Home Știri Crash-test Dacia Spring: o singură stea la testele EuroNCAP

Crash-test Dacia Spring: o singură stea la testele EuroNCAP

de Dan Damian
Crash test Dacia Spring EuroNCAP

Primul model electric Dacia, Spring, a fost testat de EuroNCAP și a primit o singură stea, penalizările fiind în special pentru protecția șoferului și lipsa sistemelor de asistență.

Așa cum era de așteptat, Dacia Spring a trecut prin testele EuroNCAP, după ce livrările au demarat în toată Europa. Rezultatul de o stea nu este chiar surprinzător, având în vedere standardele actuale ale EuroNCAP, dar și rezultatul de două stele obținut de noile Logan/Sandero tot în acest an.

Trebuie menționat faptul că Dacia Spring este o versiune adaptată pentru piața europeană a modelului Renault K-ZE vândut din 2019 pe piața chineză. Aceste adaptări, ne-au confirmat oficialii Dacia, includ și o serie de ranforsări speciale, tocmai pentru a respecta normele de siguranță europene.

Deși rezultatul de o singură stea pare dezastruos, sunt mai multe nuanțe. Dacia Spring a obținut un procentaj de 49% pentru protecția adulților, 56% pentru protecția copiilor, 39% pentru protecția pietonilor și 32% pentru sistemele de asistare.

Unde au fost problemele?

Habitaclul a rezistat destul de bine la impactul frontal cu bariera fixă, pe toată lățimea mașinii, dar a fost penalizat faptul că portiera s-a deschis greu după impact. În special la nivelul pieptului șoferului a fost înregistrată o compresie prea mare, la fel și la nivelul pelvisului, iar faptul că Spring nu are airbag central a fost considerat un minus, deși acest tip de airbag este încă destul de puțin prezent chiar și în clasele superioare. La impactul din spate, tetierele față au oferit o bună protecție, dar oficialii EuroNCAP spun că cele din spate au o problemă de geometrie și nu protejează prea bine capul pasagerilor.

De câțiva ani, EuroNCAP insistă progresiv pe sistemele de siguranță activă și aici a pierdut mult Dacia Spring. Modelul electric Dacia nu are asistare la rularea pe bandă, iar sistemul AEB (frânare automată) este standard, dar nu detectează decât mașini, nu și pietoni sau bicicliști. În plus, nu a funcționat întotdeauna optim în testele EuroNCAP, astfel că, doar la acest capitol, Spring a obținut 2,9 puncte din 6 posibile.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.