Home Moto Honda CB125F, Un început de drum ideal pentru tinerii motocicliști.

Honda CB125F, Un început de drum ideal pentru tinerii motocicliști.

de Andrei Micu

În contextul aglomerației din marile orașe, motocicleta a devenit un mijloc popular de locomoție, permițând-uți să fentezi ambuteiajele frecvente. Consumul și implicit, costurile mai mici îi conving pe tot mai mulți să aleagă viața pe două roți.

Motocicletele de mică cilindree sunt din ce în ce mai populare mai ales în rândul tinerilor de 16 ani, care pot obține permisul de conducere categoria A1, cu care pot conduce modele cu o capacitate cilindrică de maximum 125 cm3.

De ce motocicletă?

Personal, am ales motocicleta, și nu o trotinetă sau o bicicletă, fiindcă o pot folosi la drumuri în afara orașului și din motive clare de siguranță – are o viteză care îți permite să ții pasul cu traficul, roți mari, sisteme de frânare competente și suspensii care te ajută la gropile frecvente din orașe. Înainte de a obține permisul de conducere, m-am deplasat timp de 3 ani cu o trotinetă electrică în București, iar la viteza legală, nu m-am simțit niciodată în siguranță prin trafic. Mersul pe trotinetă mi se părea ca mersul cu o căruță pe autostradă, toți șoferii claxonau, nu respectau distanța legală de 1,5 m la depășire și nu acordau prioritate. În cazul bicicletei, situația e similară, doar că intră în calcul și oboseala, tot timpul ajungând la destinație transpirat și obosit.

Există și varianta maxiscuterului, care este practic, având un spațiu de depozitare generos și o poziție mai
comodă. Pentru unii, cutia automată poate fi un avantaj, dar pentru mine e dezavantajul principal. Având o cutie automată, implicit crește consumul și dispare plăcerea de a schimba vitezele. Iar poziția de pe un scuter nu îmi oferă același control în comparație cu o motocicletă.

De ce Honda CB125F?

Când am început căutările, aveam un buget de 3500 de euro pentru a cumpăra o motocicletă nouă, cu garanție, care să aibă un consum mic, să fie ușor de manevrat prin trafic și să aibă o poziție comodă pentru aventurile extraurbane. După ce am studiat mai toate modelele de 125 cm3 de pe piața din România, am constatat că majoritatea nu se încadrau în buget, iar unele nici nu îmi respectau criteriile de selecție. Căutând în fiecare zi diferite modele, am ajuns la Honda CB125F. Recunosc că nu m-a vrăjit din prima, dar, după ce am analizat-o, am citit diverse recenzii și m-am urcat prima oară pe ea, am realizat că mi-am găsit prima parteneră din viața pe două roți motorizate. CB125F este un naked proiectat pentru deplasări în mediul urban, dar și extraurban, pentru cei curajoși. Cu ajutorul funcției eSP (enhanced Smart Power), am reușit să scot un consum de doar 1,8 l în oraș, ceea ce înseamnă o autonomie potențială de peste 700 km cu un plin. Pur și simplu, uit că trebuie să îi bag benzină, consumul fiind comparabil cu al unui scuter de 50 cm3

Călătoria urbană

În primul rând, motocicleta e expertă în filtrarea traficului. Beneficiind de un gabarit redus și cu o greutate de doar 117 kg, o poți manevra foarte ușor printre mașini până la semafor, de unde le vei face cu mâna șoferilor care vor maista mult și bine. Chiar dacă este o motocicletă de cilindree mică, întotdeauna vei pleca primul de la semafor, asta și fără a te imagina pilot de curse. Farurile LED sunt foarte vizibile și vei ieși în evidență, iar toba este foarte silențioasă. Comenzile luminilor se află pe partea stângă a ghidonului și sunt foarte intuitive. Bordul e amplasat în așa fel încât accesul la toate informațiile oferite este facil și, chiar dacă nu dispune de turometru, datele prezentate sunt mai mult decât suficiente. Cu ajutorul luminii ECO, vei ști când mergi economic.

Aventură la drum lung

S-a făcut turul Europei pe un moped de 50 cm3, dar și pe bicicletă. Totuși, majoritatea oamenilor cred că nu poți pleca la drum lung pe o motocicletă cu o cilindree mică. Sigur, nu te vei simți cape o Africa Twin, dar este o experiență minunată. Am plecat pe un traseu de 300 km, pentru a-i testa capabilitățile extraurbane. Poziția dreaptă și șaua confortabilă sunt un plus foarte important la drum lung. Pentru că vorbim de un 125 cm3 , nu l-am dus pe autostradă, însă nu a avut nicio problemă să facă față traficului de pe șoselele cu două benzi pe sens, fără vibrații excesive la viteză mai mare. Depășirile sunt un capitol mai delicat și trebuie calculate foarte bine. Cea mai mare surpriză a fost consumul. Am plecat din București cu plinul făcut, iar bordul îmi indica 1,6l/100 km. La sfârșitul călătoriei, autonomia calculată de motocicletă a fost de 390 km.
Sistemul de frânare nu dispune de ABS, ci de CBS. Chiar și așa, este foarte eficient și nu am avut probleme nici pe o porțiune neasfaltată, nici în condiții de ploaie. Un dezavantaj sunt însă roțile subțiri, care creează probleme la unele denivelări, dar și la șinele de tramvai.

Verdictul?

Fiecare motocicletă are o personalitate și un public-țintă clare. Honda CB125F este o motocicletă iertătoare,
destinată începătorilor. Fiindcă o poți conduce cu A1, este atractivă pentru tinerii de 16 ani. Datorită consumului mic, e perfectă și pentru navetiștii care nu vor să își piardă timpul în trafic. Poți pleca lejer la un drum lung, având posibilitatea de a monta un topcase. Chiar dacă vei merge mai încet, vei ajunge să explorezi cele mai frumoase drumuri secundare, iar important este să te bucuri de călătorie și să capeți
amintiri plăcute și experiență.

DATE TEHNICE

Motor

Monocilindru, 124 cm3, 4 timpi, două supapepe cilindru, OHC, injecție electronică PGM-FI.
Putere maximă: 10,9 CP/7500 rpm. Cuplumaxim: 10,9 Nm/6000 rpm

Transmisie

Cutie de viteze cu 5 trepte, ambreiaj multidisc
în baie de ulei, cu acționare mecanică, transmisie finală prin lanț

Caracteristici

Lungime: 2015 mm. Ampatament: 1280 mm. Înălțime la șa: 790 mm. Gardă la sol: 160 mm.
Capacitate rezervor: 11 l. Consum mediu: 1,5 l/100 km. Masă la plin: 117 kg

Sistem de rulare

Cadru tubular din oțel, furcă telescopică Ø 31 mm, spate două amortizoare cu preîncărcare ajustabilă în 5 trepte. Frâne față CBS, discde 240 mm, etrier cu două pistonașe, spate tambur cu acționare hidraulică.

Preț

Honda CB125F ………………………………….3350 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.