Ford Europa este cu spatele la zid. Dar acest lucru era previzibil după o serie de erori inmaginabile făcute de cei care gestionează destinele mărcii. Iată în cele ce urmează cinci motive pentru care credem că Ford Europa va dispărea.
Este șocant că o marcă care a avut o dată niște modele extrem de reprezentative pe piața europeană să fie pe marginea prăpastiei și aproape de a ieși pe usa din dos de pe bătrânul continent. Noi am făcut o analiză în 5 puncte și iată opinia noastră.
1. Renunțarea la Focus
La lansarea primei generații Focus în 1998, lumea auto a fost extrem de impresionată. Cu un design unic, punte spate multilink și o direcție de vis a stabilit noi standarde de agilitate în clasa sa și a învins bestseller-ul VW Golf în toate testele comparative. Focus reunea câteva valori de bază care l-au făcut foarte vandabil: modularitate bună, design modern, stil propriu și dinamic de condus la care se adăuga un raport bun calitate/preț. După prima generație însă, Ford a început să îndulcească suspensia și să renunțe la calitățile dinamice în favoarea unui confort mai ridicat. Dar nu doar asta ar fi problema ci designul din ce în ce mai banal. Ultima generație lansată în 2018 ar putea fi un model de la orice marcă pentru că nu mai are nimic tradițional Ford. “You are fired”, i-ar spune Donald Trump designerului ultimei generații Ford Focus. Și ultima greșeală: să îl tai de tot de pe listă în momentul în care Ford nu mai are practic o gamă în Europa. Denis le Vot, șeful mărcii Dacia, i-a ridiculizat subtil pe cei de la Ford când l-am întrebat personal de ce Dacia va ataca segmentul compact din care de exemplu Ford se retrage. El a spus că pentru Dacia este o oportunitate în plus faptul că din cauza electrificării, unii (Ford Focus – nota red.) se retrag.
2. Renunțarea la Fiesta
Ford Fiesta a fost sufletul uzinei din Koln. Mașina asta ajunsese la un moment dat cea mai vândută din Europa cu peste 300.000 unități anual. Acest bestseller s-a produs din iunie 1976 până în iulie 2023 și a încântat milioane de șoferi cu agilitatea sa. Era ca un mic Focus: practic, design atractiv și extraordinar de plăcută la condus. Prin dispariția lui Ford Fiesta, a dispărut și ultima mașină de clasă mică Ford construită în Europa deoarece Ka dispăruse de mult. Știți care este astăzi cea mai vândută mașină de clasă mică în Europa dar și cea mai bine vândută la toate clasele? Ați ghicit, Dacia Sandero. Probabil că Jim Farley, șeful lui Ford, ar trebui să cumpere niște acțiuni la Dacia.
3. Renunțarea la modelel sportive
ST și RS erau două simboluri ale sportivității. Cred că toate lumea își amintește de sportivele Fiesta ST și Focus ST și RS. Fiesta ST cu 200 CP sau Focus ST cu 250 CP erau cu adevărat niște mașini emoționale ca să nu mai vorbim de Focus RS cu motor turbo în 5 cilindri și mai târziu cu tracțiune integrală și torque vectoring. Fiesta ST era o încântare la condus cu o direcție receptivă și o transmisie manuală superbă. Dar Ford a aruncat la gunoi niște mituri și niște simboluri. Mai presus de toate, Ford trebuie acuzat că a gestionat greșit modele sport de serie mare cu adevărat excelente.
4. Decăderea lui Kuga
Kuga a avut o evoluție descendentă similară lui Focus. Trecerea de la a doua la a treia generație a degenerat într-o mașină complet nesemnificativă, neoferind niciun motiv real pentru a o cumpăra. A doua generație impresiona cu un compromis foarte bun între agilitate și confort, ducând mai departe valorile tradiționale ale lui Ford. De asemenea, se lăuda cu un design care încă arăta modern. Dar a venit a treia generație care a stricat totul. Faceliftul a încercat să repare ceva din acest dezastru dar e prea puțin și prea târziu.
5. Modele electrice cu platforme de la alte mărci
Ford a crezut că va înlocui modelele tradiționale cu modele electrice scumpe cu marje mari de profit. Doar că nimeni nu cumpără copii scumpe ale unor modele lansate cu mult înainte. Deoarece noile Ford Explorer și Ford Capri (ce erezie, să dai numele unui coupe celebru unui SUV-coupe electric, asta nu va păcăli pe nimeni) sunt în fapt niște modele realizate pe platforma MQB de la VW. De ce ai cumpăra un Ford Explorer/Capri când ai Skoda Enyaq SUV și coupe sau VW ID.4/ID.5? În plus, aceste mașini nu sunt deloc accesibile. Pentru că propulsia electrică este prea scumpă și compromisă pentru clienții privați în comparație cu modelele tradiționale cu motoare termice. Degeaba aceste două modele, în special Capri, sunt frumoase, dacă nu sunt și grozave la condus.
O să spuneți că analiza e superficială pentru că există Ford Mustang Mach-E pe platformă proprie. Așa este dar acesta este extrem de scump. Iar noul Ford Puma Gen E realizat pe platforma convențională are o baterie mult prea mică. SUV de clasă mică, Puma Gen E are o baterie de numai 44 kWh în timp ce noul Renault 5 care e o mașină de clasă mică are o baterie de 52 kWh în versiunea de top și costă la fel având avantaje clare de autonomie și de concepție deoarece utilizează o platformă electrică dedicată. Pe care credeți că o va cumpăra lumea?
Acestea fiind zise să mai spunem că Jim Farley, Ford CEO și alți patru înalți executivi Ford au încasat anul trecut potrivit site-ului american www.msn.com aproape 71 milioane USD bonusuri, iar doar Jim Farley a încasat fix 24.861.866 USD, e adevărat în scădere cu circa 10% față de 2023. În acest context, este bine că uzina Ford din România nu mai depinde direct de Ford Europa și este legată de Ford Otosan. Dar chiar și așa, viitorul nu este roz deloc. Dacă Ford Puma Gen E, care se produce la Craiova, nu se va vinde cât de cât la un nivel rezonabil, viitorul va fi sumbru.
1 comentariu
Multiplele greseli facute de sefii diferitelor marci auto sunt absolut ireale. Multi par a fi niste diletanti care au ajuns pe aceste fotolii datorita alinierii stelelor sau norocului.
Unii s-au desteptat la timp (vezi Mercedes) insa altii precum Ford continua insa sa doarma. Ford mai culegele roadele si problemelor de calitate. Cunosc cazuri absolut ridicole cu modele Ford cumparate de nou.
Sunt total de acord cu dvs. domnule Magureanu. Mondeo, Focus si Fiesta au fost modele care au influentat total piata auto din anii 90 incoace.