Home Motorsport (Video) Ziua parteneriatului VW AG – Ford Motor Company

(Video) Ziua parteneriatului VW AG – Ford Motor Company

de Aurel Niculescu

Nu cu mult timp în urmă cei doi mari rivali au anunțat decizia de a iniția o colaborare strategică, astfel încât am decis și noi să discutăm despre noutățile celor două companii… la un loc.

Sigur, nici unul dintre produsele prezentate în continuare nu este (încă) rodul noului parteneriat, care aparent se va axa – cel puțin inițial – pe zona comercială. Ca să începem în ordine alfabetică, discutăm întâi despre Audi și al său e-tron, primul lor model complet electric, ce urmează să fie dezvăluit lumii întregi pe 17 septembrie. Înainte de asta avem deja și ceva specificații tehnice, anunțate în timp ce prototipurile companiei se află în Colorado, la Pikes Peak, pentru teste de recuperare a energiei la frânare.Aparent, sistemul este capabil – în condiții optime – să recupereze suficientă energie pentru a extinde autonomia cu încă 30%, în special datorită celor trei moduri diferite de operare: pe frânare, sistemul automat de „coasting” și chiar un sistem manual de coasting acționat cu ajutorul padelelor pentru schimbarea treptelor. E-tron are parte de o pereche de motoare electrice (deci și AWD) care oferă un total combinat de 355 CP și 561 Nm, dar și un mod boost care oferă 402 CP și 664 Nm pentru până la opt secunde.


Performanțele sale includ un timp de accelerare la 100 km/h mai mic de șase secunde, o viteză maximă limitată electronic de 200 km/h și un pachet de acumulatori de 95 kWh capabil să ofere o autonomie maximă de 400 km conform WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure.


Ca să rămânem în zona americană, să discutăm în continuare tot despre grupul VW, mai precis brandul Volkswagen, care are cu adevărat o zi foarte yankee… Spre exemplu, ei ne-au oferit date tehnice despre un alt model care ar vrea să facă istorie în SUA: Bonneville Jetta, un prototip destinat faimoaselor Salt Flats, care are parte de clasicul propulsor TSI de 2 litri într-o formă ceva mai accentuată… în valoare de 500 CP! Ținta sa? Între 11 și 17 august se află în zona Lake Bonneville pentru a încerca să depășească viteza record de 335,5 km/h, devenită barem pentru clasa BGC/G conform Southern California Timing Association.


Dacă viteza nu este neapărat sfera dumneavoastră de interes, VW mai are o propunere „americană” – noul motorhome Grand California, un model produs de fapt în Europa. Lung de aproape 6 metri, și bazat de această dată pe modelul van Crafter (California este o creație bazată pe Transporter), Grand California are printre altele o baie de dimensiuni sporite, ce include chiar și un duș cu rezerva sa de apă (110 litri). Are în plus și un acoperiș extins, care poate găzdui o zonă de somn pentru copii – în timp ce zona standard are parte de un pat dublu, bucătărie cu aragaz dublu și frigider de 70 de litri.


Și dacă tot am atins zona vacanțelor, să aruncăm o privire și noului teaser dedicat modelului T-Cross, care ne vorbește în mod special despre spațiul disponibil pentru toate bagajele aferente unei binemeritate perioade de relaxare… la răcoare (veți vedea de ce). Portbagajul are parte de aportul banchetei culisante, oferind un minim de 385 litri și un maxim de 455 litri – iar secțiunile 40/60 odată rabatate vor face loc pentru încărcarea unui volum de 1281 litri (spătarul față dreapta este și el rabatabil). Bonus, avem și o apariție artistică a modelului Arteon… la Petersen Museum din Los Angeles, sub „bagheta” maestrului fotograf Douglas Sonders.
https://youtu.be/Gk_3OPihbPc

Trecem acum oceanul pentru a discuta despre noutățile globale ale constructorului Ford – și ar fi bine să începem cât mai pregătiți, deoarece astăzi avem parte de Mustang-uri aniversare și foarte sportive, dar și de un crossover… pentru China. Acasă, în cadrul unei ceremonii la „World Headquarters” cel mai bine vândut model sport din întreaga lume a intrat în prima ligă americană a motorsport-ului: Mustang-ul a devenit, pentru prima oară în istoria sa, automobilul oficial pentru sezonul 2019 al „Monster Energy NASCAR Cup Series”, ce va debuta odată cu faimoasa cursă Daytona 500 în februarie anul viitor.
Trebuie să rămânem în preajma faimosului pony car/ muscle car, deoarece Mustang-ul a sărbătorit de curând și producția exemplarului cu numărul 10 milioane – produs de Ford Flat Rock Assembly Plant din Michigan, un Mustang GT decapotabil, alb și cu propulsor V8 legat la o transmisie manuală (elemente identice cu Mustang VIN 001 din 1964).


De aici încolo vom intra pe teritorii neexplorate însă – mai exact, Ford a prezentat exclusiv pentru China noul model crossover Territory… însă elementul de noutate este destul de discret. Aceasta deoarece constructorul american se bazează pe un parteneriat cu Jiangling Motors Corporation (JMC), fiind de fapt o reinterpretare a modelului JMC Yusheng S330. În mod ironic, acesta din urmă chiar împarte și platforma tehnică cu LandWind X7, o copie cât se poate de evidentă a modelului britanic Range Rover Evoque (să ne aducem aminte că odinioară Ford deținea Land Rover?!). Din fericire, Territory nu este și el o copie a „originalului” S330, ci are parte de stilul casei – mai ales la interior.

Ford Performance and Ford Design teams worked together on new model to create competitive race car that remains true to its heritage

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.