Știri Video

(Video)Europa oscilează între familie și sportivitate: Toyota Camry, Silvermine 11 sau Mazda MX-5

După o absență de nu mai puțin de 14 ani, constructorul japonez Toyota a decis că este timpul pentru faimosul model Camry să se întoarcă pe Bătrânul Continent – care în același timp nu uită nici de pasiunile sale sportive, gen MX-5 sau „jucăriile” de circuit.

Tot răul este spre bine, pare să fie sintagma care i-a ghidat pe managerii Toyota – după vânzări absolut dezastruoase, gama Avensis a fost retrasă din Europa pentru a face loc întoarcerii modelului Camry. Sedan-ul, aflat deja la cea de-a opta generație, a fost prezentat la începutul anului 2017 la NAIAS Detroit, iar trecerea la platforma Toyota New Global Architecture (TNGA) a permis o rapidă modificare a parametrilor (în principal suspensie și manevrabilitate) pentru cerințele pieței europene.

Exceptând numele nou pentru fanii mai recenți ai mărcii, Camry este de fapt deja un produs familiar – TNGA este deja utilizată de noua generație Prius sau de către micul SUV C-HR, în timp ce singura versiune de propulsie este cea hibridă. Camry are parte de un ICE de 2,5 litri și sistemul hibrid devenit o marcă al firmei – însă noi vedem o mică problemă aici: modelul este un hibrid clasic, nu tip PHEV, deci pierde din start lupta cu rivalii care se pot încărca și de la priză pentru parcursuri urbane exclusiv electrice. Toyota se poate lăuda totuși că sosirea noului Camry – la vânzare din primul trimestru al anului viitor – înseamnă o gamă completă de opt modele hibrid pentru Europa.

De la sedan-ul japonez dedicat familiilor trecem la un model dedicat mai degrabă crizei existențiale a vârstei de mijloc: Silvermine 11 Sports Racer vine din Olanda, este destinat utilizării pe circuit și costă nu mai puțin de €250.000 – probabil pentru a justifica dorința de a concura cu nume precum Lotus, Caterham, Ariel, sau KTM. Lansarea oficială va avea loc pe 29 iunie la Concours d’Élégance Apeldoorn și exclusivitatea este garantată – doar 5 exemplare vor fi produse în configurație 11 SR. Posibil mai multe să sosească în versiunea „Street” – însă aceasta vine cu 225 CP și transmisie cu cinci rapoarte în loc de 325 CP, cutie secvențială, diferențial cu alunecare limitată, suspensie ajustabilă sau volan racing ca pe modelul hardcore.

Nici o grijă însă – vă puteți bucura de senzații tari și fără să vindeți vila de la mare și să rămâneți doar cu cea de la munte – mulțumită versiunii îmbunătățite a roadster-ului Mazda MX-5. După prezentarea versiunii pentru Japonia a sosit timpul să aflăm primele detalii și despre varianta europeană. Propulsorul de top Skyactiv-G va oferi de acum nu mai puțin de 184 CP și 205 Nm, ambele opțiuni fiind de acum în conformitate cu noile teste WLTP/RDE și standardul Euro 6d Temp. În plus, constructorul oferă și noi opțiuni de siguranță, inclusiv sisteme precum Advanced Smart City Brake Support sau Smart City Brake Support (Reverse) – în timp ce aspectul estetic este întregit de noul plafon maro sau finisarea întunecată pentru jantele de 16 și 17 inch.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE