Home Știri Volvo ia cu asalt sectorul crossover compact cu noul XC40

Volvo ia cu asalt sectorul crossover compact cu noul XC40

de Aurel Niculescu

Pentru prima oară, Volvo va avea un model mai mic decât SUV-ul XC60, ce acum joacă într-o ligă superioară alături de mai marele XC90, noul XC40 fiind viziunea suedezilor asupra segmentului crossover-elor compacte premium.

Puțini specialiști poate aveau încredere în patronajul și modalitatea de conducere „relaxată” a celor de la Geely, mai ales că Volvo a făcut pe rând alegeri destul de nonconformiste în zona eco. Astfel, chiar și marele XC90 a devenit un SUV ce nu are parte de motorizări mai mari de patru cilindri – hibridul T8 oferind totuși performanțe impresionante datorită celor 400 CP. Apoi au decis ca subsidiarul cu veleități sportive Polestar – achiziționat nu de mult – să devină o marcă independentă axată pe electrificare de performanță, în timp ce doar cu ceva săptămâni în urmă însuși Volvo a anunțat o strategie ce va duce la electrificarea completă – mild hibrid, PHEV și full electric – a întregii linii de modele.

Chiar și XC40 vine cu noutăți – spre exemplu este primul reprezentant al noii arhitecturi de grup CMA, dezvoltată direct în colaborare cu Geely și împrumutată inclusiv brandului Lynk&Co. Apoi Volvo vrea să-și facă loc în extrem de competitivul segment premium compact cu ajutorul „Care by Volvo” – o experiență online, complet nouă, de achiziție și mentenanță. Acum să ajungem și la automobil – XC40 este cu siguranță parte a noii identități de marcă, fiind direct inspirat de frații mai mari XC60 și XC90, dar și de conceptul premergător 40.1. Inițial, doar două motorizări vor fi disponibile – un T5 Drive-E pe benzină de 245 CP și un D4 diesel de 190 CP, ambele cu tracțiune integrală și cutia de viteze automată Geartronic cu opt rapoarte. Volvo promite și motoare mai mici – T3 spre exemplu – dar mai ales viitoare versiuni hibrid și complet electrică.

Disponibil în versiuni Momentum și R-Desing, XC40 vine cu Sensus Connect ce oferă navigație și internet pe ecranul central de 9 inch, un instrumentar de bord complet digital de 12,3 inch, dar și elemente de confort standard precum climatizarea duală automată, faruri LED, jante de aliaj de 18 inch sau suspensie sport și interior din piele pentru R-Design. Cum este un Volvo, XC40 excelează la capitolele siguranță și asistență – Pilot Assist, City Safety, Run-off Road, Cross Traffic cu frânare automată sau camera la 360 de grade sunt doar câteva exemple. Nu în ultimul rând, XC40 este și foarte practic – Volvo dezvoltând moduri ingenioase de a oferi spații de stocare, precum și încărcare inductivă pentru smartphone sau chiar un coș de gunoi integrat în tunelul central.
https://youtu.be/j7EcLm4Hvck

New Volvo XC40 - exterior
New Volvo XC40 - exterior
Volvo XC40
New Volvo XC40 - exterior

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.