Home MagazinReportaje Aventură în deşert – trei automobile BMW Seria 5 Touring au încheiat cu succes Raliul Allgäu-Orient 2017

Aventură în deşert – trei automobile BMW Seria 5 Touring au încheiat cu succes Raliul Allgäu-Orient 2017

de

Echipele din raliul de anduranţă Allgäu-Orient 2017 au trecut linia de sosire din deşert, în Iordania, după ce au parcurs 6.000 de kilometri pe un traseu dur şi plin de praf. Echipa “5ever” şi cele trei automobile BMW 520i Touring din generaţia E34 au avut parte de trei săptămâni de aventură. Ele s-au confruntat cu cele mai diferite condiţii meteorologice şi au condus prin vânt, ploaie şi căldură, prin nisipul din deşert, teren dur, noroi şi au traversat vaduri. Din programul expediţiei nu au lipsit penele de cauciuc, lovituri minore sau defecţiuni majore, toate acestea necesitând o abordare dură şi nervi de oţel din partea echipei pentru a putea depăşi obstacolele.

Raliul Allgäu-Orient: una din ultimele aventuri auto majore
Raliul Allgäu-Orient Rally este unul dintre cele mai lungi raliuri de anduranţă din lume. Condiţiile sunt dificile şi echipele trebuie să menţină cu rigurozitate bugetul redus. Nici un automobil mai “tânăr” de 20 de ani sau mai ieftin de 1.111 euro nu are voie să ia parte la întrecere. Echipa “5ever” s-a decis asupra modelului BMW 520i Touring din generaţia E34 pentru că este privit ca fiind foarte robust şi potrivit pentru condusul pe distanţe lungi şi propulsat de un motor cu şase cilindri, cu cuplu mare, ce oferă 150 CP. Multe dintre aceste automobile sunt de vânzare pe piaţă  şi acest lucru le face alegerea ideală pentru acest tip de raliu. BMW Group a susţinut tânăra echipă în căutarea maşinilor potrivite şi le-a furnizat asistenţă cu pregătirile tehnice. De asemenea, membrii echipei au beneficiat de pregătire foarte specială privind condusul din partea dublului campion DTM Marco Wittmann.

Start la Allgäu pe frig şi ploaie torenţială
La 7 mai, echipa a avut parte de un start cu ploaie torenţială din Oberstaufen, în regiunea Allgäu. Echipa “5ever” a fost foarte motivată şi pregătită bine. Membrii au fost şase tineri prieteni, care se cunosc de ceva timp. Julia Hiltrop (32 de ani) a fost cea care a iniţiat proiectul, iar de organizare s-a ocupat Adil Sbai (31 de ani), în timp ce Sofia “Soffa” Wieczorek (26 de ani), Sebastian “Basti” Schulz (30 de ani), Andreas Zachai (28 de ani) şi Regina Herz (29 de ani) li s-au alăturat cu mult entuziasm. Ei au trecut rapid din Austria în Ungaria şi de acolo şi-au continuat drumul prin Serbia.

Serviciu de intervenţie BMW în mijlocul pustiului
Primele probleme au apărut chiar înainte de graniţa turcă. But Dar cei doi mecanici BMW de la centrul de service Borusan Oto au avut nevoie de doar două ore şi un BMW X3 pentru a ajunge la ei. Pentru că erau deja la faţa locului, ei au acordat asistenţă şi altor două echipe. Apoi, călătoria a continuat peste Bosfor şi prin Asia Mică, unde o echipă a piloţilor de raliu a înfruntat veteranii din naţionala Turciei într-un meci de fotbal. Cu toate acestea, ei au reuşit să obţină victoria, iar Basti, unul din membri echipe “5ever”, a contribuit cu un gol la victorie (3-1).

O cursă desfăşurată pe fosta bază militară din apropiere de Ankara a avut un impact major asupra maşinilor. După un start Le Mans clasic, maşinile de raliu încărcate complet au fost solicitate din plin, dar echipa “5ever” a reuşit să obţină locul al cincilea. Ulterior, unuia dintre cele trei BMW Seria 5 Touring i-a cedat motorul la Denizli (Turcia), iar acest eşec a mai temperat euforia iniţială. Chiulasa, radiatorul şi pompa de ulei – nu chiar genul de probleme pe care să le repari rapid pe marginea drumului.

Asistenţa din partea BMW Öztürk a fost fantastică. Mecanicii au lucrat toată noaptea, astfel că echipa “5ever” a revenit pe şosea a doua zi şi şi-a continuat călătoria prin Turcia. Aproape toate drumurile deveniseră pietroase, abrupte şi ieşite din peisaj. Dar echipa a ajuns în locuri care erau departe de traseele turistice.

Deşertul trăieşte
Piloţii au zburat cu avionul în Israel, iar maşinile au călătorit separat cu un ferryboat. În Haifa, echipele şi-au reprimit maşinile şi călătoria a continuat. Un starter a fost reparat la Jaffa, chiar dacă mereu au venit oameni dispuşi să împingă automobilul. Aici, Regina şi Andi au mers la o şcoală multiculturală şi au distribuit cadouri copiilor. Unul din obiectivele Raliului Allgäu-Orient este acela de a fi o punte către alte culturi şi de a aduce oamenii mai aproape unii de alţii. Întregul platou de concurs a rulat în convoi către monumentul lui David Ben-Gurion, părintele fondator al statului Israel. Ei au făcut o pauză la Marea Moartă, după care au mers la Ierusalim. După aceea, călătoria i-a purtat prin Deşertul Negev şi pe Wadi Rum sau Valea Lunii în Iordania. A fost o călătorie de 3.000 de kilometri fără nici un fel de defecţiune.

Concluzia
Chiar de la început, a fost evident că această călătorie va fi una dificilă. Prin urmare, echipa “5ever” a fost mai mult decât încântată să reuşească locul al doilea în clasamentul general, ratând de puţin premiul cel mare – o cămilă adultă. Echipa a fost foarte mândră de cele trei BMW Seria 5 Touring acoperite de praf, dar era momentul să-şi ia rămas bun. Automobilele au fost preluate la destinaţie, iar componentele individuale au fost vândute. Toate încasările din vânzări au fost donate pentru mai multe proiecte de ajutorare. Piloţii s-au întors acasă în confortul unui avion. O aventură unică a ajuns la final.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.