Home Motorsport BMW 2002 Hommage sărbătoreşte apariţia automobilului turbo

BMW 2002 Hommage sărbătoreşte apariţia automobilului turbo

de

BMW-Hommage-Concept-3

Inspirat din istoria BMW pe circuitele de curse, 2002 Hommage este un concept car omagiu prezentat la Concours d’Elegance de la Pebble Beach.

Cu ocazia Concours d’Elegance de la Pebble Beach, BMW Group prezintă 2002 Hommage un concept car special ce are menirea de a readuce în lumina reflectoarelor istoria sa de succes în domeniul motoarelor cu turbocompresor. În 1973, BMW 2002 turbo a devenit primul automobil de serie din Europa ce a dispus de această tehnologie, fiind o maşină sport cu adevărat specială. Privind înapoi, apariţia tehnologiei motorului BMW turbo a deschis drumul atât pentru dezvoltarea celor mai sportive sedanuri BMW, dar a fost şi baza pentru primul titlu mondial în Formula 1 pentru un monopost cu propulsie turbo – câştigat de Nelson Piquet în 1983.

„BMW 2002 Hommage sărbătoreşte realizările extraordinare pe care este bazată tehnologia BMW turbo şi le reinterpretează sub forma unui concept car”, a declarat Karim Habib, director de design BMW. „Cu finisarea sa emblematică în portocaliu şi negru, automobilul are o schemă coloristică şi un design sinonime în mintea multor fani ai motorsportului cu victoriile din anii ’70.”

BMW-Hommage-Concept-6

Modelul prezentat la Pebble Beach scrie următorul capitol al poveştii începută de BMW 2002 Hommage, pe care compania l-a prezentat în luna mai, la Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Schema coloristică preia un design emblematic al modelelor BMW din motorsport, în culorile negru-protocaliu, dar numele faimoasei băuturi sponsor principal de la acea vreme este acum transformat în „Turbomeister”.

BMW-Hommage-Concept-8

Detalii istorice cu amprentă modernă

O caracteristică atractivă a flancurilor automobilului o reprezintă pasajele voluminos conturate ale roţilor, ce încadrează caroseria precum patru console, reamintind de versiunea omologată a BMW 2002 turbo, care a avut nevoie de extensii largi fixate pe caroserie pentru un ecartament mai lat. Detaliile aerodinamice, precum spoilerele largi din faţă şi din spate, sunt combinate cu multitudinea de prize de aer pentru optimizarea debitului de aer din jurul automobilului şi maximizarea forţei aerodinamice în orice situaţie de condus.

În poate cea mai literală referinţă la versiunea originală 2002, Hommage dispune de o linie a umerilor care conectează multe dintre elementele formale ale automobilului. Această linie neîntreruptă din fibră de carbon înconjoară automobilul din faţă spre spate, creând o separaţie orizontală între secţiunile superioară şi inferioară ale caroseriei. Aspectul modern al jantelor multispițe de 20 de inch aminteşte de jantele de curse din epoci apuse, iar pe etrierele aurii ale frânelor se află celebrul logo M.

BMW-Hommage-Concept-1

Faţă în faţă cu 50 de ani de istorie BMW

Stilul părții frontale acoperă 50 de ani de design bavarez prin combinarea graficii pe orizontală, ce era caracteristică gamei 2002, cu elementele moderne de design BMW. Prin liniile şi formele sale, capota faţă face referire la conturul “suliţă”, cu centrul lăsat în jos, al modelelor 2002, care se deschide către logo-ul BMW. Poziţia centrală a părţii frontale este ocupată de grila caracteristică BMW, ce oferă o nouă interpretare a „rinichilor” ca element central. Asemenea BMW 2002, şi BMW 2002 Hommage are două faruri rotunde simple, dispuse spre limitele exterioare ale părţii frontale. Culoarea aurie a farurilor aminteşte de aniversarea jubileului de aur de la lansarea BMW 2002. De asemenea, reflectoarele amintesc de nuanţa galbenă a farurilor de la maşinile de curse ale acelor vremuri. Cei care acordă atenţie detaliilor vor observa şi semnalizatoarele care, la fel ca origianalul, sunt localizate separat de faruri şi sunt încorporate într-un element din fibră de carbon la nivelul umerilor.

Spoilerul faţă larg, o reminiscenţă stilistică şi funcţională a modelelor din anii ’70, reduce vizual distanţa dintre BMW 2002 Hommage şi drum. Prezentă pe spoilerul faţă, inscripţia “turbo” scrisă în oglindă te duce cu gândul la autocolantele originale ale 2002 turbo.

BMW-Hommage-Concept-4

Sportivitate până la final

Designul părţii spate a BMW 2002 Hommage aminteşte şi el de elementele 2002 turbo. De exemplu, organizarea pe orizontală a suprafeţelor automobilului, luminile aproape dreptunghiulare, cu sticle negre și logo-ul BMW în dreapta numărului de înmatriculare, între cele două stopuri, sunt elemente caracteristice pentru designul spate al BMW 2002.

Noua interpretare BMW a modelului BMW 2002 adoptă forma unui coupé sport de clasă compactă în tradiţia clasică a automobilelor BMW Hommage. Dar mai mult decât atât, BMW 2002 Hommage reprezintă o declaraţie clară a modului în care plăcerea pură a condusului, promovată de BMW, este definită în 2016.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.