce să se plângă, BMW oferind tot ce are mai bun acum, de la sistem head-up display la BMW Live Cockpit Professional dotat cu două ecrane de 10,25 inch și controlat de noul sistem de operare BMW 7.0.