Home Retro Cea mai scumpă mașină din lume valorează 135 de milioane de euro

Cea mai scumpă mașină din lume valorează 135 de milioane de euro

de George Grosu

Cea mai scumpă mașină din lume este un Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Unul din cele două exemplare existente din acest valoros model, ar fi fost vândut de curând la o licitație privată în Germania pentru un preț record.

Un exemplar din prestigiosul automobilul sport german Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe „Silver Arrow” construit în anul 1956 a fost vândut recent pentru suma record de 135 milioane de euro în cadrul unei licitații private.

Dacă știrea raportată de publicația britanică Hagerty s-ar confirma, ne-am afla în fața unui record neoficial pentru cea mai scumpă mașină din lume. Această sumă de vânzare obținută în cadrul acelei licitații ar reprezenta de peste trei ori mai mult decât cele aproximativ 46,5 milioane de euro plătite în anul 2018 pentru un exemplar de Ferrari 250 GTO din 1962 și considerat până de curând cea mai scumpă mașină achiziționată vreodată.

Deși cei de la Mercedes nu s-au exprimat oficial în acest sens, vânzarea ar fi avut loc în cadrul unei licitații private organizate chiar de companie în apropierea Muzeului Mercedes din Stuttgart. La eveniment ar fi participat câțiva colecționari selectați de managerii Mercedes din sutele de solicitări primite. De altfel, având în vedere valoarea istorică mare a automobilelor pentru vânzare, Mercedes a dorit să se asigure că automobilele respective de colecție ajung pe „mâinile potrivite” ale unor colecționari și că pot fi păstrate în condiții optime.

Colecționarii care au participat la licitația respectivă ar fi ajuns în Germania pe data de 6 mai cu zboruri private iar publicația Hagerty vorbește inclusiv despre un alt eveniment similar care ar fi fost programat pentru data de 15 mai.

Potrivit publicației britanice, exemplarul de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe din 1956 vândut recent în cadrul licitației private, ar fi cel cu numărul de șasiu 0008/55, al doilea dintre cele doar două exemplare construite și concepute de proiectantul Daimler-Benz din anii ’50, Rudolf Uhlenhaut.

În măsura în care vorbim despre un zvon, există motive întemeiate să credem că înregistrarea este adevărată și că suma plătită este una reală. După cum am menționat, Mercedes a construit doar două exemplare din modelul 300 SLR Ulhenhaut Coupe, care reprezintă versiunea stradală a modelului de competiție 300 SLR utilizat cu succes în numeroasele grand prix-uri din anii ’50.

Multe dintre automobilele de competiție ale acelei epoci au fost achiziționate prin intermediul unor licitații sau vânzări private. În acest sens, trebuie amintit că, în anul 2004 a fost achiziționat un exemplar de Mercedes 300 SLR cu aproximativ 12,5 milioane de dolari (circa 12 milioane de euro), în timp ce în anul 2013, monopostul Mercedes W196 pilotat de multiplul campion mondial Juan Manuel Fangio în campionatul de Formula 1 din anul 1954, a fost tranzacționat pentru suma de 29,6 milioane dolari (echivalentul a 28,5 milioane de euro).

Dar cine a cumpărat acest Mercedes foarte scump? Evident că există cea mai mare discreție, dar conform unor surse, se pare că cel care l-a achiziționat, este o figură importantă a automobilismului britanic.

Foto: James Lipman; Mercedes-Benz

Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Cockpit

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.