Home Știri „Albinuța” Continental ar putea zumzăi electric și autonom prin oraș

„Albinuța” Continental ar putea zumzăi electric și autonom prin oraș

de Aurel Niculescu

Trendurile mobilității viitorului – conform specialiștilor sunt electrificare, automatizarea și partajarea călătoriilor/automobilului – iar Continental pare pregătit să le aducă pe toate la un loc.

Furnizor mondial de componente și sisteme pentru industria auto, cu o prezență importantă și în România, compania Continental este adânc implicată și în cercetarea și dezvoltarea viitoarelor sisteme autonome, partajate și electrice. Spre deosebire de alți producători de componente, Continental nu se mulțumește doar cu implementarea unor sisteme și componente, ci chiar oferă și viziunea proprie asupra viitorului. Cel mai nou concept care se erijează într-o tentativă de a privi prin fereastra deschisă a timpului este Bee – acronim de la „Balanced Economy and Ecology”, însă desigur ales și pentru asocierea cu prolificele insecte ce ne dăruiesc nu doar faimoasa miere, ci și material de studiu pentru cercetători.

Albinele sunt faimoase în mediile academice și pentru modelul lor comportamental și extrem de dezvolta lor structură societală, servind drept inspirație și pentru viziunea Continental Bee. Astfel, vehiculele Bee – de dimensiuni și forme diferite, pentru a acomoda transportul de pasageri sau bunuri – au fost gândite pentru a acționa ca o rețea autonomă de vehicule driverless (Level 5 SAE, adică fără nicio intervenție sau control uman) – adevărate insecte muncitoare în slujba cetățenilor orașului. Designul simplu ar trebui să ajute Bee să fie un modul de transport extrem de accesibil – cu panouri transparente peste tot, ferestrele laterale servind și drept ecrane de infotainment pentru pasageri. Orice Bee ar deveni accesibil via o aplicație smartphone, ajungând la destinație cu o viteză maximă de 60 km/h și apoi ducând pe oricine în raza de acțiune maximă de 350 km. Cu un tipar de funcționare asemănător unui roi de albine, vehiculele Bee ar putea transporta persoane și bunuri chiar și în grup compact sau în cele mai greu accesibile locuri, datorită sistemului individual de întoarcere a fiecărei roți.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.