Știri Video

(Video) Seriozitate în prag de weekend… nicidecum

Nu am decis brusc să virăm către zona comediei, drept pentru care vă oferim și o noutate cât se poate de serioasă… pe lângă cele două absolut hilare, dar cel puțin parțial, cât se poate de adevărate.

Să începem cu partea de conștiinciozitate: Renault lansează și în România noul său propulsor electric R110, prezentat la Salonul Auto de la Geneva pentru a extinde gama de versiuni a modelului complet electric Zoe. Pentru versiunea 2018 a modelului EV, noul propulsor este disponibil pe nivelul de echipare Intens la prețul de 35.150 € (TVA inclus), versiunea Life fiind în continuare dotată cu varianta R90 și având un preț de 33.350 euro. Versus predecesorul său, R110 are de acum 80 kW (110 CP), cu 12 kW mai mult, însă are aceeași greutate – câștigul de performanță fiind vizibil mai ales în zona reprizelor: aproape 2 secunde la 80-120 km/h. În plus, Zoe are pentru 2018 și o nouă culoare de caroserie, „Violet Blueberry” – care poate fi combinată pe varianta Intens inclusiv cu „Violet Pack Blueberry”. De menționat este și faptul că R110 este primul motor electric Renault omologat conform protocolului WLTP, oferind o autonomie reala de 300 km în utilizarea urbană și extra-urbană.


Acum, să trecem la cealaltă extremă, intrând în sfera neverosimilului. Cum altfel am putea descrie eforturile depuse de un brand creat în 2015 de vecinii bulgari și denumit Alieno (desigur ați prins aluzia)… Ele se vor materializa – cel puțin teoretic – într-un model denumit Arcanum, un hypercar complet electric (și la fel ca numele, cu foarte evidente influențe italiene – nouă ni se pare că vedem un Lambo Aventador foarte tunat în imaginile CGI), „robotic” și dotat cu „tehnologii extraterestre din viitor”! Dap, și noi avem probleme cu credibilitatea acestor afirmații – mai ales că Alieno Arcanum va avea patru versiuni, una mai ireală decât cealaltă. Modelul de bază va bate de departe inclusiv singurele două modele electrice care i-ar sta înainte drept concurenți direcți – americanul Tesla Roadster și croatul Rimac C_Two: versiunile au, succesiv, 2610 CP, 3482 CP, 4351 CP și modelul de vârf atinge stratosfera cu 5221 CP!


Dar nu vă grăbiți, mai avem detalii. Fiecare model poate fi pregătit în trei versiuni – STR (Street), TRC (Track), și RCE (Race), Alieno având inclusiv în pregătire un model pentru categoria LMP1 din campionatul de anduranță și 24 de ore de la Le Mans, fiind doar așteptat acordul oficialilor pentru modele complet electrice… Și încă nu am terminat: sistemul de propulsie este de tip „direct drive”, cu până la șase motoare electrice pentru fiecare roată – adică un total de 24 pentru varianta de top cu ai săi 5221 ponei, cuplul total fiind de 4440 Nm / 5920 Nm / 7400 Nm și 8800 Nm. Și nici o grijă – acumulatorii LiPo cu celule din grafit au între 60 și 180 kWh, oferind autonomii de până la 1020 km (dacă ajută cu ceva, există și o mențiune despre supercapacitori). Partea robotică are legătură cu sistemul de suspensie și de frânare, iar clienții își pot deja comanda varianta dorită, prețurile pornind de la singurele cifre verosimile (dacă ținem cont de pachetul oferit): 750.000 euro, varianta de vârf fiind minim 1,5 milioane.Ca să coborâm un pic cu picioarele pe pământ, sau măcar să ne oprim din râs, vă putem spune și că japonezii de la Honda se apucă iar de treabă cu al lor „Mean Mower” – da, este vorba despre cea mai rapidă mașină de tuns iarba din lume. Nu de alta, dar au gânduri pentru un nou record – Mean Mower V2, construit de Team Dynamics, partenerul Honda din British Touring Car Championship, speră să atingă o viteză maximă de 150 mile pe oră – 241 km/h. Cu un propulsor preluat direct de pe motocicleta CBR1000RR Fireblade SP și peste 190 CP, greutatea la gol ar trebui să ajungă la un raport de 1000 CP / tonă… deci pilotul Jess Hawkins are șanse mari de a atinge dezideratul inițial, și poate și ceva în plus.