Home Știri (Video) Porsche ne vorbește în stil propriu despre un „boxer”

(Video) Porsche ne vorbește în stil propriu despre un „boxer”

de Aurel Niculescu

Dacă alăturăm cuvintele Porsche și boxer știm de la bun început că discutăm despre motoare, nu despre pugiliști – iar pasionații mai știu foarte clar și că vorbim despre seria 911, nu modele Subaru.

Propulsorul plat, cunoscut colocvial drept boxer, este un design ce folosește principiul combustiei interne în interiorul unor cilindri orizontal-opuși. Un astfel de motor – dacă inginerii se pricep (probabil și motivul pentru care puține companii mai folosesc acest tip) – va atinge un echilibru extrem de delicat al maselor, în care acestea se contracarează unele pe altele datorită dispunerii cilindrilor – ele nu au elemente de contrabalansare, iar mișcarea opusă a pistoanelor este probabil și motivul pentru care acest tip constructiv a fost botezat drept „boxer”.

Idea din spatele conceptului a apărut încă din 1896, atunci când un ilustru necunoscut – pe numele său Karl Benz – obținea patentul pentru așa-numitul „motor contra” – iar apoi destule modele faimoase l-au avut la bord: modelul Ford A original, Lancia Flavia, Alfa Romeo 33, legendarul VW Beetle și chiar modele sportive precum Ferrari Testarossa.


Astăzi, ele sunt desigur faimoase pentru apariția la bordul modelelor Subaru, dar și pentru că fac parte din ingredientele de bază ale faimoasei serii 911 de la Porsche. Iar constructorul german a decis să omagieze acest motor în cel mai nou episod al seriei sale Top 5 de pe YouTube – în care entuziastul automobilelor Jean Pierre Kraemer are ocazia de a-l întâlni pe Hans Mezger, designer-ul șef al primului propulsor de pe 911 (știați că boxer-ul a fost folosit de Porsche și înainte – pe 356?).

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?