Home Modele noi Oficial: Noul Volvo EX90, înlocuitorul electric al modelului XC90

Oficial: Noul Volvo EX90, înlocuitorul electric al modelului XC90

de Dan Damian
Volvo EX90

Volvo a prezentat în această seară cel mai mare model electric al său. Noul Volvo EX90 este echivalentul electric al SUV-ului XC90.

Constructorul suedez a prezentat noul său vârf de gamă la Stockholm, pentru a-i sublinia designul și caracterul scandinav. Și cam așa și pare. Noul EX90 mizează pe linii puternice, dar foarte curate. Luminile de zi ale farurilor stil “Ciocanul lui Thor” au acum o prelungire distinctă în partea de jos, iar grila este complet închisă. În spate, stopurile au aceeași formă a literei C, dar au apărut două noi linii de LED-uri pe lateralele lunetei. Lungimea de 5.037 mm a permis obținerea unei arhitecturi interioare cu 7 locuri confortabile, spune Volvo.

Volvo EX90

De asemenea, suedezii spun că noul Volvo EX90 este cea mai complexă mașină pe care au construit-o vreodată, dar și cea mai sigură, atât la nivelul siguranței pasive, cât și în ceea ce privește siguranța activă, o mulțime de senzorii fiind responsabili cu monitorizarea drumului și acționarea frânelor sau direcție în caz de urgență. Pare că aceste sisteme sunt și pe modelele actuale, dar Volvo spune că cele ale noului EX90 sunt mult mai complexe și mai performante, datorită unor noi softuri dezvoltate fie în-house, fie alături de parteneri de renume, totul fiind susținut de un hardware furnizat de NVIDIA și Qualcomm Technologies.

De altfel, Volvo spune că noul EX90 nu este doar o mașină, ci un foarte avansat computer pe roți, care evoluează alături de proprietarul său, datorită update-urilor OTA pe care le va primi regulat.

Volvo EX90

Interiorul este simplu și cu adevărat încadrat în clasa de lux. În spatele volanului este un display orizontal, cu informațiile de bază, iar centrul planșei de bord este ocupat de un display vertical de 14,5 inchi, pe care rulează, evident, Android Automotive. Cu excepția unui controller plasat între scaunele față, nu există nici un buton fizic. Suedezii se mai laudă cu inserții de lemn de pe planșă de bord, luminată din spate noaptea, pentru un aspect de efect, dar și cu 15% oțel reciclat, 25% aluminiu reciclat și 48 de kg de plastic reciclat. Aceste cifre fac din noul EX90 cel mai prietenos cu mediul Volvo creat vreodată, în ton cu ambițiile Volvo de a produce doar mașini electrice din 2030 și de a deveni o companie neutră la nivelul impactului asupra mediului până în 2040.

Volvo EX90

Noul Volvo EX90 a fost anunțat, deocamdată, cu o singură baterie, furnizată de CATL și amplasată în podea. Aceasta are capacitatea de 111 kWh (107 kWh, net), care asigură o autonomie oficială de 600 km. Două versiuni de putere vor fi disponibile, ambele cu două motoare. Volvo EX90 Twin Motor oferă 408 CP și 770 Nm, accelerația 0 – 100 km/h în 5,9 secunde, iar EX90 Twin Motor Performance oferă 517 CP și 910 Nm, cu accelerația 0 – 100 km/h în 4,9 secunde (în acest caz autonomia este estimată la 590 km).

Bateria permite încărcare la maxim 250 kW, caz în care ai nevoie de doar 30 minute pentru a încărca de la 0 la 80%.

Noul model va fi produs inițial în Statele Unite, apoi și în China.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.