Home Teste BMW Seria 3 ActiveHybrid

BMW Seria 3 ActiveHybrid

de

BMW_Active_Hybrid_3-25

 

BWM nu stă să pice drobul de sare, dar nici nu vrea să-și schimbe năravul. Noua Seria 3 ActiveHybrid cu propulsie hibridă vizează piețele nord-americană și asiatică, dar nu aduce nimic nou sub soare.

Text: Adrian Drăgan

 

Acum, e clar! Hibrid nu înseamnă eco. Lucru confirmat de oficialii BMW la lansarea noului model în Europa, prin sistemul care cuplează propulsorul pe benzină, cu șase cilindri turbo, de 306 CP cu un motor electric sincron, de 40 KW, poziționat în carcasa cutiei automate cu opt trepte, puterea combinată a sistemului fiind de 340 CP, iar cuplul, de 450 Nm. În funcție de situație, motorul electric este utilizat doar pentru propulsie, BMW 3 ActiveHybrid atingând astfel 75 km/h. În plus, acesta are rol de booster și contribuie la reîncărcarea bateriei în momentul regenerării. Mașina poate rula doar pe baza motorului electric numai 4 km.

Desigur, un inteligent sistem de management al puterii poate aduce o economie generală de până la 25% față de modelul echivalent echipat doar cu propulsorul pe benzină. Energia electrică este stocată într-o baterie litiu-ion de aproximativ 50 kg, poziționată în portbagaj, o idee destul de inteligentă, astfel încât spațiul de încărcare să nu fie redus. Oricum, în ansamblul său, sistemul hibrid aduce mașinii o greutate suplimentară de 150 kg, astfel că economia de carburant e doar aparentă. Singura economie reală este cea făcută de BMW, care utilizează acest sistem și pe Seria 7, Seria 5 și X6, aceasta fiind și rațiunea alegerii motorului cu șase cilindri în linie, pe benzină – o serie de modele destinate piețelor americane și asiatice unde propulsia diesel nu are căutare. În Europa, alternativele diesel la acest sistem sunt practic imbatabile. Dar, așa cum am spus și în deschiderea materialului, BMW trebuie să fie prezent în acest segment, iar constructorul german nici nu a încercat să ascundă faptul că s-a inspirat de la Lexus când a creat acest sistem.

În mers, șoferul poate privi pe display-ul generos animația transmiterii fluxului de putere și chiar își poate îmbunătăți stilul de condus urmărind graficele de consum. Noutatea o reprezintă sistemul inteligent de gestiune a energiei, care, pe baza navigației oferite standard, pregătește sistemul hibrid pentru diverse zone de drum. Astfel, dacă urmează o pantă sau o localitate, schimbă automat în modul electric, sau alte diverse asemenea tertipuri. Oricum, e un exemplu excelent de integrare a funcțiilor. Selectând EcoPro se poate rula mai mult pe baza energiei cinetice a vehiculului, așa-nu­mitul „coasting“, până la 160 km/h, ceea ce înseamnă că motorul termic e complet oprit ori de câte ori nu-i nevoie de puterea sa. Practic, rolul său rămâne de a da din când în când câte un impuls mașinii, așa cum vântul suflă în velatura unei corăbii.

Până aici, totul bine și frumos, dar perversiunea sistemului stă tot într-un buton, prin a cărui apăsare pot fi selectate pe rând modurile Sport sau Sport+, BMW ActiveHybrid 3 redevenind rechinul bine-cunoscut, devorator de kilometri în viteză. Mai mult, cu ajutorul motorului electric, mașina primește un boost care o ajută să atingă 100 km/h în doar 5.3 secunde!

Deci, la finalul zilei, depinde doar de șofer dacă vrea sau nu să fie econom. Așa cum s-a întâmplat și în testul nostru, unde consumul a variat între 6,2 și 9,6 l/100 km, cu mențiunea că mediile cele mai mici au fost urmărite dinadins.

Articole similare