Home Știri Apple vrea să domine toate display-urile de bord cu CarPlay

Apple vrea să domine toate display-urile de bord cu CarPlay

de Dan Damian
Apple CarPlay 2023

În momentul în care cumpărăm o mașină, unul dintre cele mai dorite sisteme este cel de mirroring, fie că vorbim despre CarPlay sau Android Auto.

De fapt, nu este doar dorit, ci a ajuns să fie un criteriu de cumpărare. Cifrele sunt pentru piața americană, dar, chiar și așa, sunt foarte relevante 79% dintre cumpărătorii de mașini noi cumpără doar dacă mașina oferă sistemul CarPlay. Pe de altă parte, aproximativ 98% dintre modelele americane oferă acest sistem, fie el și contracost.

Acum câteva zile, Emily Clark Schubert, din cadrul Apple, care se ocupă de sistemul CarPlay de circa 10 ani, a făcut o demonstrație… să zicem altfel, în cadrul WWDC22 (Apple Worldwide Developers Conference). Practic, a arătat cum ar putea CarPlay să se integreze mult mai profund în sistemul multimedia al unei mașini. La acest moment este clar: CarPlay poate asigura prezenței interfeței concepută special pentru industria auto pe display-ul central, cu fir sau wireless, unde șoferul are la dispoziție o serie de aplicații diverse pe care le poate accesa pe display-ul central.

Apple vrea mai mult

Totuși, gigantul tech american nu se mulțumește cu acest sistem, prezent de ani buni și tot mai popular la bordul mașinilor. Apple vrea să poată integra CarPlay în totalitatea sistemului de informare și multimedia al mașinilor. Până acum, aplicația CarPlay, ca și Android Auto, de altfel, nu interfera deloc cu afișajul de pe tabloul de bord. A fost o înțelegere mai mult sau mai puțin tacită între producătorii de mașini și Apple, pentru a păstra lucrurile la un anumit nivel. Acum, însă, Apple a convins 14 mărci (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo, Renault, Polestar, Honda, inclusiv Acura, Nissan și Infiniti, precum și Jaguar Land Rover, plus americanii de la Ford și Lincoln.) să încerce integrarea completă sistemul CarPlay. Ca experiment, deocamdată, desigur.

Apple CarPlay 2023

Ce vrea Apple și spune că o și poate face? Să domine cu interfață proprie toate display-urile multimedia dintr-o mașină, deci atât display-ul central, cât și tabloul de bord. Compania americană lucrează deja la un afișaj care să se poată adapta, atât el cât și aplicațiile, la acest nou sistem de redare. Acest lucru implică modularitatea afișajului principal, dar și a widget-urilor care trebuie să se adapteze diferitelor formate ale display-urilor producătorilor de mașini. Aceștia sunt încă reticenți, pentru că noua formulă propusă de Apple ar însemna ca sistemul CarPlay să obțină acces la date legate de informațiile de bază, păstrate în sistem propriu până acum. Practic, pe tabloul de bord ați putea vedea informații ca viteza, turația, nivelul combustibilului, temperatura lichidului de răcire, etc., sau starea de încărcare a bateriei, consumul, autonomia, etc., în cazul modelelor electrice. Asta într-un format ales dintre cele propuse de Apple: informații configurabile dincolo de ceea ce oferă producătorul mașinii. În plus, Apple vrea acces și la funcțiile de confort: climatizare, încălzire/ventilație, masaj în scaune…

Evident, pentru producători nu este simplu să-și facă propriile sisteme deschise către astfel de aplicații, tocmai de aceea am putea avea primele astfel de integrări, și un cu totul nou CarPlay, la finalul anului viitor.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?