Home Teste Test drive: BMW X3 M50 xDrive – Atletul

Test drive: BMW X3 M50 xDrive – Atletul

de Dan Damian
BMW X3 M50 - test drive

Am testat a patra generație BMW X3 în cea mai sportivă versiune a sa disponibilă deocamdată, BMW X3 M50 xDrive. Și avem sentimente diferite.

Foto: Adrian  Barbu

La 21 de ani de la apariția primului SUV BMW de clasă medie s-a ajuns la a patra generație. Iar asta înseamnă că acest model a respectat la virgulă durata de viață, cumva standard, a unei generații. 7 ani. Actualul model trece însă la un alt limbaj de design și aici sunt multe chestii de discutat. Noul model abordează diferit designul din noua eră a constructorului german, în ideea de a diferenția substanțial imaginea modelelor din clase diferite. O idee foarte bună, nimeni nu vrea ca X1, X3 sau X5 să arate la fel, bazându-se doar pe dimensiuni diferite. Însă rezultatul nu poate fi pe placul tuturor. Este și cazul lui BMW X3. În mare parte, problemele sunt la nivelul părții frontale, mai exact la nivelul farurilor. Linia fluidă, rotundă, din partea inferioară a acestora arată destul de ciudat atunci când te gândești la linia clară, mai dură, a generațiilor de până acum.

Mai mult, faptul că un unghi foarte închis, ca un punct, se unește cu grila tipică BMW creează imaginea unui model atipic comparativ cu toate celelalte BMW-uri. Aici este o chestie de genul îți place sau nu – părerea mea este că se putea mai bine. Grila față pare că este a unul model electric. De ce? Simplu, este masivă, puternică la nivel vizual, dar pare închisă. Chiar este, și cea superioară, dar și cea inferioară, atunci când nu este nevoie de răcire. Însă, atunci când este nevoie, fantele se deschid automat. Mai există un aspect discutabil – silueta laterală. Noul X3 pare un break umflat, din această poziție. Nu mai există acea linie descendentă a hayonului, totul este mai compact desenat. În schimb, stopurile cu LED arată bine cu incursiunea lor în forma literei V pe lateralul caroseriei. Caroserie care este cu 42 mm mai lungă (4.755 mm), dar cu 16 mm mai scundă (1.660 mm) decât cea a generației anterioare.

BMW X3 M50 - test drive

În principal, noul BMW X3 arată mai compact, mai jos și mai dinamic decât predecesorul său, dar asta nu înseamnă neapărat că arată mai bine. Ține de gusturile fiecăruia. Și-l vom avea așa, cu motorizări care implică și propulsoare termice (benzină, diesel și PHEV) probabil pentru încă 7 ani. De la finalul anului viitor, BMW iX3 va fi primul model (electric) construit pe noua platformă electrică Neue Klasse. Și designul său nu va avea nimic de-a face cu ceea ce vedeți în aceste fotografii.

BMW X3 M50 - test drive

 

Altă generație

De interior. Noul BMW X3 se prezintă cu un layout complet schimbat la nivelul habitaclului. În primul rând, ai la dispoziție, sub același display, un tablou de bord de 12,3 inchi și un display de 14,9 inchi pentru sistemul multimedia. Nu este vreo noutate – doar pe acest model -, dar se mișcă excelent, chiar dacă în trecut am criticat viteza de reacție la comenzi a acestui sistem de operare, construit pe baza Android. Însă, în acest caz, nu avem nimic de reproșat la capitolul viteză. Întotdeauna m-am întrebat cum poți folosi toate funcțiile pe care le oferă acest OS9. Nu prea poți. Doar dacă ești utilizator pe termen lung, ceea ce nu este cazul nostru. Pur și simplu sunt o mulțime de aplicații, numeroase funcții, destul de puțin customizabile, dar… foarte multe. Excelent, înseamnă că nu te plictisești, ai multe de învățat, chiar și la luni de zile după ce folosești zilnic mașina. La primul contact, după ce vezi acest display bine integrat în planșa de bord, sesizezi imediat legătura dintre uși și mașină.

La extremitățile planșei de bord ai, de fiecare parte, câte un modul triunghiular care face legătura dintre ele. Este destul de mare și, pe partea portierei șoferului, include o zonă tactilă, de la care poți ajusta, prin slide sau prin atingere, nivelul fluxului de aer care să curgă prin aeratoarele fixate pe planșa de bord. Plus butoanele (tactile) de blocare/deblocare a ușilor și setările de configurare a celor două poziții ale scaunului. În dreapta, ai, poziționat în oglindă, același modul, doar cu setările aeratorului. Integrat în acest triunghi este mânerul de deschidere a ușilor față. Iar acest modul este subliniat de o linie generoasă care se luminează în funcție de modul de condus selectat sau alte preferințe, ca parte al sistemului de luminare ambientală.

BMW X3 M50 - test drive

În partea de jos a consolei centrale este pad-ul de încărcare wireless a telefonului mobil, completat de suporturile pentru pahare/sticle. Între acestea, este o… excrescență triunghiulară, nu știu cum să-i zic altfel, care are sigla M, pe acest model condus de noi. Arată puțin ciudat și este inserată într-o zonă de plastic tare. De asemenea, noul BMW X3 se mândrește cu o linie de producție/reciclare cu foarte puține emisii. Ca urmare, pe planșa de bord veți vedea (ca la Mini) o textură interesantă. Este făcută din plastic reciclat, arată bine, se simte bine la atingere, iar BMW spune că este simplu de curățat și întreținut. O găsim și în partea superioară a portierelor. Scaunele pe care le vedeți sunt din piele ecologică, BMW a renunțat la pielea naturală pentru acest model, la fel și la crom. Nu în ultimul rând, mașina noastră de test are plafon panoramic – nu mai există opțiunea unei trape.

Putere. Și sunet

Acesta este un BMW X3 M50 xDrive, cel mai puternic din actuala gamă. Vă întrebați ce se întâmplă cu X3 M? La momentul la care scriu acest articol, nu știm dacă va mai exista sau nu. Așa că modelul de top este M50, care vine cu un L6 de 3 litri, turbo, care produce 381 CP și 540 Nm. Este, dacă vreți urmașul lui M40i xDrive, care avea 20 CP și 40 Nm mai puțin, din același L6 de 3 litri. Pentru un SUV ceva mai mult decât sport, cei 381 CP sunt suficienți.

Doar că, oficial, sunt 398 CP și 580 Nm, dacă luăm în calcul și sistemul mild-hybrid cu motor electric de 18 CP și 200 Nm, plus baterie de 0,96 kWh (brut). Mașina asta este o sportivă excelentă, cu performanțe asemenea. 4,6 secunde până la 100 km/h se simt exact cum sună. Accelerațiile sunt foarte bune, te fac să te simți la volanului unui adevărat M (deși acesta este un semi-M), iar cutia automată cu 8 trepte și convertizor de cuplu arată (iar) că n-ai nevoie de dublu-ambreiaj ca să oferi performanță de top. Îmi place că te poți juca cu setările mult mai mult decât în cazul altor modele.

De exemplu, în modul Sport, poți avea cutia în modul normal sau sport. Dar în sport poți selecta, de la padele, și modul manual. Caz în care… pur și simplu nu schimbă automat. În kick-down se chinuie să accelereze de la 50 km/h în treapta a opta sau – din contra – se lovește de limitatorul de turație în orice treaptă. Practic, te învață să-ți asumi responsabilitatea și să înveți să conduci cum trebuie.

BMW X3 M50 - test drive

Suspensia este, evident, orientată către sportivitate. În modul Efficiency te scutură puțin peste denivelări, sare oarecum peste limitatoarele de viteză de pe asfalt, dar nu te obosește la drum lung. În modul Sport, însă, nu prea mai face compromisuri. Ține excelent acest SUV de peste două tone. Virajele luate tare se soldează cu o alunecare (deseori cu toate roțile) pe care o simți, dar într-un mod care nu te face să dai înapoi, pentru că nu-ți dă vreo senzație de nesiguranță. DSC-ul intervine progresiv în acest mod, nu-ți taie din putere decât gradual, astfel încât să nu te îneci în mijlocul virajului. Excelente setări! Este adevărat că acest comportament pe care vi-l descriu este cu pneuri de iarnă, pe jante de 20 inchi, deci pleacă mai ușor.

Patru ture mai tari pe o secțiune cu patru viraje și pneurile miroseau deja. Este fascinant să poți conduce așa un SUV. Și sunetul! În numărul anterior al revistei vă spuneam că sunt dezamăgit de sunetul (real), chiar și prin patru țevi de eșapament, al modelului M135. Păi, aici nu e cazul. Da, ai sunet în boxe și la BMW X3 M50 – tot cu patru țevi de eșapament – este exagerat (îl poți anula din setări), dar ajunge să auzi mașina din exterior ca să-ți dai seama că vorbim despre cu totul altceva. Oricât de izolată fonic ar fi mașina asta, totuși ai un 6 cilindri sub capotă. Așa că o auzi venind de departe, sună rotund, frumos, întărâtat, cu pocnituri la retrogradare. Ca-n vremurile bune. Frânele M Sport, standard, sunt excelente, oțel, dar unul generos în dimensiuni, îți trebuie mult ca să-l obosești. Consumul? Bun pentru asemenea cilindree și performanțe: 9,2 l/100 km la 130 km/h și cam 12 l/100 km în oraș, dacă ești blând cu accelerația.

BMW X3 M50 - test drive

Nu mai este nevoie să vă spun că prețurile sunt la un alt nivel, de neimaginat în urmă cu 10 ani, de exemplu. Este valabil pentru toți, nu doar pentru BMW. Vreau doar să vă spun că BMW  X3 M50 pornește de la 80.563 euro, iar modelul testat are echipamente opționale de 15.552 euro. Așadar, la 96.115 euro, este la aproape 4.000 euro distanță de un M3 sedan de 530 CP.

Verdict: 4,5 stele

Prețul și unele probleme de design nu-l recomandă neapărat pentru 4,5 stele. Dar performanțele o fac. X3 M50 se conduce excelent și sunetul este asemenea. Solid, rapid, cu comportament predictibil, este o plăcere să-l conduci tare. Da, este (prea) scump, dar te cucerește imediat cu dinamica sa foarte bună.

Date tehnice

Caroserie:
SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4755 × 1920 × 1660 mm. Ampatament: 2865 mm. Portbagaj: 570 l. Rezervor: 65 l
Tren de rulare:
Suspensie față tip MacPherson, spate tip paralelogram deformabil. Frâne cu discuri ventilate față/spate. Direcție asistată electric. Pneuri față 255/45 R 20, spate 285/40 R 20
Transmisie:
Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte
Propulsie:
Motor termic benzină, L6, 2998 cm3, putere maximă 280 kW (381 CP)/5200–6250 rpm, cuplu maxim 540 Nm/1900–4800 rpm. Motor electric cu funcție de generator, putere maximă 13 kW (18 CP), cuplu maxim 200 Nm. Putere maximă totală: 293 kW (398 CP). Cuplu maxim total: 580 Nm. Capacitate brută baterie: 0,96 kWh
Performanțe:
0–100 km/h    4,6 s,
Viteză maximă 250 km/h,
Consum mediu WLTP            7,7 l/100 km
Preț de bază:
BMW X3 M50 80.563 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.