Home ȘtiriProiecte secrete Alfa Romeo Brennero – SUV-ul mai mic decât Tonale vine în 2023

Alfa Romeo Brennero – SUV-ul mai mic decât Tonale vine în 2023

de Răzvan Măgureanu
Alfa Romeo Tonale

Cu doar două modele – Stelvio și Giulia, Alfa Romeo nu se află în cel mai bun moment al existenței sale. Dar noul șef Jean-Philippe Imparato vrea să scoată Alfa din conul de umbră cu câteva modele legendare dar și cu modele noi care nu au avut predecesor beneficiind de sinergiile din noul mega concern Stellantis. pe lângă SUV-ul compact Tonale, vine și un SUV mai mic numit Alfa Romeo Brennero.

Noul șef francez al lui Alfa Romeo vrea să reconstruiască portofoliul de produse și să îl pună pe o bază sănătoasă din punct de vedere economic. Imparato crede că Alfa Romeo poate deveni “marca premium globală a concernului Stellantis”. În acest scop Imparato se bazează pe platformele electrificate care provin de la PSA.

Din 2024 marca italiană se va electrifica din ce în ce mai mult sub deviza: “Din 2024 Alfa Romeo devine e-Alfa Romeo”.  iar Începând cu 2027 Alfa Romeo va oferi modele electrice în Europa, SUA și China.

O echipă de 49 de experți lucrează în prezent la o nouă strategie pentru Alfa Romeo. Aceasta include și un nou șef de design, răpit de la concurență. După ce Luca de Meo l-a adus pe Alejandro Mesonero-Romanos, fostul său colaborator de la Seat, la grupul Renault pentru a dezvolta designul mărcilor low cost Dacia și Lada, acesta a plecat la doar câteva luni la Alfa Romeo. Sigur, pentru orice designer, tentația de a desena modele Alfa Romeo este mult mai mare decât de a desena modele Dacia. . Însă noua echipă a avut puțină influență asupra primului model nou al italienilor.

Alfa Romeo Tonale din 2022

Dezvoltat înainte de fuziunea cu PSA, SUV-ul compact mai mic decât Stelvio, Tonale, se bazează pe platforma small wide utilizată și la Jeep Compass, Renegade sau Fiat Tipo care datează din 2005. Noul șef Imparato este nemulțumit atât de sistemul plug-in Hybrid slab cu 190 și 240 CP dar și de autonomia electrică de numai 50 km. De aceea, modelul a fost amânat și nu va fi prezentat în această toamnă ci abia în 2022. Chiar în aceste zile au apărut primele fotografii spion (vezi fotografia de deschidere) și se observă că farurile nu sunt chiar atât de înguste precum la conceptul prezentat în primăvara lui 2019 la Geneva.

Au existat zvonuri că Tonale va prelua platforma EMP2 de la PSA dar nici aceasta nu mai este chiar nouă. De aceea, Alfa preferă să lanseze Tonale cu platforma inițială a lui FCA pentru că în 2023 va debuta noua platformă electrică STLA Small care va putea utilizată ulterior pentru o nouă generație.

blankAlfa Romeo TonaleAlfa Romeo TonaleAlfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Brennero din 2023

Cu Stelvio italienii au lansat moda de a da nume după pasuri alpine. În aceeași idee au găsit un nume și pentru SUV-ul de clasă mică, plasat sub Tonale. Se numește Brennero, după numele pasului dintre Austria și Italia la care austriecii îi spun Brenner. Alfa Romeo Brennero va utiliza platforma e-CMP de la PSA urmând ca noua generație din 2026 să preia platforma STLA small a lui Stellantis. Brennero va fi primul model complet electric al mărcii Alfa Romeo. Va avea exact carcateristicile lui e-208 sau DS3 electric adică motor față de 136 CP și baterie cu o capacitate brută de 50 kWh (45 kWh net).

Alfa Romeo Giulia și Stelvio din 2023/2024

Lansate în 2016 respectiv 2017, Alfa Giulia și Stelvio au trecut printr-un facelift în urmă cu un an și se vor reînnoi în 2023/2024. Vor utiliza în continuare platforma Giorgio iar în viitor vor prelua platforma STLA Large. Platforma dezvoltată de Peugeot permite pe lângă propulsia electrică și motorizări plug-in hybrid.
Platforma STLA Large conferă o autonomie de până la 800 km. Bateriile provin de la joint venture-ul Stellantis/Saft iar motoarele electrice provin de la japonezii de la Nidec.  Alfa vrea să să salveze trenul de rulare și direcția de la platforma Giorgio pentru STLA Large. Aceasta va fi utilizată și pentru noile modele modele Maserati Levante și Ghibli. Imparato vrea ca mărcile Maserati și Alfa să coopereze mai mult pe parte de dezvoltare a gamei dar și pe partea de vânzări și service.

Alfa GTV

Imparato are o mare simpatie pentru reactivarea modelelor legendare. Fost șef al mărcii Peugeot, Imparato a lansat conceptul e-Legend, un studiu electric inspirat de legendarul 504 Coupe. La lansarea lui Alfa GTA, Imparato a spus că este foarte interesat de GTV.  El a spus clar că nu este o declarație privind eventuala dezvoltare a unui succesor al lui GTV dar că este foarte interesat de GTV și că iubește modelul Duetto.

Ideea resuscitării lui GTV produs între 1994 și 2005 nu este nouă. la un moment dat a fost imaginat succesorul său ca versiune coupe a lui Giulia dar a căzut victimă politii reducerii costurilor. Revista britanică Autocar dezvăluie că se discută despre un GTV sub forma unui coupe cu patru uși pe baza lui Giulia. iar în versiune electrică acesta ar putea concura cu BMW i4 sau Tesla Model 3.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?