Home Teste BMW Seria 3 Touring

BMW Seria 3 Touring

de

P90093363-zoom-orig

În urmă cu 20 de ani, nici în Germania, automobilele tip break nu erau foarte populare. Dar, acum, au depășit în vânzări clasica berlină. Noua Seria 3 Touring aduce însă și mai multe facilități.

Text: Adrian Drăgan

Break înseamnă practic, mai mult decât elegant sau sportiv. Sigur, BMW încearcă să combine toate aceste aspecte într-un automobil care nu poate fi nicidecum considerat banal, dar a cărui menire este să îți ofere un spațiu generos de încărcare. 495 de litri măsoară volumul portbagajului, iar cu bancheta fracționabilă 40/20/40, acesta poate ajunge până la 1500, cu 35 mai mult decât la precedentul model. În plus, planșeul de încărcare devine plat doar prin simpla pliere a spătarelor, iar opțional, clientul poate alege mai multe sisteme de ancorare pentru obiecte. O serie de compartimente de depozitare se află și sub podeaua portbagajului, inclusiv unul unde se poate depozita ruloul despărțitor. Până aici, nimic nou. Dar BMW oferă standard deschiderea automată a hayonului, inclusiv din telecomandă, introducând în plus și „smart opener“ (opțional), o funcție care îți permite să deschizi hayonul chiar dacă ai ambele mâini ocupate, prin simpla poziționare a piciorului sub spoilerul spate. O altă noutate este posibilitatea deschiderii separate a lunetei de hayon, însă doar manual.
Construit pe baza noii Seria 3, și Touring vine cu o gamă bogată de motorizări, cele mai importante fiind benzina 328i, cu patru cilindri, tehnologie twinturbo, injecție directă și admisie variabilă, de 245 CP, precum și dieselurile 320d cu patru cilindri și 184 CP sau 330d cu șase cilindri, de 258 CP, toate având puterea și cuplul optimizate și fiind mai economice decât înainte. Standard pe versiunea 330d Touring este cutia automată cu opt trepte (opțională pentru celelalte versiuni), transmisie care oferă și posibilitatea schimbării treptelor prin intermediul padelelor de pe coloana volanului. Altfel, pentru 328i și 320d e oferită o cutie manuală cu șase trepte, iar pentru ambele tipuri de transmisie există standard sistemul stop/start automat. De altfel, pentru optimizarea consumului, modul EcoPro, selectabil de pe consolă, te antrenează în obținerea unui consum scăzut.
O serie de sisteme fac viața la bord mai sigură și mai confortabilă: head-up display color cu citirea semnelor de circulație privind limitele de viteză și depășire interzisă, sistem de navigație pe bază de Google, posibilitatea conectării unui iPhone și sisteme integrate aferente, precum și conexiune la internet prin sistemul Connected Drive. Desigur, noua Seria 3 Touring beneficiază de un sistem de prevenire la depășirea benzii, avertizare în caz de coliziune, precum și Active Cruise Control cu funcție Stop and Go.
Seria 3 Touring este oferită în trei versiuni de echipare: SportLine, ModernLine și LuxuryLine, cu elemente de detaliu specifice, precum și BMW M Sport, pachet care aduce un plus de dinamism prin detaliile exterioare, o suspensie mai fermă și etriere de culoare albastră.
Seria 3 Touring oferă astfel o paletă de noutăți practice în privința confortului, a utilizării spațiului in­terior și a dinamicii fără precedent în acest segment, cred eu, în creștere chiar și în România.

Articole similare