Home Știri Audi skysphere concept – Un roadster modulabil, autonom și electric

Audi skysphere concept – Un roadster modulabil, autonom și electric

de Dan Damian
Audi skysphere concept

Constructorul german a prezentat astăzi noul Audi skysphere concept, al cărui concept prefigurează noul limbaj de design al mărcii în viitorul electric și autonom.

Audi skysphere concept este o demonstrație de tehnologie și design prin care Audi vrea să arate direcția în care va vira marca germană în viitorul mediu. Conceptul, un roadster de mari dimensiuni, a fost creat pentru a impresiona, în special la nivelul designului, dar și tehnologiei care permite modularitatea șasiului. Inginerii germani au creat o platformă care-și poate schimba ampatamentul la apăsarea unui buton. Pentru început, trebuie spus că, la nivelul dimensiunilor, sursa de inspirație a fost Horch 853, din anii ’30, un roadster cu o lungime de aproape 5,2 metri, care a câștigat concursul de eleganță de la Pebble Beach, în 2009. Și cum Audi skysphere concept a fost creat de studioul de design Audi din Miami, designerii s-au înspirat din proporțiile clasicului roadster.

Audi skysphere conceptTehnologia a fost însă dusă mai departe de standardele actuale. Audi skysphere concept are două personalități. Mașina poate fi condusă în stil clasic, în modul Sport, cu ampatament redus, caz în care lungimea este de 4,94 metri și direcție integrală sau, la apăsarea unui buton, ampatamentul crește și duce lungimea mașinii la 5,19 metri, un mod potrivit pentru conducerea autonomă de nivel 4 pe care Audi skysphere concept o poate accesa dacă și infrastructura pe unde rulează este compatibilă cu acest gen de rulare. În modul “lung”, conceptul german oferă maximum de spațiu pentru pasagerii din spate, iar la rularea autonomă, volanul și pedalele se retrag într-un spațiu special, pentru a pune în valoare planșa de bord care este, de la un capăt la altul, un display interactiv, de 1.415×180 mm. Funcțiile sistemului multimedia permit conectare completă și chiar partajare directă a imaginilor și clipurilor video surprinse în mașină sau în afara ei.

Audi skysphere concept - interiorChiar dacă Audi skysphere concept insistă pe capacitățile de rulare autonomă, cu ocupanții pe locurile din spate, Audi a ținut cont și de plăcerea condusului. Astfel, direcția este by wire, așa că poate varia mult raportul de demultiplicare și poate fi setată în mai multe feluri, direcția este integrală, iar suspensia pneumatică permite reducerea gărzii la sol cu 10 mm pentru performanțe aerodinamice și dinamice mai bune.

Audi skysphere conceptEvident, trenul de rulare este unul electric, cu motorul amplasat pe puntea spate și tracțiune doar pe puntea spate. Motorul furnizează 632 CP și 750 Nm, ceea ce, în contextul unei mase de 1,8 tone, permite accelerația 0 – 100 km/h în 4 secunde. Bateria de 80 kWh este amplasată către spate și chiar în tunelul central dintre scaune, puntea spate preluând astfel 60% din masa mașinii. Audi avansează o autonomie de peste 500 km, în modul GT, adică cel economic.

Context

Conceptul Audi skysphere va avea debutul mondial la Monterey Car Week, peste două zile. Dar acesta este doar unul dintre cele trei concepte din aceeași serie pe care le vom vedea în viitorul apropiat. La Salonul Auto de la Munchen, de peste o săptămână, vom vedea Audi grandsphere, care prefigurează noua generație Audi A8, iar în 2022 ne așteaptă Audi urbansphere. Toate trei fac parte din ceea ce Audi numește “lux progresiv”, idee adaptată viitorului apropiat și mediu.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?