Noua generație MG eHS demonstrează că producătorul chinez insistă și reușește să ducă propulsia plug-in hybrid la nivelul celor mai buni europeni.
În numărul trecut al revistei, ați citit un test cu noul HS în versiunea sa termică, una care nu are nici măcar sistem mild hybrid, dar acum am vrut să testăm și cealaltă variantă de motorizare, un plug-in hybrid. Nu de alta, dar pe hârtie arată foarte bine ce oferă această continuare a PHEV-ului generației anterioare.
În ceea ce privește stilul modern și plăcut al designului, nu sunt diferențe față de modelul cu propulsie strict termică, cu excepția apariției portului de încărcare pe partea stângă și a unor praguri care punctează mai mult estetic, pentru că nu le văd rostul practic, HS având garda la sol de doar 147 mm.
Nici la interior nu sunt modificări, cu excepția faptului că sistemul multimedia cu display de 12,3 inchi are câteva meniuri dedicate sistemului plug-in hybrid. Doar din meniu poți selecta modul de lucru al sistemului, EV sau HEV, tot din meniu poți trece direcția din Normal în Confort sau Sport, dintr-o altă pagină poți seta nivelul de încărcare al bateriei și chiar încălzirea acesteia la temperaturi exterioare foarte joase. Nu sunt chiar intuitiv de utilizat aceste comenzi, așa că ai nevoie să te familiarizezi puțin cu structura meniului. Ajută și asocierea unei scurtături la butoanele dedicate de pe volan.
Nu am simțit vreo diferență de spațiu interior, unde tapițeria bej este o alternativă bună la cea neagră, pentru că dă un plus de stil habitaclului bine lucrat și oricum niciuna dintre aceste două culori nu costă în plus. La nivelul portbagajului există însă diferențe. Al PHEV-ului are 441 de litri, cu 66 mai puțini decât al versiunii cu motorizare termică și chiar cu 7 mai puțini decât al PHEV-ului generației anterioare.
Confort electric
Actuala generație păstrează motorul termic de 1,5 litri, care produce acum 143 CP și 230 Nm, mai puțin decât la modelul anterior, în schimb vine cu un propulsor electric de tracțiune de 184 CP și 340 Nm, plus un altul, pe post de generator, de 150 CP, neobișnuit de puternic pentru o asemenea funcție. În total, MG eHS oferă 272 CP. Dar și mai important este faptul că bateria a crescut la 21,4 kWh, astfel că autonomia medie oficială este de peste 100 km. Surpriza plăcută a apărut încă de când am preluat mașina: 87% nivelul bateriei, 87 km autonomia electrică (cu totul, MG eHS are peste 700 km). Culmea este că nivelul bateriei scade aproape direct proporțional cu kilometrii parcurși. Timp de o zi și jumătate, motorul termic nu a pornit nici măcar o dată, și am parcurs cam 85 km doar în regim electric. Așadar, cu bateria plină, mă aștept la cei 100 km electrici promiși, mai ales că mașina consumă în jurul a 17 kWh/100 km.
În modul hibrid, valorile variază mult în funcție de stilul și mediul de mers. În aproape 450 km parcurși, consumul a fost de 5,3 l/100 km, oarecum o medie între cei 10 l pe care i-am înregistrat la viteze de autostradă și – surprinzător – cei 2 l la rularea cu grijă, prin oraș, pe distanțe scurte și în anumite condiții. Mașina se mișcă bine și în modul electric, unde accelerează susținut fără probleme, dar și în modul hibrid, în afara orașului. Aici însă, totul este să nu o grăbești prea mult, deoarece controlul tracțiunii e atât de (prea) vigilent, încât taie puterea când vrei să pleci puțin mai tare de pe loc. Apropo de asta, eHS se mișcă bine, trage mai mult electric prin intermediul cutiei sale cu două trepte, dar n-ai zice că poți conta chiar pe 272 CP. La limită, subvirare progresivă, nimic de speriat, plus frâne de încredere în regim normal, caz în care poți opta între regenerare Low sau High.
Prețul este marele atu al lui eHS comparativ cu concurența, aproape 41.000 euro în cel mai bine echipată versiune, față de cei 51.000 ai unui Tiguan eHybrid de bază, cu aceeași putere.
Text: Dan Damian/Foto: Adrian Barbu
Verdict 4 stele
Noul MG eHS impresionează prin eficiența sa în modul electric, dar, condus cu atenție, poate oferi valori bune de consum oricum ai rula. Totuși, nu pare atât de puternic pe cât spune fișa tehnică și nu este neapărat sportiv. În schimb, e spațios și confortabil.
Date tehnice
Caroserie: Berlină cu 5 locuri. L × l × h: 4670 × 1890 × 1663 mm. Ampatament: 2765 mm. Portbagaj: 441 l. Rezervor: 55 l
Tren de rulare: Suspensie fațăMacPherson, spate paralelogram deformabil. Frâne față cu discuri ventilate, spate discuri. Direcție asistată electric. Pneuri: 255/55 R 19
Transmisie: Tracțiune față, cutie automată cu două trepte
Propulsie: Motor termic benzină, L4, 2998 cm3, putere maximă 105 kW (142 CP), cuplu maxim 230 Nm. Motor electric cu funcție de propulsor/generator, putere maximă 135 kW (184 CP), cuplu maxim 340 Nm. Putere maximă totală: 272 CP. Cuplu maxim total: 365 Nm. Capacitate brută baterie: 21,4 kWh
Performanțe: 0–100 km/h 6,8 s, Viteză maximă 200 km/h, Consum mediu 0,6 l/100 km, Autonomie electrică 103 km
Preț de bază: MG eHS Exclusive 40.990 euro