Home Știri (Video) Tehnologie, performanță și frumusețe

(Video) Tehnologie, performanță și frumusețe

de Aurel Niculescu

De la modele clasice, renăscute cu ajutorul tehnologiei moderne la performanța oferită de maeștrii făurari aftermarket, cu o trecere în revistă a „frumuseții” nepieritoare a unei mărci britanice de renume.

Deoarece regulile de conduită dictează întâietate celor mai în vârstă, să începem cu noutățile din zona clasică. Primii pe listă, în ordine alfabetică, sunt britanicii de la Aston Martin, care s-au gândit să le facă o bucurie imensă fanilor de pretutindeni ai spionului internațional James Bond – aka. 007. Mai exact, după ce au probat apele cu DB4 GT și s-au bucurat de un nesperat succes, compania a decis că este timpul pentru o nouă serie „de continuare” ce va acoperi fix modelul DB5 devenit faimos cu ajutorul filmului Goldfinger! Noua ediție specială va aduce la lumină nu doar clasicul model – ci va fi echipat inclusiv cu gadget-uri funcționale așa cum au apărut ele în film… cum ar fi, spre exemplu, plăcuțele de înmatriculare rotative.


Noua serie este o colaborare între Aston și EON Productions, compania care deține drepturile asupra seriei James Bond și pentru a menține totul cât mai autentic chiar și vechea locație de producție de la Newport Pagnell va fi reactivată – în timp ce elementele de recuzită din serie vor fi dezvoltate cu ajutorul lui Chris Corbould, supervizorul efectelor speciale ale seriei cu Oscar la activ. Desigur, anumite modificări vor fi efectuate – în dorința de a crește calitatea și mai ales fiabilitatea, cu seria limitată strict la doar 25 de exemplare ce vor costa nu mai puțin de 2,75 milioane de lire sterline înainte de a lua în calcul orice fel de taxe…

Tot în zona clasică îi regăsim pe cei de la Porsche care ne oferă încă un episod teaser din seria „Project Gold” – de unde aflăm destul de multe detalii despre centrala de putere: un propulsor din era „răcit cu aer”, de 3,6 litri twin-turbo capabil de nu mai puțin de 444 CP. Acesta a mai fost utilizat pe vremuri pentru foarte rarul Porsche 911 Turbo S al generației 993 – deci cel mai probabil acest model arareori întâlnit va servi drept bază de pornire pentru întregul Project Gold. Așa cum o specifică și numele, modelul unicat realizat de Porsche va fi din plin dotat cu accente aurii… de la exterior la interior și până la zona propulsorului.


Britanicii de la Morgan au decis că este timpul pentru o nouă colaborare în afara sferei sale de interes – cu ajutorul unui parteneriat cu experții cicliști de la Pashley au realizat două modele concept de bicicletă menite să sărbătorească tradiția vintage a modelelor proprii. Fiind vorba despre prototipuri, ambele exemplare au fost realizate manual, și botezate după sursele directe de inspirație: Morgan 3 și 8. Primul a fost finisat în tradiționalul British Racing Green, are doar trei viteze și elemente retro-premium precum apărătoarele de nori din lemn de nuc sau manșoane de piele de culoarea mierii albinelor. Modelul 8 este și mai subtil, datorită nuanței de gri a „caroseriei” dar la fel de premium: apărătorile, inclusiv cea pentru lanț, fiind realizate din lemn de frasin negru.


Cu un salt rapid ajungem în zona contemporană, unde regăsim noul Shelby American GT – propria versiune de Mustang a faimosului producător aftermarket, recent prezentată în cadrul Woodward Dream Cruise. Există mai multe versiuni, potrivite pentru toate buzunarele – de la cea de bază care sintetizează esența „pony car” cu ajutorul unor subtile upgrade-uri de stil și performanță și până la cea de vârf, care duce puterea la peste 700 CP. Shelby GT este evident bazat pe modelul Mustang GT, cu modificările disponibile atât pentru coupé cât și pentru versiunea convertible. Pentru început, un sistem de evacuare „cat-back” de la Borla va duce puterea în jurul valorii de 480 CP – în ton cu noua ediție specială Mustang Bullit – iar manevrabilitatea este îmbunătățită cu piese pentru suspensie originale, de la Ford Performance.


Pentru a fi în ton cu ideile casei Shelby, modelul GT primește elemente precum o nouă capotă ventilată, o nouă grilă a radiatorului, praguri mai late sau elemente luminoase Shelby pentru spate. Pachetul exterior este completat de jantele casei cu design în Y, de 20 inch, dar și de un set de dungi pentru caroserie – stilul poate fi completat și de pachetul opțional GT-H (heritage). Mecanic, Shelby mai oferă opțional și un „Shelby Heavy Duty Package” – iar totul pornește de la prețul „modic” de 61345 dolari, aici fiind inclus și vehiculul donator.Iar din zona contemporană ajungem undeva în viitorul apropiat, acolo de unde pare să provină cea mai nouă tehnologie oferită de Mercedes-Benz. Partea interesantă este că aceasta este disponibilă chiar acum, în ciuda ideii futuriste: „Digital Light” propune o tehnologie, disponibilă pe modelul Maybach Clasa S, care oferă oportunitatea farurilor LED de a „vorbi”. Nu este o glumă – dar nici nu avem de-a face cu vorbe articulate. În schimb, constructorul german a utilizat LED-urile din farurile luxosului sedan pentru a proiecta pe pavaj litere sau chiar ilustrații – un set de LED-uri de înaltă calitate sunt dotate și cu un chip format dintr-un milion de micro-reflectoare. Posibilitățile de utilizare nu sunt doar cele strict din zona fun – sistemul poate fi utilizat pentru a proiecta complimente – ci și din zona utilității. Aceasta deoarece computerul are legături cu camerele de luat vederi și senzorii automobilului pentru a putea proiecta elemente de navigație sau de siguranță pentru șofer.

Bonus – am aflat cu ajutorul unei postări din social media, de la subsidiarul britanic al Porsche, încă un element foarte important despre noul Taycan, primul model complet electric al casei germane: timpul de accelerare de la zero la 100 km/h va fi de doar 3,5 secunde!

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.