Constructorul auto olandez Spyker specializat pe modele sport exclusive plănuiește o nouă revenire în anul 2022. După mai multe falimente, compania, care a fost fondată de Victor Muller în 1999, are un nou investitor care dorește să revigoreze acest brand.
În noiembrie 2020, constructorul olandez Spyker plănuia o nouă revenire. Producția fabricii ar fi trebui să înceapă din nou în 2021 cu banii de la un investitor rus. Întrucât administratorul insolvenței a așteptat în zadar ca Victor Muller să-și achite datoriile, urmau să fie vândute drepturile de marcă ale constructorului de automobile sport. Fondatorul companiei, Muller, a continuat să lupte pentru compania sa. Acum se pare că există progrese pentru demararea producției. După cum a anunțat conducerea Spyker, la începutul anului 2022, a fost întocmit un nou program de producție și au fost găsiți noi investitori. Aceștia din urmă, însă, sunt aceiași care și-au dorit să revigoreze brandul olandez încă din anul 2021.
Deci, din nou ca investitor se află Boris Romanovich Rotenberg, un om de afaceri rus și confident al președintelui rus Putin și fondator al echipei de curse SMP. De asemenea, deține producătorul de modele de curse BR Engineering, care, printre altele, a construit primul prototip rusesc LMP1. Michail Pessis, cu compania sa R din Trier care este specializată în tuning-ul automobilelor sport, precum și în vânzarea și exportul de modele tuning, de la mărcile Lorinser, Mansory sau Techart, va fi și el cooptat în această afacere. În același timp, acesta este coproprietar la firma SMP Racing Monaco și proprietar al firmei Milan Morady SA din Luxemburg, care comercializează accesorii de lux. Milan Morady și BR Engineering au construit eleronul special pentru modelul Spyker C8 într-o „conversie BR” în urmă cu câțiva ani.
Noul program de producție prevede producerea modelelor Spyker C8 Preliator, Spyker D8 Beijing-Paris și Spyker B6 Venator. Aceste modele au fost incluse și în planificarea pentru anul 2021. Lucrările de dezvoltare pentru noile modele urmează să aibă loc în Germania iar structura caroseriei din carbon va fi fabricată în Rusia. Asamblarea finală a noilor modele Spyker este planificată în fabrica Spyker din Olanda. Acolo urmează să fie construit și un centru de service, care va fi completat de alte centre de service pe Coasta de Azur franceză și într-o locație în apropierea granițelor cu Belgia, Franța și Luxemburg. Departamentul de finanțe, contabilitate și control al lui Spyker este operat din Luxemburg. CEO-ul lui Spyker urmează să fie Victor Muller. În ceea ce privește unitățile, binecunoscutul V8 cu combustie rămâne deocamdată singura opțiune pentru propulsia modelelor Spyker dar conducerea firmei se gândește și la unități hibride pentru viitor. Cu toate acestea, noile planuri sunt însoțite de o oarecare întârziere pentru că noul acord de cooperare nu a fost încă semnat.
Administratorul de insolvență al lui Spyker a așteptat până în anul 2021 plăți restante de peste 800.000 EUR. Pentru a satisface pretențiile creditorilor, drepturile comerciale Spyker ar fi trebui vândute unor terți. Administratorul insolvenței a dorit să fi identificat deja părțile interesate. Odată cu vânzarea drepturilor de marcă, Muller nu a mai fi putut produce automobile sub această denumire.
Scurt istoric: În anul 1999, Victor Muller a reușit să își asigure drepturile asupra mărcii Spyker, care a fost întreruptă încă din anul 1926, iar din toamna anului 2005 a înființat o unitate de producție pentru Spyker C8 împreună cu Karmann în Zeewolde, Olanda. Din motive de costuri, producția a fost mutată în Coventry, Marea Britanie începând cu anul 2009. La sfârșitul anului 2006, Spyker a cumpărat echipa de Formula 1 Midland F1 iar în 2007 a participat în premieră ca Spyker F1. Un an mai târziu, echipa de Formula 1 a fost vândută din cauza dificultăților financiare și a reapărut ca Force India.
În anul 2010, constructorul olandez Spyker care era deja îndatorat, a preluat producătorul auto suedez Saab de la General Motors. Cerințele de capital ale lui Saab urmau să fie finanțate prin vânzarea afacerii cu mașini sport a lui Spyker către investitori privați. Acest lucru a eșuat și furnizorii au oprit livrările parțiale pentru producția Saab în 2011. În decursul acesteia, diverși investitori chinezi și americani cu participații au avut mai mult sau mai puțin succes. Pe data de 18 decembrie 2014, Spyker a intrat în faliment. Cu toate acestea, șase luni mai târziu, au fost din nou solvenți și au prezentat modelul sport coupe C8 Preliator la Salonul Auto de la Geneva din 2016 și un model roadster C8 Preliator Spyder în 2017. După prezentarea acestor două modele, brandul olandez a intrat din nou într-un con de umbră.
Cu doi investitori puternici, marca ar trebui să repornească din nou producția. După trecutul plin de evenimente mai puțin favorabile, conducerea constructorului olandez de modele sport dorește să revină pe piață. Victor Muller va continua să conducă de pe poziția de manager, însă, noii investitori încă nu au semnat contractele de angajament, aceeași care au dorit să revigoreze Spyker încă din 2021 dar apoi s-au retras.
Foto: Spyker








