Motorsport Știri Video

(Video) Porsche, la 50 de ani de 917

(Video) Porsche, la 50 de ani de 917

Porsche 917, iată unul dintre cele mai puternice modele produse vreodată la fabrica din Stuttgart-Zuffenhausen… un automobil de curse care în 2019 împlinește nu mai puțin de 50 de ani.

Considerat de constructorul german drept cel mai faimos automobil de curse al său, 917 și-a făcut debutul la Salonul Auto de la Geneva la 12 martie 1969. Acum, Muzeul Porsche sărbătorește aniversarea primului 917 (917-001), anunțând planurile oficiale de a-l prezenta restaurat la starea inițială. Mașina sport de grupa 4, 917-001, concepută pentru a străluci la cursa de 24 de ore de la Le Mans și pentru a câștiga Campionatul Mondial de Marcă, a fost primul dintre cele 25 de vehicule necesare unei omologări de tip. Timp de mai bine de un an, mecanicii muzeelor, foști tehnicieni și ingineri din Zuffenhausen și Weissach, precum și Arhivele Istorice și companiile partenere, au lucrat la restaurarea acestui automobil original – prezentarea având loc la Muzeul Porsche.Povestea sa de succes este una foarte interesantă: victorie generală în primul an de competiție, în cursa de 1000 de kilometri de la Zeltweg, Austria, în 1969. Apoi, anul următor, Hans Herrmann și Richard Attwood au obținut mult râvnita victorie la Le Mans în clasamentul general -cel mai mare succes obținut de Porsche până în acel moment. Iar fapta a fost repetată și în 1971. Ca urmare, de pe 14 mai pe 15 septembrie 2019, Muzeul Porsche va onora aniversarea a 50 de ani de 917, cu o expoziție specială numită “Culorile vitezei – 50 de ani de 917”.14 exponate – inclusiv zece modele 917 care, împreună, au o putere de 7.795 CP – vor fi prezentate publicului. În plus, Muzeul Porsche va expune în premieră un concept 917, realizat drept omagiu primei victorii Le Mans, din 1970. Mașina de prezentare, vopsită în roșu și alb, a fost proiectată de o mică echipă de designeri și ingineri, dar după înscrierea Porsche în categoria LMP1 a campionatului mondial de anduranță FIA (WEC), acest model a rămas la stadiul de concept.


În America, în cadrul RVX: The RV Experience din Salt Lake City, Utah, un al model german face furori – este vorba despre cunoscutul Mercedes-Benz Sprinter, modificat pe baza versiunii de șasiu de către faimoasa companie recreațională Winnebago Motorhomes and Towables. La show-ul RVX, Winnebago a prezentat două noutăți bazate pe Sprinter – o nouă auto-rulotă botezată Boldt și o versiune îmbunătățită a modelului View. Primul este un model dedicat tuturor celor patru sezoane, dotat cu un propulsor V6 diesel de 3 litri și toată suita de sisteme de siguranță oferită standard de Mercedes-Benz, deloc necuprinzătoare. Piesa de rezistență este reprezentată de sistemul Pure3 Advanced Energy – bateriile Li-Ion reîncărcabile fac inutilă prezența unui generator separat. View se remarcă, în schimb, cu ajutorul caroseriei SuperShell Sleeper Deck.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE