Știri Video

(Video) PSA visează la prezent și viitor: DS X E-Tense vine din 2035, Peugeot eM02 și Opel Grandland X din prezent

Mulți ne-ar spune că peste 17 ani vom conduce… o aplicație de smartphone, deoarece automobilul îl vor controla sistemele robotice automatizate – însă parcă am vrea să ne încredem mai degrabă în viziunea celor de la DS Automobiles.

DS X E-Tense pare într-adevăr să sosească din anul 2035, așa cum își imaginează marca premium a grupului PSA, însă noi am vrea să conducem acest sportiv single-seater electric chiar acum, mai ales datorită promisiunii disponibilității unui la fel de singular megawatt de putere (1000 kW – 1341 cai putere mecanici!). Conceptul nu este la fel de egoist precum Lamborghini Egoista de acum câțiva ani însă, deoarece are o arhitectură flexibilă ce îi permite reconfigurarea habitaclului pentru a lua la bord și doi pasageri.Există – la fel cum este și normal – un sistem autonom de condus, dar din fericire acesta poate fi oprit în favoarea celui manual, șoferul având la dispoziție 1341 CP / 1000 kW – dacă se optează pentru modul „Circuit”, setarea normală oferind de fapt „doar” 536 CP. La fel ca orice concept, există și o „pièce de résistance”: podeaua este realizată din sticlă electro-cromatică, ce poate deveni transparentă atunci când șoferul vrea să inspecteze „neregularitățile” drumului.


Peugeot, prin sub-brand-ul Design Lab, ne propune în schimb o evadare în natură – cu ajutorul noii game de „mountain bike” electrificate: eM02 PowerTube. Există patru modele: FS XT 11, FS GX 11, FS SLX 11 și Deore 10 – toate având prețuri extrem de piperate – între 3200 și 5200 euro! Tehnologiile implicate sunt însă de vârf – de la suspensie completă la faptul că întreaga gamă gravitează în jurul conceptului PowerTube. Mai precis, bateria compactă Bosch de 500 Wh este încorporată în cadrul bicicletei, oferind asistență electrică pe parcursul autonomie de până la 125 km.


Opel Grandland X este cel mai „clasic” reprezentant al grupului astăzi, germanii prezentând o nouă motorizare de 1,5 litri, diesel pentru crossover-ul premium. Noul propulsor cu patru cilindri în linie are 130 CP / 300 Nm și respectă în primul rând noile norme de poluare Euro 6d-TEMP, pentru un consum mai eficient cu până la patru procente față de predecesor (4,2 litri / 100 km mixt, transmisie manuală) – vechiul 1,6 litri oferea doar 120 CP pentru un consum mediu de 4,3 litri / 100 km.