Știri

Chevrolet celebrează 100 de ani de istorie în segmentul „truck-urilor”

Chiar dacă în traducere directă cuvântul „truck” are sensul de autocamion de tonaj ridicat, cu toții știm că standardul American diferă foarte mult de al nostru în exprimarea masei, astfel încât chiar și noi am acceptat consensul general că de fapt ne referim la camionetele pick-up.

Segmentul lor de pickup diferă în general foarte mult de al nostru – Americanii preferă modelele full size, ale noastre fiind denumite acolo „compacte” – așa cum este cazul cu duetul Chevrolet Colorado – Silverado, spre exemplu. Iar SUA de ani buni nu cunoaște altă marcă dominantă decât cea a Ovalului Albastru – F-Series este cel mai bine vândut model pick-up din segment încă din 1977, ca să nu mai spunem că este și cel mai bine vândut vehicul în America, în general, din anul 1981!

Anul acesta, aflate pe locul trei inclusiv în urma seriei Ram de la FCA, pickup-urile Chevrolet își doresc cu adevărat revanșa, pe care vor încerca să o ia atingând coarda sensibilă a istoriei. Mai exact, în cadrul „State Fair of Texas” – un „bâlci” ce a inclus anul acesta inclusiv lansarea modelului F-Series Super Duty Limited ce poate atinge un preț de aproape 100.000 de dolari în versiunea de vârf – Chevrolet a oferit audienței noile Colorado și Silverado Centennial Edition.

Nu vom vorbi prea mult despre ele însă, deoarece până la urmă ambele sunt modele care nu vor ajunge niciodată nici măcar în Europa, nu mai spunem de piața autohtonă. Ele se remarcă totuși pozitiv – să nu discutăm despre consumul mediu (date pe care producătorii de modele truck nici măcar nu sunt obligați să le dea publicității, spre deosebire de modelele de pasageri) – prin nou nuanță Centennial Blue, badge-urile speciale „100 years”, dar mai ales datorită emblemei vintage. Deoarece suntem totuși virusați cu microbul automobilismului, nu putem trece peste sărbătoarea de 100 de ani a celor de la Chevrolet (aniversată acum datorită ciudatei modalități de a introduce un nou model year în toamna anului anterior) fără a aduce propriul omagiu secolului de istorie pickup cu emblemă „bowtie”.

În esență, chiar Chevrolet a făcut singur demersurile omagiale, prezentând o extinsă galerie de imagini ce prezintă succint câteva dintre cele mai relevante modele pickup ale companiei, începând cu modelul „1918 One-Ton”, trecând prin seria 3100 din 1947 – ce va rămâne în amintirea tuturor cinefililor datorită formei devenită deja cult – sau ajungând în anii 1970 de dinainte de prima criză a petrolului când modelul C30 One-Ton Dually din 1973 punea bazele segmentului heavy duty al pickup-urilor.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE