Home ȘtiriIndustrie Brandul Abarth va deveni complet electric din 2024

Brandul Abarth va deveni complet electric din 2024

de George Grosu

Din anul 2024, marca Abarth care reprezintă divizia sport a producătorului italian Fiat, va deveni una complet electrică. Acest lucru va fi valabil odată cu următoarea generație a modelelor 595 și 695 care vor debuta în anul 2024.

În gama Fiat, noul model 500 este deja prezent pe piață de anul trecut în portofoliul de modele propulsate electric cu o versiune pur electrică 500 E. Brandul Abarth se bazează în continuare exclusiv pe generația precedentă a Fiat-ului 500, având în gama sa actuală modelele Abarth 595 și Abarth 695. Noul manager general de la Fiat, Olivier François, a confirmat recent că brandul Abarth se va conforma la noul program de electrificare a modelelor din grupul multinațional Stellantis și va avea în gama sa doar modele complet electrice începând din anul 2024. Mesajul acestuia este unul destul clar: Abarth – “Heating Up People, But Not the Planet” (Încălzirea oamenilor, dar nu a planetei).

Noile modele Abarth 595 și 695 vor fi dezvoltate pe baza noului Fiat 500, deoarece noua platformă Stellantis Group pentru modele electrice din clasa mică (STLA Small) va fi disponibilă abia din anul 2026. Variantele sportive electrice de la Abarth se vor baza pe Fiat-ul 500 E cu bateria de 42 kWh dar vor dispune de mai multă putere decât cei 87 kW (118 CP) și 220 Nm ai Fiat-ului 500 E. Olivier François a subliniat, de asemenea, presei britanice, că unitatea electrică aflată în dotarea modelelor Abarth va fi, de asemenea, adaptată semnificativ în ceea ce privește sound-ul. Sunt luate în considerare o opțiune silențioasă și una care să îndeplinească aspirațiile sportive ale mărcii, ambele putând fi comutate prin apăsarea unui buton poziționat în bord.

De asemenea, trenul de rulare, frânele și nu în ultimul rând, look-ul vor fi modificate pentru a imprima un comportament și un caracter mai sportive. Conform tradiției, kit-ul aerodinamic și elementele specifice de design corespunzătoare vor face parte din dotarea standard. În ceea ce privește performanțele dinamice, versiunea EV a noilor modele 595 și 695, nu se vor ridica la nivelul motoarelor convenționale, dar managerul general François comunică deja un timp 7 secunde pentru un un sprint de la 0 la 100 km/h și o viteză maximă de 160 km/h. Fiat-ul 500 E poate accelera de la 0 la 100 km/h în 9 secunde și este limitat la o viteză maximă de 150 km/h. În ceea ce privește autonomia, Abarth electric va fi în urma lui Fiat. Astfel, modelele de la Abarth vor putea asigura o autonomie de până la 320 de kilometri conform normelor WLTP.

Fanii brandului Abarth aștepta cu nerăbdare cele două noi modele 595 și 695 în variantele de caroserie coupe și cabrio bazate pe noul Fiat 500 E. Varianta de caroserie cu 3 + 1 uși, mai mult ca sigur nu va reprezenta o optiune pentru Abarth.

Marca Abarth s-a angajat într-un viitor complet electric și va lansa în 2024 variantele sportive ale modelului Fiat 500 E ca succesoare directe ale actualelor 595/695. Motoarele electrice ale acestora vor oferi mai multă putere iar look-ul și comportamentul vor fi cu adevărat sportive.

Foto: FCA; LaPresse

Abarth 595 Turismo
Abarth 595 Turismo
Abarth 595 Competizione
Abarth 595 Competizione
Abarth 595 SS
Abarth 595 SS

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.