În noianul de startup-uri din sectorul electric al industriei auto probabil nici nu ați auzit până acum de SF Motors – un producător de componente și vehicule electrice cu sediul în Santa Clara, California, adică în inima faimoasei zone Silicon Valley.
Am mai văzut destule startup-uri electro-auto – și desigur, până acum avem în continuare un singur exemplu de succes, în Tesla Inc. Totuși, să fim obiectivi, deoarece SF Motors a prezentat totuși primele sale produse și chiar are planuri concrete pentru viitorul apropiat. Compania, un subsidiar al Chongqing Sokon Industry Group din China, vrea să creeze atât automobile electrice, cât și componentele necesare funcționării lor – celule 21700 de baterii și sistemul de propulsie electric.
Pentru asta vor folosi chiar două locații de produse – acasă în China în Chongqing, dar și la o fabrică din Indiana, achiziționată în 2017 și care în trecut se ocupa cu producția de modele… Hummer (un interesant exemplu despre cum se schimbă lumea – în bine, sperăm noi). Acum, despre volumul intenționat de producție – 150 sau chiar 200.000 de exemplare, nu prea știm ce să mai credem, mai ales că rivalii, tradiționali sau nu, sunt și ei pregătiți să lanseze un adevărat baraj de modele electrice în următorii câțiva ani.
Cât despre primele lor produse – conceptele SF5 și SF7, nu avem foarte multe informații, deoarece compania a prezentat mai ales detalii de ordin general. Știm că ambele sunt modele crossover-SUV, cu SF5 programat pentru primele comenzi chiar de anul acesta și un start al producției în 2019. Cât despre performanțe, în versiunea de vârf – probabil vor exista mai multe variante – patru motoare electrice pot dezvolta combinat în jur de 1000 CP, suficient pentru o accelerație la 100 km/h în jur de trei secunde. În ciuda acestor specificații de automobil supersport, SUV-urile ar trebui să rămână capabile să parcurgă aproximativ 500 km cu o încărcare – secretul companiei fiind că ei dezvoltă în casă majoritatea tehnologiilor, inclusiv sistemul electronic de control, care beneficiază de un design integrat și poate astfel să extragă maximul din elementele aflate la dispoziție (motor, baterie, etc.).
https://youtu.be/BhUCjQWw1Wk
În plus, în viitor au în plan sisteme de acumulatori și mai sigure, cu bateriile integrate direct în șasiu, dar și introducerea unor sisteme „autonome protectoare” – ele folosesc sistemele de tip „deep learning” și percepția senzorilor LiDar pentru a crea ceea ce constructorul numește o „călătorie sigură”. De notat că SF deja a început propriile teste pe drumurile publice de luna aceasta – în China, California și Michigan – deci există indicii că vor avea cu adevărat sistemele de care vorbesc. În plus, pentru a trece peste greutățile inerente unui producător auto „nou-născut”, SF Motors intenționează să ofere tehnologiile proprii sub licență altor producători.