Home Știri (Video) Extremele alianței Renault-Nissan: Renault Logan Stepway și Infiniti Prototype 10

(Video) Extremele alianței Renault-Nissan: Renault Logan Stepway și Infiniti Prototype 10

de Aurel Niculescu

Dacă despre conceptul Prototype 10 știam deja că va fi dezvăluit în fața publicului adunat la Pebble Beach Concours d’Elegance, pe 23 august, în schimb noul Logan Stepway a sosit din neant ca o surpriză… accesibilă.

Părintele Renault pare să fi adoptat strategia de succes a mărcii sale de buget – Dacia – și va introduce inclusiv pentru modelele sale versiuni parcă pregătite pentru aventură: Stepway. De fapt, transferul este cât se poate de simplu – deoarece micul sedan Dacia Logan se vinde pe anumite piețe sub emblema Renault. El este cel care a primit noua versiune Stepway – oferită clienților din Rusia, iar din alăturarea celor două indicii ne dăm seama rapid de logica francezilor: drumuri proaste + sedan accesibil = Stepway cu priză la public.


Noul Logan Stepway se alătură astfel familiei pentru o extindere naturală: în Rusia mai sunt oferite Sandero Stepway și Dokker, dar nu și noul Logan MCV Stepway sau Lodgy Stepway. Dacă vi se pare un pic altfel design-ul modelului Logan din Rusia este pentru că acesta a preluat de fapt stilul gândit pentru Renault Symbol… la rândul său bazat tot pe a doua generație Dacia Logan. Ca să nu ne mai încurcăm, să remarcăm schimbările interesante aduse de versiunea Stepway – garda la sol ridicată, protecțiile extinse de caroserie, sau noi jante.

La capitolul motorizări avem „suspecții de serviciu”: propulsorul pe benzină de 1,6 litri cu versiuni de 82, 102 sau 113 CP – ultima oferită opțional cu o transmisie CVT, dar și clasicul dCi de 1,5 litri legat la o cutie manuală cu cinci rapoarte. Capitolul dotări nu este deloc de neglijat nici el: scaune încălzite, senzori de parcare, sistem de infotainment compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay.


Infiniti vrea să ne pregătească pentru viitorul electrizant al mărcii – Prototype 10 este nu doar versiunea foarte futuristă a interesantului Prototype 9 (un model vintage, însă unul imaginar, deoarece Infiniti este o marcă foarte tânără – înființată abia în 1989, în America), ci mai ales continuarea în cheie sportivă a luxosului Q Inspiration. Deocamdată trebuie să ne imaginăm detaliile, cu schița prezentată de companie în mod evident idealizată – însă din fericire nu mai avem mult de așteptat, cu lansarea oficială prevăzută pentru 23 august.


Bonus, am remarcat și o lansare în stil american: Ford a prezentat în cadrul evenimentului Woodward Dream Cruise noul model „50th Anniversary Mustang Cobra Jet” – dedicat fenomenului curselor de dragstere în general și aniversării a jumătate de secol de participare în cadrul campionatelor de profil ale NHRA (modelul original Cobra Jet debuta la NHRA Winternationals în 1968). Fanii vor trebui să se grăbească dacă vor să încingă cauciucurile și să ardă mult metanol – Ford Performance va construi doar 68 de exemplare, o referință redusă la scară a anului lansării, 1968.


Evident dedicat strict pistelor de curse, noul Cobra Jet este motivat de o nouă versiune, de 5,2 litri a V8-ului Ford de 5 litri, dotată printre altele și cu un supercharger Whipple de 3 litri – iar puterea (nespecificată momentan) este trimisă către axa spate solidă de 9 inch, performanțele de frânare fiind asigurate de un sistem special cu rezistență redusă la înaintare de la Strange Engineering. Totul, pentru „doar” 130.000 de dolari…

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.