Vehiculele electrice sau hibride au prins deja mult teren în fața mașinilor convenționale. Drept urmare, era inevitabil să nu apară și competiții special dedicate pentru acestea. Astfel, Consiliul Județean Harghita, ADI SIMD Harghita și Asociația Club Sportiv AT MOTORSPORT au dat startul primului concurs de îndemânare pentru autovehicule eco denumit Electric Feel.
Cu ocazia acestei competiții, la Remetea, au fost aduse în atenția publicului două investiții importante pentru județul Harghita. Este vorba de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Remetea și, implicit, de inaugurarea drumului județean 153D ce leagă Remetea de acesta. Investiția cuprinde un tronson de drum de 3,5 kilometri și va deservi la transportul deșeurilor către centru. Această investiție va duce la desființarea a patru gropi de gunoi poluante din Cristuru Secuiesc, Vlăhița, Tușnad Băi și Bălan.
Concursul de îndemânare auto s-a adresat tuturor persoanelor posesoare de permis de conducere, dar și minorilor cu vârsta de minim 16 ani care sunt șegitimați FRAS. Locul de desfășurare al evenimentului a fost în incinta Centrului de Management Integrat al deșeurilor situat în comuna Remetea în data de 5 noiembrie. Proba de concurs a constat într-un traseu cu jaloane, iar cel care a reușit să obțină cel mai bun timp a ieșit câștigător. De reținut este faptul că atingerea unui jalon a fost penalizată cu 10 secunde, iar nerespectarea traseului vă atribuia automat un timp cu zece secunde mai slab decât cel mai slab din manșa respectivă.
Au existat patru clase de concurs. O grupă de concurs era destinată vehiculelor cu ammpatament sub 2600 de mm, iar alta celor peste 2600 de mm. Pe lângă acestea, a mai existat o grupă destinată femeilor și una pentru presă. Pe lângă modelele Renault Megane E-Tech, Renault Zoe și Skoda Enyaq, au mai luat startul și o Toyota Yaris hibrid însoțită de un Prius, dar și un vehicul Aixam electric destinat persoanelor de 16 ani.
17 concurenți s-au prezentat la start pentru a participa la categoriile existente, important fiind, așa cum au precizat organizatorii, nu ritmul ci fluența în respectarea traseului ce putea fi parcurs fără zgomot, în acord cu respectarea mediului înconjurător într-un timp de sub 1 minut. În concurs a luat startul chiar și președintele consiliului județean Harghita, Borboly Csaba, la volanul unui Renault Zoe și a reușit chiar o clasare pe locul 3 în clasamentul general.
„Am considerat important să organizăm o zi în care să îmbinăm utilul cu plăcutul și în care să atragem atenția asupra importanței protecției mediului și a proiectelor noastre zero waste. Faptul că am reușit să construim acest centru este un pas foarte important și s-a realizat și datorită voinței comunității locale. Ne-am gândit cum să facem ca acest eveniment să fie mai vizibil și pentru că avem o echipă profesionistă în motor sport, sub conducerea lui Adrian Teslovan, am dorit să atragem atenția că putem folosi și altfel de autoturisme, electrice, prietenoase cu mediul” a precizat Borboly Csaba, președintele consiliului județean. Adrian Teslovan, președintele Asociației Club Sportiv AT MOTORSPORT, a subliniat că evenimentul a fost organizat la propunerea și ideea Consiliului Județean Harghita, dorindu-se a fi un concurs de îndemânare cu automobile electrice care să constituie baza cu care pleacă la drum orice iubitor de motor sport.
Și o echipă auto motor și sport a fost prezentă la acest eveniment prietenos cu mediul și a luat startul în categoria special destinată pentru presă la bordul unui model Renault Megane E-Tech. În total au existat trei manșe de concurs, iar pe măsură ce avansam în copetiție, timpii se îmbunătățeau. În cele din urmă am reușit să obținem un timp onorabil ce ne-a asigurat prezența pe locul 3 al podiumului. A existat un premiu pentru fiecare categorie în parte dar, cel mai interesant a fost premiul simbolic pentru cele mai multe jaloane doborâte pe parcursul concursului.
Una peste alta, Electric Feel Harghita a fost o experiență inedită și sperăm ca acest eveniment în premieră să dea startul competițiilor dedicate vehiculelor electrice prietenoase cu mediul atât din punct de vedere al emisiilor de CO2, cât și al zgomotului rezultat.