Home Motorsport Expat în industria auto: Skoda, Audi sau Dacia

Expat în industria auto: Skoda, Audi sau Dacia

de Aurel Niculescu
Expat în industria auto

Skoda este expat în China cu noul coupé-crossover Kodiaq GT, Audi în America cu R8 V10 Plus Competition Package, iar Dacia își îmbrățișează conexiunile franceze cu noua serie specială Sandero Stepway Escape.

Chiar dacă modelul Kodiaq are rezidență cehă și îi place să călătorească internațional în mai toată lumea, atunci când se va duce „la lucru” în China va deveni un expat în toată regula, sub forma noii versiuni Kodiaq GT. Oferit drept navă amiral a gamei Skoda pe plan local, noul coupé-SUV se alătură nu doar modelelor globale Karoq și Kodiaq, ci și unui alt crossover exclusiv: Kamiq.


Noul Kodiaq GT va fi lansat oficial în cadrul Guangzhou Motor Show, programat pentru jumătatea a doua a lunii viitoare, și pare să reprezinte cât se poate de just intențiile Skoda de a se muta către zona mai premium a pieței. Din față, versiunea GT pare identică cu un Kodiaq standard, însă există totuși diferențe minore – grila radiatorului mai mică și un stil diferit adoptat pentru zona de jos a barei de protecție. Din profil și din spate nu există însă nici o șansă de a le confunda.


Sigur, este o chestiune de gusturi personale dacă vă place sau nu stilul coupé-crossover, astfel încât mai bine discutăm despre ce aduce nou GT-ul pe plan tehnic. Este vorba despre lumini LED standard în față și spate, materiale de calitate mai înaltă la interior și elemente standard în plus, precum instrumentarul de bord digital „Virtual Cockpit”. Există și acces la internet prin Wi-Fi și conexiune MirrorLink, Apple CarPlay sau Baidu Carlife – alternativa locală la Android Auto. Propulsia este asigurată de cunoscutul 2.0 TSI – în variante de 186 și 200 CP.


Și Mitsubishi are o noutate de tip expat – tot în China. De această dată este vorba despre o „dublă cetățenie”, deoarece micul SUV complet electric Eupheme EV a fost dezvoltat împreună cu partenerul local Guangzhou Automobile Group (GAC) în cadrul joint venture-ului GAC Mitsubishi Motors (GMMC). Conform standardului local, Eupheme EV are o autonomie de 410 km, prețul fiind foarte atractiv – aproximativ £15.000.


Audi în schimb și-a luat o viză temporară pentru SUA, trimițând drept expat o serie specială a modelului R8 V10 Plus cu pachetul Competition. Nici o șansă să fie disponibilă și pentru șoseta de Crăciun, deoarece doar 10 exemplare vor fi trimise la dealeri, toate vopsite în nuanța Suzuka Gray. Trăsăturile de bază – creșterea performanțelor prin reducerea greutății componentelor și îmbunătățirea apăsării aerodinamice. Sublim.


Dacia nu mai este de mult expat în Franța – acolo marca autohtonă a fost adoptată mai repede decât reușesc cinicii să o critice acasă. Logic, compania răsplătește fanii locali cu tot felul de evenimente sau serii speciale interesante. Astfel, online dar și în timpul Salonului Auto de la Paris, pasionații Dacia au avut ocazia să voteze în cadrul unui inedit concurs de design cum va arăta cea mai nouă ediție limitată a mărcii. Victorioasă a ieșit Sandero Stepway Escape a designerului Flora Jammes – iar 400 de exemplare vor fi oferite spre achiziție doar în Franța, înainte de sfârșitul anului.


Să nu uităm nici de Peugeot, care a dezvăluit un nou capitol al strategiei sale de electrificare. Astfel, după prezentarea gamei noi de modele plug in hibrid la Paris, din 2020 vom avea parte – cu ajutorul Peugeot Sport – și de o nouă familie de modele sport electrificate. Compania a decis să își concentreze eforturile diviziei Peugeot Sport în această direcție, anunțând în același timp retragerea la finalul sezonului din campionatul WRX.

2018 - Concours "Very Limited Edition"
2018 - Concours "Very Limited Edition"
Expat în industria auto

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.