Home Știri (Video) Tehnologia designului și performanței, la putere

(Video) Tehnologia designului și performanței, la putere

de Aurel Niculescu

După Karoq Scout, crossover-ul compact din Mladá Boleslav devine acum mai atletic datorită versiunii Sportline, Ferrari se ocupă de pulberi fine la temperaturi reduse, GM readuce în atenție un nume clasic, Opel are și un nume pentru cel mai nou concept, iar Jaguar F-Type se dă pe Lister.

Aventurierii doar ce au primit noua variantă Karoq Scout, însă Skoda este pregătită să își bucure fanii cu încă o nouă versiune pentru crossover-ul compact, de această dată supusă atenției celor care preferă să pună accent pe calitățile dinamice. Versiunea Sportline nu este – ca în multe alte cazuri – un simplu efort stilistic-sportiv, deoarece primește și cea mai puternică motorizare disponibilă pentru un Karoq: 2 litri turbo, benzină, de 190 CP. Pentru cei care își doresc alte opțiuni, mai există și familiarele 1.5 TSI de 150 CP și foarte popularul 2.0 TDI cu 150 sau 190 de ponei.


Karoq Sportline oferă la pachet un kit de caroserie dinamic, cu parașocuri redesenate și jante de 18 inch sau 19 inch (opționale), bare de pavilion negre, accente de culoare neagră pe caroserie și, desigur, ceva embleme Sportline. La interior principala noutate este reprezentată de scaunele sport, tapisate cu ceea ce Skoda numește stofă „Thermoflux”, dublată de prezența pedalierului din oțel inoxidabil, a volanului sport îmbrăcat în piele perforată, sau a luminilor ambientale LED. În plus, dacă se optează pentru instrumentarul digital, acesta vine și cu un mod special pentru Sportline – pe care îl vom putea admira prima oară pe viu în cadrul Salonului Auto de la Paris din Octombrie.


Ferrari în schimb are în gând noi proceduri pentru procesul tehnologic de vopsire a supercar-urilor sale, în parteneriat cu PPG adoptând pentru prima oară în industria auto noul sistem „Low Cure.” În mod specific, acest sistem de vopsire cu două componente încorporează un strat de lac transparent special formulat care permite „coacerea” caroseriei la 100 de grade în loc de 150. Și acesta nici nu este cel mai mare avantaj (care aduce mari economii de energie, dar și o rezistență sporită la contaminări cu particule străine) – noua tehnologie le permite celor de la Ferrari să pună la un loc elementele de fibră de carbon cu cele clasice de pe carcasa caroseriei și să obțină nu mai puțin de 61 de nuanțe da bază.


General Motors, acel producător american care a părăsit aparent fără regrete Europa, a decis în schimb să le joace o festă fanilor modelelor de performanță de la Pontiac. Ei au readus la lumină denumirea „Tripower”, în trecut asociată cu faimosul GTO – însă de această dată noua generație de propulsoare care va purta acest nume va fi disponibilă pentru… pickup-uri. Mai exact, Tripower va echipa noile generații ale pickup-urilor „full size” Chevrolet Silverado și GMC Sierra. Și nici nu vor mai avea de-a face cu un V8 – ci cu un patru cilindri turbo de 2,7 litri, capabil totuși de performanțe notabile datorită celor 310 cai putere. „Tripower” semnifică acum suita de tehnologii utilizată pentru noua creație: dezactivarea cilindrilor (doar doi operaționali în anumite momente), managementul activ termal, și controlul valvei de admisie.Fostul subsidiar german Opel își continuă neabătut cariera sub tutela noului părinte francez de la PSA – de fapt, tocmai s-a împlinit un an de când compania a devenit membru al noii familii. Drept cadou, fanii Opel primesc un nou teaser cu cel mai nou concept car – din care aflăm că va purta mândru numele de GT X Experimental și va servi drept bază de interpretare stilistică pentru toate modelele viitoare din următoarea jumătate de decadă.


Ultimul, dar cu siguranță nicidecum cel din urmă, este noul monstru de la Lister – LFT-666, model bazat pe Jaguar F-Type și cunoscut până în momentul apariției oficiale sub numele de cod „Thunder”. Codul format de această dată corect, din cifre și litere (pentru a nu avea cumva probleme cu Poliția Română!), este o referință cât se poate de evidentă la puterea de 666 CP – ce mai mare din întreaga carieră a producătorului exotic din Cambridge. Specificațiile mai includ panouri din fibră de carbon pentru caroserie, o nouă grilă a radiatorului, jante din aliaj ultra-ușoare, noi scaune sport și volan, iar sub caroserie o suspensie modificată. LFT-666 va fi produs în doar 99 de exemplare, însă cei care nu vor avea noroc pot scoate din buzunar doar 10.000 lire sterline (pe lângă un F-Type) pentru a primi modificările aduse caroseriei și noile jante.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.