Motorsport Știri Video

(Video) Peugeot 508 este de acum SW, mai avem motoare internaționale și Porsche, care se pregătește de un Le Mans cât se poate de colorat

Francezii de la Peugeot continuă să se reinventeze – sedan-ul chic 508 fiind acum transformat într-un elegant station wagon pentru întreaga familie, în timp ce juriul pentru premiul „International Engine of the Year” a deliberat și a descoperit câștigătorii pentru ediția aniversară cu numărul 20. A, să nu uităm de Porsche, care se pregătește cu fast de o nouă ediție Le Mans.

SUV-urile sunt la putere acum, iar asta înseamnă că modelele clasice din segmente disputate precum cel de clasă medie (D – acolo unde mai joacă nume precum VW Passat, Ford Mondeo sau fratele Opel Insignia) au de dus o luptă și mai crâncenă pentru a cuceri clienții. Una din soluțiile cele mai bune este acordarea opțiunii unei versiuni familiale – denumită SW în cazul modelului 508, care să ofere toată eleganța clasică a segmentului dar și o bună parte din versatilitatea (uneori chiar mai mult) care i-a cucerit pe clienții de modele crossover. Au trecut vremurile când break-ul era doar un cărăuș, iar 508 SW este o dovadă grăitoare în acest sens, cu linii curate, elegante dar și dinamice în același timp.Evident, 508 SW împarte multe elemente cu fratele sedan 508, de la partea frontală la interiorul dotat cu cea mai nouă generație Peugeot i-Cockpit – însă diferă un pic la dimensiuni: 4,78 metri lungime (+3, minus 5 față de generația precedentă) și 1,42 metri înălțime, ceva mai sus față de 508 dar cu nu mai puțin de 6 mai puțin față de precedentul SW. Schimbarea de atitudine este evidentă – portiere fără rame, însă 508 SW nu renunță la caracterul practic, oferind 530/560 litri în portbagaj și scaune spate rabatabile 2/3-1/3 cu funcție Magic Flat pentru un total general de 1780 litri. Înăuntru, i-Cockpit înseamnă deja cunoscutul volan de dimensiuni mici, dar și numeroase tehnologii: panou de instrumente complet digital de 12.3-inch, sistem de infotainment accesibil prin ecranul tactil central de 10 inch, cu Apple CarPlay, Android Auto, Peugeot Connect și Mirrorlink, plus navigație 3D.


Iar lista poate continua: sistem cu infraroșu de vedere pe timp de noapte, cruise control adaptiv cu stop-and-go, AEB, precum și o suită întreagă de sisteme de siguranță și asistență. Desigur, motorizările sunt identice cu cele de pe 508, toate din noile game PureTech și BlueHDi. Adepții propulsiei pe benzină vor avea parte de versiuni de 180 și 225 CP, cu start/stop și cutie automată cu opt rapoarte. Diesel-ul face încă casă bună cu PSA, 508 SW având parte de patru opțiuni, cu cilindree de 1,5 sau 2 litri: 130 CP cu transmisie manuală sau automată, plus 160 și 180 CP, doar cu EAT8. Și mai important, de la jumătatea anului viitor își va face apariția o versiune PHEV – plug in hybrid – cu o autonomie electrică WLTP de 50 km și bateriile ascunse sub banchetă pentru a nu afecta spațiul destinat portbagajului.


Să trecem acum la sisteme de propulsie – premiul aniversar de 20 de ani de existență a concursului International Engine of the Year fiind acordat celor de la Ferrari pentru motorizarea de 3,9 litri turbo V8 de 720 CP de pe noul 488 Pista pentru al treilea an consecutiv. Ca de obicei, Scuderia este cât se poate de galonată (desigur, nu a fost singura marcă câștigătoare, PSA de exemplu luând acasă locul 1 pentru categoria 1 – 1,4 litri cu motorizarea Turbo PureTech în trei cilindri de 110 / 130 CP), având parte de șase premii la această ediție (clasa 3-4 litri, categoria Performance Engine, etc.).Iar de la motorizări puternice la motorsport nu mai este decât un pas, unul mic, făcut de Porsche care a anunțat că ediția de anul acesta a clasicului 24 de ore de la Le Mans este una specială – în 2018 marca germană sărbătorește 70 de ani de la producția primului său automobil sport. Drept urmare, printre activitățile sărbătorești s-a strecurat și decizia de a participa la Le Mans în culori mai clasice. Astfel, două modele de uzină 911 RSR vor aborda celebrele culori Rothmans utilizate la începutul decadei 1980 de modelele 956 C și „Pink Pig” de pe modelul 917/20 din 1971.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE