Home Știri Audi grandsphere concept. Viitorul A8. Sau un avion privat pentru șosea

Audi grandsphere concept. Viitorul A8. Sau un avion privat pentru șosea

de Dan Damian
Audi GrandSphere concept_26

Audi a prezentat al doilea său concept din seria Sphere. Audi grandsphere este spectaculos, autonom și electric și anunță viitorul A8 electric.

Știam că va veni, încă de la prezentarea lui Audi skysphere concept. Iată-l: noul Audi grandsphere concept, o limuzină de lux, lungă de 5,35 metri, care anunță o noua direcție de design pentru vârfurile de gamă Audi. De fapt, prefigurează ceea ce Audi numește “lux progresiv”. Toată această serie de concepte anunță, chiar dacă nu imediat, direcția pentru viitorul mediu și îndepărtat. Asta pentru că și Audi grandsphere mizează pe dualitatea sofer/autonom. Adică, gradsphere poate fi condus, dar oferă și autonomie de nivel 4, atunci când condițiile o permit, caz în care volanul și pedalierul sunt retrase complet (Audi nu explică exact cum). În acest mod, scaunele individuale din față devin un fel de business class, pentru că Audi spune că gradsphere este un “private jet for the road”/avion privat pentru șosea. În spate există loc pentru doi pasageri, pe o adevărată canapea, între cei doi ocupanți putând fi coborâtă o cotieră. Confortul ar trebui să fie complet datorită suspensiei pneumatice.

Audi GrandSphere concept_26Designul este unul foarte avangardist, în special la spatele ascuțit, elegant, pe două niveluri. Este clar că viitorul A8 electric nu va putea prelua exact aceste linii,  dar ideea generală aceasta va fi, în ideea de a avea un avantaj în competiția cu Mercedes EQS. Grandsphere afișează portiere cu deschidere în oglindă, automată, la apropierea de mașină și fără montant central.

Audi grandsphere nu are display-uri la interior, tocmai din dorința de a fi diferit. În schimb, pe planșa de bord dominată de lemn și metal pot fi proiectate, la o rezoluție excelentă, spune Audi, toate informațiile sistemului multimedia. Unul foarte avansat, capabil să recunoască ceea ce privea pasagerul sau șoferul pe telefon sau tabletă și să reia automat redarea atunci când acesta urcă în mașină. Evident, Audi grandsphere oferă și controlul prin gesturi, ba chiar și senzori care monitorizează direcția în care privește pasagerul pentru a anticipa (prin softuri AI) dorințele acestuia.

Audi GrandSphere concept_26Pe lângă capacitățile de conducere autonomă de nivel 4, grandsphere vine, evident, cu propulsie electrică. Are două motoare electrice, tracțiune integrală (chiar și direcție integrală) și oferă putere maximă de 720 CP, cuplul maxim fiind la 960 Nm. Bateria, plasată în podea are capacitatea de 120 kWh, iar autonomia declarată este de 750 km, în condiții ideale. Capacitatea de încărcare este de maxim 270 kW (la fel ca la Audi e-tron) ceea ce înseamnă 300 km în 10 minute de încărcare, sau 5 – 80% în 25 de minute. Audi spune că grandsphere poate accelera până la 100 km/h în puțin peste 4 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată din motive care țin de autonomie, fără a avansa o cifră concretă.

Audi grandsphere concept va debuta la Salonul Auto de la Munchen, în timp ce ultimul concept al acestei serii, urbansphere, va debuta mai târziu în anul 2022.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.