Home ȘtiriIndustrie Dieselgate – Volkswagen primește 287,8 milioane euro de la foștii manageri

Dieselgate – Volkswagen primește 287,8 milioane euro de la foștii manageri

de Dan Damian
Martin Winterkorn

Cel mai mare scandal din industria auto, cunoscut acum ca Dieselgate, produce încă efecte. VW va primi compensații de la foștii manageri.

Grupul Volkswagen a ajuns la o înțelegere cu foștii manageri de top ai companiei, care vor plăti compensații pentru scandalul emisiilor de noxe ale motoarelor TDI. La aproape șase ani de la momentul 2015, când EPA a descoperit că Volkswagen utiliza un soft care asigura nivelul acceptat de oxizi de azot doar în condiții de laborator, în rest emisiile fiind și de 35 de ori mai mari, compania germană primește despăgubiri atât de la fostul CEO Volkswagen, Martin Winterkorn, cât și de la ceilalți oficiali de rang înalt aflați atunci în funcții. De fapt, mare parte dintre compensații, care totalizează 287,8 milioane de euro, vor fi plătiți de societățile de asigurare ale celor vizați.

Suma, deși poate părea una mare, este doar una simbolică, în condițiile în care Volkswagen a calculat că scandalul Dieselgate i-a costat mai mult de 32 miliarde de euro.

Acordul, realizat după îndelungi negocieri, purtate pentru a evita procese civile de lungă durată, îl va costa pe fostul CEO al mărcii Volkswagen, Martin Winterkorn, 11,2 milioane euro (aproximativ salariul anual al acestuia, pe când era în funcție). Fostul șef Audi, Rupert Stadler a acceptat să plătească 4,1 milioane euro, iar fostul membru al consiliului de administrație Porsche, Wolfgang Hatz, are o notă de plată de 1,5 milioane euro. Și fostul manager Audi, Stefan Knirsch, este pe listă cu un milion euro. Aceste sume sunt însă plătite din buzunarul celor vizați și restul, de până la aproape 288 milioane euro, de către companiile de asigurări. Dintre cei vizați de discuțiile legate de compensații pentru acest scandal, doar fostul membru al board-ului Audi, Ulrich Hackenberg, nu a acceptat înțelegerea, astfel încât va fi vizat de un proces civil intentat de Audi AG.

Martin Winterkorn a fost acuzat de declarații false și neglijență în serviciu. Fostul CEO a omis unele detalii și chiar a tergiversat aflarea adevărului atunci când a fost chestionat în legătura cu practicile de a manipula emisiile de oxizi de azot ale motoarelor TDI.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?