Home Lifestyle Expediție de 16000 km pe ruta Satu Mare-Dakar cu Dacia Dokker

Expediție de 16000 km pe ruta Satu Mare-Dakar cu Dacia Dokker

de Răzvan Măgureanu
Attila Bertici Dacia Dokker Dakar 2022

Doi români, Attila Bertici și fratele său, pleacă marți 30 august într-o călătorie de 16.000 km prin țări din Satu Mare până la Dakar, în Senegal cu o Dacia Dokker rulată având 93.000 km la bord. Călătoria are și un scop caritabil. Attila Bertici este autorul mai multor expediții extreme.

Attila Bertici și fratele său pleacă pe 30 august cu o Dacia Dokker de serie rulată, având 93.000 km la bord într-o expediție de 16.000 km până în Senegal.

Mașina nu are o pregatire specială, singurele modificări fiind trei prize de încărcare sub bord, un portbagaj pe plafon de la Best Ride, despre care Attila spune că este foarte impresionat și o ladă frigorifică montată în dreapta spate pe banchetă, segmentul din dreapta spate al banchetei urmând a fi scos și lăsat acasă. Roata de rezervă va fi montată deasupra pentru un acces ușor.
Surprinzătoare a fost și alegerea anvelopelor, Dokker fiind încălțată cu anvelope Cooper.
Călătoria are și un scop caritabil, cei doi aventurieri urmând să ducă rechizite școlare pentru copiii orfani.

Vedeți aici toate detaliile despre mașină.

Mașina nu are nevoie de proiectoare suplimentare deoarece vor merge doar ziua prin deșert. În Sahara de vest camparea este interzisă pe timp de noapte din cauza teroriștilor, Mauritania în special fiind o zonă foarte periculoasă frecventată de Statul Islamic. De aceea, cei doi aventurieri vor merge doar ziua prin deșert.

Attila Bertici este un aventurier, cum îi place să spună. El are la activ două călătorii extreme, una cu o Dacia Logan până la Vladivostok și alta cu o Dacia Duster până la Oymyakon, cel mai friguros loc de pe planetă locuit permanent.

Călătoria cu Duster a marcat un record fiind primul echipaj din lume care a ajuns la Oymyakon fără mașină de asistență. Acest lucru a fost confirmat de primarul de acolo, care este în funcție de mai bine de 30 de ani.  Dacia Duster a parcurs în acea expediție peste 25.000 km în 30 zile fără să aibă modificări majore, ceea ce dovedește fiabilitatea remarcabilă a SUV-ului românesc.

Singurele modificări au fost cele necesare pentru a face față frigului extrem de acolo. Injectoarele și întreg motorul sunt proiectate pentru a funcționa până la -40 grade însă nu până la -65 grade cum a fost cazul la Oymyakon.
De aceea, au fost montate încălzitoare la rezervor și la filtrul de motorină iar parbrizul a fost dublat pentru a nu îngheța.

Dacia Duster cu care au mers în expediție la Oymyakon a fost cumpărată ulterior de Automobile Dacia pentru a studia diferitele componente ale mașinii după ce au îndurat frigul extrem care nu poate fi reprodus în niciun laborator.

Temerarul expeditor mai pregătește o aventură într-o zonă extremă în ianuarie anul viitor și ne-a promis că ne va spune mai multe după întoarcerea din expediția din Dakar.

Attila Bertici Dacia Dokker Dakar 2022Attila Bertici Dacia Dokker Dakar 2022Attila Bertici Dacia Dokker Dakar 2022Attila Bertici Dacia Dokker Dakar 2022

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.