Home Știri (Video) Testări, tehnologii inovatoare, ediții speciale și… ceva extrem

(Video) Testări, tehnologii inovatoare, ediții speciale și… ceva extrem

de Aurel Niculescu

Vara aceasta nu trebuie să ne temem că vom avea vreo perioadă… gri – mai ales dacă sunteți fani ai modelului Golf R și vă aflați în America, unde Volkswagen a lansat noul program „Spektrum”. Însă dacă este vorba despre un curcubeu… avem și noi versiunea noastră.

Deschidem paleta de nuanțe ale spectrului propriului curcubeu automobilistic de azi cu o interesantă lansare… ce nu are nimic de-a face cu deținerea în proprietate a unui automobil. Știm cu toții că anumite modele ar putea rămâne pe veci în afara zonei proprii de confort – spre exemplu un Chevrolet Corvette Z06 – însă am putea măcar închiria unul pentru câteva zile de vis, nu? O variantă interesantă este oferită de Hertz, faimoasa companie de închirieri având un istoric bogat în zona edițiilor speciale – iar acum, între ofertele dedicate celei de-a 100 aniversări am descoperit și cele 100 de exemplare speciale de Vette disponibile în cadrul a 14 aeroporturi majore americane.


Hyundai și Kia ne duc acasă în Coreea de Sud – un adevărat paradis al tehnologiei, așa cum bine știm – pentru a ne prezenta un sistem ce va deveni disponibil în următorii doi ani, gata de a fi oferit alături de viitoarele modele semi sau complet autonome ale companiei. Astfel, odată ce șoferul nu se mai preocupă de condus și devine un simplu pasager, ar putea avea alte preferințe muzicale față de restul ocupanților vehiculului – situație rezolvată de noua tehnologie Separated Sound Zone (SSZ). Sistemul ar putea elimina necesitatea utilizării căștilor – pasagerii își pot conecta smartphone-ul prin Bluetooth la sistemul audio și apoi să asculte propria muzică, separat de restul utilizatorilor. În același timp, în modul manual, șoferul poate avea parte – doar el – de sunetele generate de diverse sisteme ale automobilului (navigație, avertizări, etc.) sau de izolarea (pentru intimitate) a unui apel hands-free.

Mai sus vorbeam despre curcubeul gândit de către Volkswagen of America – modelul Golf R are parte de noul program Spektrum ce adaugă nu mai puțin de 40 de nuanțe diferite pentru caroserie în cazul alegerii unei versiuni MY2019. Unele dintre ele sunt din zona „vintage”: Mars Red de la GTI-ul original, Ginster Yellow de la Driver’s Edition GTI, din 1997; altele vin de la alte mărci ale grupului, precum Viper Green Metallic cunoscut de pe Lamborghini Huracan, iar unele pur și simplu sunt „cool”: Nogaro Blue Pearl, Violet Touch Metallic, sau Copper Orange Metallic.


Volvo se gândește la plăcerea de a conduce – nu de unul singur, ci împreună cu Polestar, noua lor marcă independentă axată pe sportivitate și mobilitate sustenabilă (a se citi electrificare). Astfel, modelele 2019 bazate pe platformele CMA și SPA echipate cu sistemul de tracțiune integrală și dotate cu propulsoare convenționale vor avea parte de o optimizare software menită să îmbunătățească controlul și stabilitatea vehiculului prin alocarea – în modul Dynamic – unei cantități crescute de cuplu către puntea spate.


Știm foarte bine că Mercedes este un producător auto premium – însă din când în când ne face o deosebită plăcere să discutăm despre modelele companiei care sunt la ani lumină distanță de conceptul clasic de automobil de lux. Un bun exemplu este seria Unimog, capabilă să execute cele mai variate și mai dure „job-uri” din lume – fie că este vorba despre „toaletarea” vegetației sau de lupta cu flăcările dezlănțuite… Este adevărat, modelul din dotarea pompierilor este un produs „aftermarket”, modificat de brigada de voluntari din localitatea germană Kirchzarten – „SUV-ul” fiind în mod special adaptat pentru lupta cu incendiile de vegetație din Pădurea Neagră: pompa Ziegler poate livra 3000 de litri de apă pe minut, stochează 500 de litri de spumă și are o capacitate totală de încărcare de 4000 de litri.


Rolls-Royce privește, ca de obicei, către viitor cu un ochi către trecut – dovada fiind noua Silver Ghost Collection. Noua ediție specială, ce va cuprinde doar 35 de exemplare, este un omagiu adus modelului Silver Ghost original, lansat în 1906 și denumit pe atunci „cel mai bun automobil din lume” de către la fel de longeviva revistă „Autocar”. Elementele distinctive incluse sunt statueta Spirit of Ecstasy din argint, elementul „Hallmark of AX201” care face referire la prima plăcuță de înmatriculare atribuită originalului, grila radiatorului neagră sau nuanța de caroserie Cassiopeia Silver. Și interiorul evocă originalul – piele Forest Green, tușe „Silver” dar și plăcuțe cu „Silver Ghost Collection – One of Thirty-Five”.


Pininfarina continuă neabătută procedura de „teasing” pentru noul său hypercar electric PF0 – pregătit de o spectaculoasă apariție pe șosele în 2020 după ce va fi prezentat viitorilor proprietari chiar de anul acesta în cadrul unei ceremonii „secrete” în cadrul evenimentului de săptămâna viitoare de la Pebble Beach. Astăzi avem parte de primele imagini cu interiorul – unul extrem de italian în design însă în același timp și plin de tehnologie și desenat în stil futurist: sunt vizibile doar două butoane fizice și în rest accentul este pus pe display-uri și zona dedicată șoferului. Automobili Pininfarina a ținut în același timp să ne precizeze câteva date de performanță: 100 km/h vor fi atinși în cel mult două secunde, viteza maximă va fi de peste 400 km/h iar acumulatorii vor oferi energie pentru aproximativ 500 km.


Tot de „preview-uri” se ocupă și BMW astăzi – iar noi suntem foarte interesați de ceea ce au în ofertă: a șaptea generație a sedan-ului sportiv Seria 3, aflat acum în furcile caudine ale „Iadului Verde”, circuitul Nurburgring Nordschleife. Compania promite optimizări majore pentru setările de confort și dinamice, cu reînnoiri cuprinzătoare la nivelul roților, suspensiei, amortizării (un sistem complet nou), frânelor și direcției. Avem parte chiar și de câteva date tehnice: o pierdere în greutate de până la 55 kg, o armonioasă distribuție a greutății 50/50 și un centru de greutate coborât cu 10 mm față de generația anterioară. Desigur, există încă de la început opțiuni M – suspensia sport M care coboară garda la sol cu 10 mm și aduce cu sine noi jante din aliaj ușor de 18 inch. În plus, fără a intra în detalii încă, BMW promite pentru seria G20 și introducerea celui mai puternic propulsor cu patru cilindri în linie din istoria mărcii.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.