Home Știri Cum poți testa bateria unui EV sau PHEV

Cum poți testa bateria unui EV sau PHEV

de Dan Damian
test baterii DEKRA România

DEKRA România a organizat un eveniment demonstrativ de testare rapidă a bateriilor mașinilor electrificate.

Sunt deja câțiva ani buni de când mașinile electrice se vând în volume tot mai mari, ceea ce înseamnă că se formează deja o piața tot mai consistentă de automobile second-hand. Un aspect bun pentru electrificare, deoarece poți cumpăra un EV rulat la prețuri accesibile, doar că punctul cel mai sensibil al unei mașini electrice, bateria, îi face pe mulți să fie reticenți. Cum o poți verifica, pentru a-i afla, exact ca la un telefon, starea de sănătate (SoH)? O primă variantă ar fi să o duci într-un service oficial al mărcii, doar că procesul durează, iar rezultatul nu este mereu foarte clar exprimat, adică primești un raport pe care trebuie să-l descifrezi.

test baterii DEKRA România

DEKRA propune însă o altă variantă, un test rapid, care nu durează mai mult de 15 minute, realizat cu ajutorul unui mic dispozitiv conectat la portul OBD al mașinii. Singurele condiții sunt ca temperatura bateriei să fie în anumiți parametri, iar nivelul de încărcare al acesteia să fie între 40 și 80%.

În cazul acestui test rapid dezvoltat de către DEKRA, know-how-ul esențial constă în capacitatea de a interpreta valorile măsurate. După testele static și dinamic (accelerare puternică pe distanță mică), valorile măsurate sunt evaluate pe baza acestor parametri specifici tipului de mașină, rezultatul având o marjă de eroare minimă, de circa 2%.

test baterii DEKRA România

În prezent, lista de vehicule pentru care DEKRA poate oferi un test rapid cuprinde peste 70 de modele. Acestea includ modele de volum de la diverși producători germani și europeni (VW, Mercedes-Benz, BMW, Renault), dar și, de exemplu, mărci asiatice (Kia, Hyundai). Până la finalul anului, cu acest dispozitiv vor putea fi testate peste 100 de modele electrice și PHEV.).

Nu mai puțin de 14 mașini electrice și PHEV au fost testate la circuitul AMC Kart, din Tunari, vedeta fiind un VW ID.3 cu aproape 48.000 km parcurși, care a arătat că puțină grijă la încărcările uzuale îți pot păstra bateria la 100% din capacitate și după acest rulaj.

Produsul dezvoltat de DEKRA este destinat companiilor de leasing, companiilor naționale de vânzări și marilor dealeri auto.

„Vânzarea de mașini electrice crește exponențial, așadar tranzacționarea celor rulate are nevoie de un produs precum cel dezvoltat de către DEKRA pentru determinarea precisă și rapidă a stării de sănătate a bateriei. Testul rapid de baterie pentru mașinile electrice permite o evaluare corectă a valorii acestora, astfel încât toate părțile implicate în procesul de vânzare-cumpărare vor beneficia de tranzacții sigure“, spune Ionuț Muntean, directorul executiv al DEKRA România.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.