Home Știri Cinci modele electrice Suzuki pentru Europa

Cinci modele electrice Suzuki pentru Europa

de Răzvan Măgureanu
Strategia electrica Suzuki

Suzuki și-a prezentat strategia electrică și pe lângă modelele hybrid va lansa numeroase modele electrice dintre care cinci pentru piața europeană.

Suzuki a rămas în urmă în ceea ce privește electrificarea. În afară de modelele împrumutate de la Toyota, Swace și Across, Suzuki avea doar două modele full hybrid: Vitara și de curând S-Cross. Restul modelelor utilizau un sistem mild hybrid pe 12V (Ignis, Swift) sau 48V (Vitara, S-Cross). De aceea, japonezii vor să accelereze procesul de electrificare.

Cinci modele electrice pentru Europa
Până în 2030, Suzuki vrea ca 80% din modelele vândute în Europa să aibă propulsie full electrică. În acest sens, japonezii au prezentat strategia de electrificare în care se observă o hartă cu cinci modele electrice pentru Europa.

Sunt prezentate doar siluetele lor dar se poate observa că cel mai mic dintre ele are o formă a caroseriei care seamănă cu cea a lui Wagon R. Mai clară este silueta celui de-al doilea model care seamănă foarte mult cu o versiune electrică a lui Jimny. În fotografie mai apar încă trei SUV-uri/crossover dintre care două sunt probabil succesorii electrici ai lui Vitara și S-Cross.

Suzuki a expus deja la Auto Expo în Delhi, India, studiul eVX al unui crossover electric care va fi prezentat în 2024 și va fi disponibil din 2025. Cu o lungime de 4,30 metri, o lățime de 1,80 metri și o înălțime de 1,60 metri, eVX este poziționat între Vitara și S-Cross. Primul model electric Suzuki va fi disponibil la nivel global și Suzuki promite că va avea și tracțiune integrală, dar deocamdată nu s-au dat mai multe detalii. Bateria de 60 kWh ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie de 550 km conform standardului indian dar nu au fost comunicate date pentru ciclul WLTP.

Șase modele electrice pentru Japonia și India
Pentru Suzuki piața indiană este crucială și aici japonezii plănuiesc șase modele electrice. Primul dintre ele va fi lansat în 2024 dar Suzuki nu are ambiții de electrificare la fel de mari precum în Europa.

În 2030 în India, 15% din modele vor fi electrice, 25% hibride și restul de 60% vor avea motoare convenționale, unele dintre ele adaptate pentrui combustibili alternativi.

Surprinzător, nici pentru Japonia țintele nu sunt la fel de ambițioase urmând ca în 2030 doar 20% din vânzări să fie electrificate, iar restul de 80% hibride. Primul model electric pentru Japonia va fi lansat în 2023.

Opt modele electrice de scutere și motociclete
Suzuki plănuiește să electrifice și gama de scutere și motociclete și operațiunea va începe cu modelele cu cilindree mică. Pentru motocicletele mari, Suzuki plănuiește utilizarea combustibililor alternativi. Suzuki estimează că în 2030, 25% din vânzările de motociclete să fie electrice.

Pe termen lung, Suzuki plănuiește să ofere o gamă 100% electrică până în 2050 în Europa și Japonia și până în 2070 în India. Investiția în viitoarea gamă electrică se ridică la 32 miliarde euro.

Strategia electrica SuzukiStrategia electrica SuzukiStrategia electrica SuzukiSuzuki eVXSuzuki eVXSuzuki eVXSuzuki eVXSuzuki eVXSuzuki eVX

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.