Climatizare automată vs aer condiționat manual – avantaje și dezavantaje ale celor două instalații și explicații privind modul lor de funcționare.
În ziua de azi, nimeni nu mai poate trăi fără instalația de aer condiționat. Mai ales vara, o astfel de dotare este absolut necesară pe orice mașină. Însă dacă vorbim de climatizare automată vs aer condiționat manual, trebuie să facem câteva precizări legate de modul de funcționare al celor două instalații.
Semnificația tuturor martorilor din bordul unui autoturism
Atunci când achiziționăm o mașină nouă sau una second hand ar fi bine să fim la curent cu avantajele și dezavantajele când discutăm de climatizare automată vs aer condiționat manual. Care sistem de climatizare este totuși mai eficient pentru mașină? Unii aleg o instalație clasică manuală de A/C datorită funcționării mai simple și a costurilor de reparație mai mici. Însă mașinile moderne se laudă cu instalații de climatizare automate din ce în ce mai sofisticate, cu mai multe zone pentru reglarea temperaturii.
Climatizare automată vs aer condiționat – cum funcționează o instalație manuală A/C
Orice instalație de aer condiționat funcționează după același principiu. Odată pornită, este angrenat compresorul instalației. Acesta are rolul de a utiliza freonul pentru a răci aerul care intră în mașină. Aerul condiționat manual este cel mai răspândit tip de instalație și cel mai ușor de reparat, în cazul în care apar probleme. Poate fi reglată viteza aerotermei. Totodată, poate fi reglată cu o oarecare precizie și temperatura aerului ce intră în habitaclu. Mașinile mai recente cu instalație manuală de aer condiționat au și câteva trepte prestabilite privind temperatura pe care o pot ajusta la interior.
Climatizare automată vs aer condiționat – cum funcționează o instalație de climatizare automată
Climatizarea automată are marele avantaj de a permite stabilirea temperaturii dorite la interior. Instalația va regla fluxul de aer astfel încât să mențină temperatura dorită. Reușește să facă acest lucru folosing o serie de senzori din habitaclu care detectează modificările de temperatură. În ziua de azi, există mașini ce permit reglaje pe mai multe zone. Cele mai multe permit reglajul temperaturii pe două zone, dar există și instalații mai complexe ce permit reglajul pe trei, sau chiar patru zone. Dezavantajul lor major, în afară de prețul inițial de achiziție, este reprezentat tocmai de acei senzori. Dacă unul sau mai mulți se strică, atunci climatizarea automată nu va mai funcționa în parametri.
Comentarii închise.