Home Teste Test comparativ: Dacia Logan vs Citroën C-Elysee și Seat Toledo

Test comparativ: Dacia Logan vs Citroën C-Elysee și Seat Toledo

de

La prima generație, Dacia Logan era văzută ca o alternativă la mașinile second hand mai titrate. Acum, optica s-a mai schimbat, iar o parte a concurenței a coborât ușor ștacheta, încercând chiar să atragă din clienții modelului autohton. Astfel, Citroën C-Elysée și Seat Toledo concurează, in extremis, cu versiunile de top ale lui Logan.

_RBC0429

Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș

La început, totul se rezuma la bani. În 2004, când a fost lansată prima generație Dacia Logan, prețul avantajos era principalul argument în favoarea modelului autohton. Aproape nimeni nu se uita la performanțe, confort, finisaje sau design, iar concurența nu vedea o amenințare prea mare în această mașină simplă în cel mai autentic sens al cuvântului. Cu timpul, vânzările Dacia au depășit însă și cele mai optimiste așteptări și deja se contura un nou segment de nișă, acela al autoturismelor accesibile, cu caroserie sedan și dimensiuni între clasa mică și compactă. Mai mult, deși la vremea respectivă existau câțiva concurenți cu trăsături similare, Logan a fost primul succes notabil al unei mașini de buget pe piețele occidentale.

Prima măsură luată de unii producători re­putați ai lumii auto pentru a contracara expansiunea Loganului a fost păstrarea în producție a unor modele mai vechi, fie ele în trei volume sau nu, în paralel cu noile generații. Acum, competiția s-a mai îndârjit și asistăm la lansarea unor mașini complet noi care vizează cam aceeași clienți. Citroën C-Elysée și Seat Toledo sunt două exemple cât se poate de concrete în acest sens și, chiar dacă au un preț ceva mai mare, nu putem scăpa din ve­­dere filosofia similară. De partea cealaltă, nici Dacia nu s-a culcat pe laurii vânzărilor bune, ci a urmat un program continuu de îmbunătățiri. Cu pași mici, Logan a ajuns să condimenteze simplitatea constructivă cu soluții tehnice moderne, un design plăcut și o atenție mai mare pentru detalii. Astfel, am ajuns în situația în care nu mai pare total deplasat să raportăm a doua generație Logan la modelele unor constructori mult mai titrați.

Dacia Logan – accesibilă, dar și modernă

În continuare, prețul rămâne atuul de bază al mașinilor marca Dacia.  Cea mai ieftină versiune Logan costă 6690 de euro, cu aproximativ 200 mai mult decât modelul anterior, dar include în echiparea de bază ABS, ESP și patru airbaguri.  Totuși, cine dorește un automobil demn de vremurile în care trăim, cu aer condiționat, motor decent și finisaje mai bune la interior, trebuie să se orienteze către versiunea 0.9 90 CP Laureate, care costă 9800 de euro. Chiar și aici ar mai fi de adăugat vopsea metalizată (300 de euro), pachet Securitate – senzori spate la parcare, tempomat/limitator de viteză și volan îmbrăcat în piele (400 euro) – sau pachet Look – jante de aliaj de 15 inchi și geamuri spate electrice (300 euro) – și sistem de navigație Media Nav cu ecran tactil de 7 inchi (300 euro). Trăgând linie și adunând, ajungem la suma de 11.100 de euro, ceea ce nu mai pare chiar atât de departe de prețul afișat de celelalte modele din acest test. Deci, s-ar putea pune problema dacă merită un efort financiar suplimentar și să renunțăm la câteva opționale pentru a înlocui sigla Dacia cu Citroën sau Seat.

Defecțiuni frecvente la Dacia Logan. Raport DEKRA

La interior, Logan se prezintă mai bine decât în trecut, dar nu reușește să mascheze în totalitate preocuparea de a menține costurile de producție la un nivel cât mai mic. În continuare, bordul lasă aceeași impresie de simplitate, chiar dacă integrează un sistem multimedia modern și are câteva accente cromate care mai șterg monotonia, iar materialele folosite la finisare sunt la fel de tari, în ciuda aspectului mai plăcut. Comenzile pentru acționarea geamurilor au rămas tot pe consola centrală și nici poziția la volan nu este foarte comodă. În schimb, caroseria înaltă îi bucură pe pasageri cu o bună senzație de spațiu, locurile din spate sunt mai încăpătoare decât la concurență și insonorizarea nu mai ridică probleme.

La drum, trenul de rulare impresionează prin conștiinciozitatea cu care absoarbe întreaga gamă de gropi, de la cele mici și dese la cele mari și dure, iar articulațiile nu comentează deloc. În contrapartidă, Logan nu e un sportiv autentic pe viraje, dar se descurcă onorabil, fenomenul subvirării apărând târziu, iar în lipsa unor acțiuni de bun-simț din partea celui de la volan, intervine prompt și sistemul ESP. Noul motor de 0,9 litri și cu supraalimentare turbo, regăsit și sub capota modelor Renault Clio și Captur, se achită decent de sarcini, chiar dacă nu prea își respectă cuvântul dat în fișa tehnică, unde se spune că are un consum mixt de doar 5,2 l/100 km. În practică, la solicitări mai mari, nu sunt excluși nici chiar 8 l/100 km, dar se poate rula lejer și sub 6 litri.

Citroën C-Elysée – rafinat și confortabil

Propunerea francezilor mizează pe o imagine mai bună decât suntem obișnuiți la această categorie de preț. Grila radiatorului utilizează mult crom, liniile caroseriei conturează o siluetă elaborată, iar detaliile de design nu au fost tratate deloc cu indiferență. Aceeași abordare o întâlnim și în habitaclu, unde regăsim cel mai aspectuos bord din acest test. Din păcate, preocuparea evidentă pentru estetică nu prea a mai lăsat loc detaliilor practice de bază, așa că spațiile de depozitare lipsesc aproape cu desăvârșire. Desigur, ușile din față dispun de buzunare, dar nu este indicat să „parcați“ telefonul mobil sau orice alt obiect în ele, pentru că tendința naturală este să alunece către spate, într-o zonă aproape inaccesibilă. Cu o frână bruscă, le puteți readuce în poziția inițială, dar s-ar putea să nu fie o soluție prea sigură în trafic. În rest, nu prea avem de ce să ne plângem. Butoanele sunt grupate ordonat și logic, manetele din jurul volanului le cunoaștem deja de la alte modele mai vechi, iar poziționarea comenzilor pentru acționarea geamurilor la baza bordului e uzuală în acest segment. Deși volanul are reglaj doar pe verticală, poziția de condus nu este afectată foarte mult din această cauză, în schimb, pe locurile din spate, stai ceva mai înghesuit decât te-ai fi așteptat. Nici în ceea ce privește dotările, C-Elysée nu prea impresionează, aerul condiționat automat sau vreun sistem de navigație neregăsindu-se pe lista de opționale.

Cu un motor aspirat de 1,6 l și 115 CP, C-Ely­sée accelerează cel mai repede până la 100 km/h. Din habitaclu, se simte efortul depus, dar cilindreea mare își spune cuvântul la fiecare apăsare mai accentuată a accelerației. Cutia de viteze se rezumă la doar cinci trepte, are o cursă a schimbătorului lungă cât o zi întreagă de muncă și nici precizia nu merită lăudată. Partea bună e dată de consumul de combustibil care nu depășește foarte mult valoarea de 6,5 l/100 km indicată în fișă. Acesta este destul de constant și se situează în zona 7,5–8 l/100 km, fiind destul de aproape de cel al Loganului, în condiții de rulare solicitante.

Citroen C4 Picasso are parte de o reclamă inedită

Din perspectiva trenului de rulare, iuțeala motorului e anesteziată de niște amortizoare extrem de moi, care permit caroseriei să se încline evident pe viraje. Chiar dacă s-a acordat o atenție deosebită confortului, neglijându-se teribil dinamica, trecerea peste denivelări nu este nici silențioasă, nici foarte lină. Concluzionând, la volanul lui C-Elysée e recomandat să abordați cu curaj depășirile și cu timiditate virajele, nici direcția nefiind prea strălucită.

Seat Toledo – scump, dar riguros

Comparativ cu León, chiar și generația precedentă, Toledo coboară clar standardele în materie de finisare și confort. În schimb, este o mașină foarte bine construită din punct de vedere tehnic. Obiectiv vorbind, nu prea ai ce să îi reproșezi, cu excepția plasticului prea dur al bordului și designului simplificat la extrem. La volan, stai foarte bine, jos și cu o susținere laterală bună, bordul ordonat are un aer eminamente nemțesc, iar portbagajul imens și având deschidere cu hayon e de departe cel mai practic.  În spate, nu ai atât loc ca în Logan, dar bancheta este mai bine configurată. În plus, lista de opționale nu a omis nicio dotare contemporană, de la climatizarea automată până la sistemul stop/start, incluzând și sistem de navigație.  Butoanele geamurilor sunt poziționate la locul lor, adică pe panoul ușii, versiunile superioare de echipare dispun de numeroase comenzi pe volan, iar finisarea pare cea mai bună.

De asemenea, motorul 1.2 TSI este modern și foarte eficient. În viața de zi cu zi, e mai economic decât rivalii săi, mai rafinat și pune serios umărul la treabă atunci când este solicitat, cuplul maxim de 175 Nm fiind disponibil între 1550 și 4100 rpm. Singura scăpare o reprezintă cuplul destul de mic în jurul ralantiului, care poate sabota plecările de pe loc atunci când ambreiajul și accelerația nu sunt acționate corespunzător. În completarea performanțelor bune ale propulsorului vine și cutia de viteze manuală cu șase trepte și o timonerie excelentă a schimbătorului.

Seat Leon Cupra, informații complete și imagini oficiale

Fiind un reprezentant al unei mărci cu accente sportive, trenul de rulare neglijează ușor confortul în favoarea dinamicii. Pe viraje, Toledo are un comportament mult peste concurența din test, este sigur și predictibil, iar direcția are cel mai bun feedback. Reversul medaliei se vede însă pe drumurile cariate și care nu au mai trecut pe la dentist, unde se simte o ușoară nervozitate. Nu e deloc un comportament care să devină enervant, ci mai degrabă unul care să te facă să nu tânjești după ceva mai sportiv.

ams 07/2013

Concluzii

Dacă latura financiară este singura care dictează achiziția unei mașini, atunci Dacia Logan este cea mai bună soluție, indiferent de versiunea de motorizare sau echiparea aleasă. Prețul este imbatabil, habitaclul poate găzdui fără eforturi cinci pasageri, portbagajul înghite multe bagaje, iar dotările sunt mai mult decât decente. De asemenea, nici trenul de rulare, nici motorul nu fac deloc o figură proastă, cu singurul amendament că, la solicitări intense, consumul de combustibil este cam mare.

Citroën C-Elysée este o propunere ideală pen­tru cei care încearcă să iasă din rând. Ca întotdeauna, marca franceză s-a poziționat ușor diferit acordând mai multă atenție laturii estetice și impresiei generate, decât aspectelor practice. În ciuda concepției mai vechi, motorul se descurcă bine, dar trenul de rulare neglijează prea mult dinamica în favoarea confortului. În cazul în care este posibil un efort financiar suplimentar, Seat Toledo e mașina de luat.  Fără a încerca să atragă prin detalii sau finisaje care îți iau ochii, aceasta este o propunere foarte corectă și consistentă. Platforma tehnică e bine pusă la punct, iar majoritatea dotărilor de confort moderne pot fi comandate.

Acum, mai rămâne să existe și clienți dispuși să cumpere, având în vedere că acest segment auto este cel mai lovit de situația economică actuală. Paradoxal, când oferta chiar a devenit interesantă, vânzările nu se mai ridică la nivelul așteptărilor. Dar să fim optimiști, pentru că la finalul oricărui tunel există o luminiță!

Dacia Logan

+ Preț foarte bun

+ Tren de rulare echilibrat

+ Spațiu interior generos

Consum mare la solicitări

Design fad la interior

Materiale cam slabe calitativ

Seat Toledo

+ Platformă tehnică bună

+ Bord ergonomic

+ Portbagaj practic

Preț destul mare

Materiale dure folosite la finisare

Suspensii cam tari

Citroën C-Elysée

+ Design elaborat

+ Motor decent

+ Consum în limite normale

Amortizoare mult prea moi

Lipsă spații de depozitare

Articulații ușor zgomotoase

Articole similare

Comentarii închise.